Creșterea albinelorŞtiri agricole

EXCLUSIV! Proiect de lege: ORIGINEA ȘI PREZENȚA ÎNDULCITORILOR – OBLIGATORII pe eticheta BORCANELOR DE MIERE!

Inițiativă legislativă depusă astăzi, joi – 16 februarie, în Parlamentul României, de către șapte deputați care propun mai multe modificări la Legea apiculturii astfel încât piața produselor apicole ”să se curețe” de falsuri și care să îi oblige pe comercianți să declare proveniența mierii, precum și dacă aceasta este 100% naturală sau în amestec cu siropuri, zahăr invertit, melasă sau alți îndulcitori.

Inițiativa legislativă îi aparține președintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, alături de încă șase colegi parlamentari: senatoarea Doina Silistru și deputații Ioan Dîrzu, Constantin-Ciprian Șerban, Alexandru Rotaru, Ioan Stan și Ică Florică Calotă.

Inițiatorii proiectului arată că România este cel de-al patrulea mare producător de miere din Europa, după Germania, Franța și Ungaria, având înregistrați la nivel național circa 40.000 de apicultori.

În ultima perioadă au început să circule în mediul virtual tot mai multe informații despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanțuri de magazine. Mierea este un produs ușor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole, însă mai grav este când consumatorul este înșelat prin comercializarea unui produs care conține sau nu miere, alături de glucoză industrială obținută prin hidroliza amidonului din porumb sau cartofi. Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii și este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză privează consumatorii de beneficiile mierii naturale și poate pune în pericol sănătatea”, arată parlamentarii, care atrag atenți să ”România este invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică”.

În România ar exista prețuri corecte la miere dacă nu ar intra miere la jumătate de preț din alte țări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească. Prin propunerea noastră legislativă, inițiem măsuri de stopare a amestecului mierii românești cu tot felul de falsuri care vin din import”, se mai arată în expunerea de motive.

Ce prevede inițiativa de modificare a Legii apiculturii

Pe scurt, inițiativa legislativă prevede ca:
– Apicultorii și comercianții să fie obligați să afișeze vizibilă țara de origine sau locul de proveniență aL mierii și a produselor apicole.
– Pentru mierea și produsele apicole provenite din UE sau țări terțe, amestecurile acestora cu produse va trebui menționat conform legislației europene în vigoare
– Doar cei cate folosesc în proporție de 100% miere și produse apicole ca materie primă pot folosi sintagma de ”Produs natural” pe etichete
– Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea ”Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% ”Produs natural” provenind din exploatațiile apicole din România.

Cei care vor avea atribuții de control pe aceste noi reglementări vor fi medicii veterinari de la nivelul direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de la nivelul județelor, acești specialiști putând efectua controale și analize ale probelor la care există suspiciuni. Amenzile prevăzute în proiect sunt de până la 10.000 de lei la neafișarea originii produselor apicole și de până la 25.000 de lei și retragerea autorizației de funcționare timp de șase luni în cazul producerii, expunerii sau vânzării de miere și produse apicole obținute din înlocuitori.

Pentru a intra în vigoare, propunerea parlamentarilor are nevoie de votul Senatului și al Camerei Deputaților, apoi de promulgarea actului normativ de către Președintele României.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Reglementarea in acest domeniu putea fi realizata si printr un act de la ministreul agriculturii, nu era nevoie de lege. Alta e problema aici, ca ministerul agriculturii/alimentatiei nu se organizeaza cu dezmembraminte care sa controleze corect produsele ce intra pe piata alimentara, ceea ce scrie pe etichete sa fie conform cu produsul, samd.

  1. Ministerul agriculturi nu este si nu poate sa fir politist. Ce poate si trebuie sa fie este un organ de control pe baza sesizarilor din partea consumatorilor. Intrebarea este pe ce criterii se va admite o plangere din partea unui consumator si cum se va discerne intre un act de sabotaj intre procesatori si un act civic???

 2. Apreciez intiativa deputatilor insprijinul apicultorilor dar inainte sa-isfatuiasca pe apicultori sa scrie diferite mentiuni pe borcanele de miere ii rog sa citeasca bine legislatia europeana unde sespecifica ce este voie sa se scrie pe eticheta si ce nu au voie, altfel este munca in zadar.
  In ceea ce priveste pesticidele folosite fara nici un fel de control pentru ca unitatiele ce se ocupau de protectia plantelor si care aveau oarecum un control asupra modului de administrare au fost desfiintate.
  Am toata aprecierea pentru dl ministru Daia cat si pentru dl ministru secretar de stat Botanoiu dar sa stiti ca nu se face primavara cu o floare.Degeaba la nivel de minister avem oameni competenti daca la nivel judetean si teritorial lucrurile scartie. Este adevarat ca sunt judete unde lucrurile merg foarte bine dar sunt si judete unde iti vine sa-ti ei campii.
  Oricum initiativa este buna si ar fi bine sa ajute si asociatiile de apicultori si nu numai pentru ca lucrurile sa fie facute o data si bine

 3. total de acord !!! sper sa fie asa;pentru a elimina tentatia falsului as fi de acord si cu sanctiuni mult,mult mai mari si suspendare pe minim 2 ani ca sa eliminam 99% din excrocii care fac sa sufere cei cinstiti carora le urez sanatate multa lor si albinutelor si mult noroc

 4. Cea mai mare importanta pt apicultura sunt OMG si NEONICOTINOIDELE ce ar trebui sa fie INTERZISE iar cei ce le FOLOSESC sau COMERCIALIZEAZA sa aibe aceiasi PEDEAPSA ca TRAFICANTII de DROGURI . Pt SANATATEA Romaniei sunt mai distrugatoare OMG si NEONICOTINOIDELE de cat DROGURILE … Romania DESTEAPTA-TE !!!!!

  1. Se spune ca aceste neonicotinoide ar da si un spor la productie de150-300 kg/ha.Foare grav este faptul ca foarte multi fermieri mai trateaza o data semintele acasa cu aceste neonicotinoide, ‘normal’,pt siguranta eficacitatii si marirea productiei!?!?.Ce sanse sa mai aiba biata gaza?Cine sa controleze acestea?

Scrie un comentariu