• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GHID SUBVENȚII APIA 2017: Ce TREBUIE și ce NU TREBUIE să faci la COMPLETAREA ELECTRONICĂ a cererii unice!

    Roxana Dobre -

    Pas obligatoriu pentru încasarea subvenției de la agenția de plăți! Ca și anul trecut fermierii trebuie să identifice electronic suprafețele pe care le lucrează folosind aplicaţia IPA-Online. Atenție însă, dacă ați completat electronic declaraţia de suprafaţă folosind IPA Online, nu uitați că trebuie să vă prezentați la APIA unde veți tipări şi semna declaraţia şi veți completa, în Cererea unică de plată, datele de identificare şi cele cuprinzând angajamentele pentru măsurile compensatorii!

    Și în campania 2017, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro. Puteţi accesa această aplicaţie folosind contul dumneavoastră de utilizator ID-ul unic de înregistrare şi parola codul numeric personal la prima logare în sistem (dacă nu aţi modificat deja anul trecut parola alocată).

    Aceste date sunt confidenţiale şi de aceea APIA atrage atenția să nu le înstrăinaţi. Pentru recuperarea parolei în situația în care nu o mai cunoaşteţi, este necesar a fi completată adresa dvs. de e-mail în datele de identificare din registrul fermierilor. Prin accesarea link-ului „Resetare parolă din interfaţa aplicaţiei, aceasta va fi schimbată şi transmisă la adresa dvs. de e-mail, procedând astfel vă puteţi recupera uşor parola”.

    Atenție! În situaţia în care întâmpinaţi probleme la accesare, solicitaţi APIA să vă furnizeze parola. Parola va fi comunicată numai la sediul APIA la care s-a facut înregistrarea ca fermier.

    Ce trebuie să știți despre IPA-Online

    Aplicaţia IPA Online este pusă la dispoziţia fermierilor, în mod gratuit, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Pentru fermierii care nu au acces la internet, se pun la dispoziția calculatoare la primării și în centrele teritoriale/locale ale APIA.

    Pentru a completa declaraţia de suprafaţă folosind această aplicaţie, fermierul are nevoie de un nume de utilizator şi o parolă pe care numai el le cunoaște, ca să fie sigur că numai el are acces.

    Pentru a învăţa cum să foloseează programul, fermierul poate folosi butonul de asistenţă „?“ din aplicaţie, unde va găsi Manualul de utilizare. Poate, de asemenea, să consulte manualul pe Internet, poate participa la sesiunile de instruire realizate de APIA sau poate cere sprijin specialiştilor APIA.

    IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierului să completeze electronic Declaraţia de suprafaţă din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă. Aplicaţia poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploataţiei, la primărie, la centrul APIA etc.

    IPA Online pune la dispoziţie lista parcelelor pentru care fermierul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii Agenţiei, precum şi schiţa parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte fermierul poate modifica, corecta sau completa Declaraţia de suprafaţă şi schiţa parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie şi, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afişa o avertizare, ajutându-l pe fermier astfel să completeze corect Declaraţia de suprafaţă.

    De asemenea, fermierul poate stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, aşa încât, dacă are nevoie de verificări, poate să întrerupe lucrul cu aplicaţia şi apoi să îl reia, având păstrate datele completate anterior. Astfel, frmierul se poate deplasa pe teren sau poate solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei şi completarea suprafeţei acesteia.

    Ce trebuie să mai știe fermierii

    Dacă ați completat electronic Declaraţia de suprafaţă folosind IPA Online, NU UITAȚI că trebuie să vă prezentați la APIA unde veți tipări şi semna Declaraţia şi veți completa, în Cererea unică de plată, datele de identificare şi cele cuprinzând angajamentele pe agromediu, dacă este cazul. Atenție! Completarea electronică a declarației pe suprafață NU înseamnă că ați finalizat depunerea cererii unice la APIA!

    Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastră, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

    Finalizarea cererii unice de plată în IPA-Online trebuie să se facă în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastră, nu înainte de a vă asigura că datele aferente schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (dacă veţi solicita şi sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate în sistemul informatic pe baza listelor de animale/documentelor de identificare/documentelor de mişcare prezentate de către dumneavoastra. Fermierii care solicită ANT 8, care au dobândit dreptul la primă în anii anteriori, pot solicita ajutor naţional tranzitoriu pentru efectivul de animale pentru care au obţinut dreptul la primă.

    De reținut! Cererea unică de plată trebuie semnată şi înregistrată la APIA, în registratura electronică a Sistemului Integrat de Administrare şi Control (IACS). Dacă nu aveți un număr de înregistrare, înseamnă că nu ați mai depus o astfel de cerere deci nu puteți încasa subvenția! 

    În aplicație trebuie să declarați toate parcelele agricole utilizate indiferent dacă sunt eligibile sau nu pentru sprijin. La actualizarea digitizării parcelelor în aplicaţia IPA On-line 2017, fermierii care anterior au fost controlaţi pe teren clasic sau prin metoda teledetecţiei vor utiliza în mod obligatoriu rezultatele controalelor, prin activarea straturilor de măsurători şi se vor asigura că suprafaţa declarată este conformă cu suprafaţa utilizată.

    Pentru fiecare parcelă se specifică: judeţul (indicativul judeţului), localitatea/comună/oraş, codul SIRUTA al localităţii (puteți afla codul localității dvs, la adresa: www.123coduri.ro, numărul blocului fizic în care este localizată parcela agricolă. Numărul parcelei agricole – este un număr serial atribuit de către fermier parcelelor agricole în cadrul blocurilor fizice. Parcelele se numerotează cu numere de la 1 la n. Din campania precedentă se păstrează numerotarea parcelelor agricole. Parcelele primite prin transfer în anul precedent primesc număr de la n+1.

    Vă reamintim că începând cu data de 1 martie şi până la termenul-limită de 15 mai 2017, fermierii îşi vor putea depune cererile unice de plată, fără penalităţi, la Centrul Judeţean/Centrele Locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în baza unei programări prealabile, urmată de informarea acestora pe bază de invitatie, în legătura cu data, ora, responsabilul cu gestionarea cererilor unice de plata pe suprafata si animale, în anul 2017, precum si documentele necesare accesării fiecărei scheme şi pachetele de sprijin financiar.

    De asemenea, fermierii mai pot depune cererile unice de plată şi în perioada 16 mai – 09 iunie 2017, însă cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial