• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DESPĂGUBIRILE PENTRU SECETĂ. EXPLICAȚIILE MADR pentru FERMIERI!

    Roxana Dobre -

    Fermierii, rămași fără acești bani! Foarte mulți producători agricoli întreabă dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltprii mai intenționează să acorde bani ca despăgubire pentru seceta care a afectat culturile în 2016. Agrointeligența -www.agrointel.ro este alături de fermieri și a trimis această întrebare la Ministerul Agriculturii. 

    Ministerul Agriculturii ne-a transmis un răspuns ambiguu fără să precizeze clar dacă fermierii mai primesc sau nu banii. ”Monitorizarea efectelor unor incidente de mediu care au produs pagube asupra culturilor agricole se realizează potrivit legislației în vigoare, la nivelul MADR situațiile fiind în prezent centralizate la Centrul Operativ pentru situații de urgență. În urma analizei acestor situații se vor identifica soluțiile concrete pentru diminuarea pierderilor producătorilor agricoli”, a transmis Ministerul Agriculturii în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    Fermierii au aflat că nu se mai acordă banii

    Dincolo de optimismul Ministerului Agriculturii, fermierii din Botoșani, județul cel mai afectat de secetă în 2016, au aflat că despăgubirile au rămas doar în stadiul de promisiune. Astfel, în bugetul Ministerului Agriculturii nu s-au alocat banii necesari pentru despăgubirea fermierilor.

    În 2016, fermierii au avut culturile compromise chiar și în proporție de 80-90% sau chiar  100 %. S-au făcut evaluări ale pagubelor, au fost trimise adrese peste adrese la Ministerul Agriculturii, s-au făcut multe promisiuni dar banii nu au mai venit și nici nu sunt șanse să vină în acest an pentru producătorii agricoli. Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis Botoșani a avut recent o întâlnire cu ministrul Agriculturii care i-a transmis că nu sunt bani prevăzuți pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă. “Am lansat o provocare pentru parlamentarii care sunt în arcul de guvernare. În 2015 am primit despăgubiri pentru secetă dar pentru 2016 nu s-a rezolvat nimic. Nu avem niciun semnal că se vor da banii pentru secetă. Am avut o discuţie cu ministrul Agriculturii şi se pare că banii nu sunt prinşi în bugetul pe 2017. Prin urmare, sunt slabe speranţe ca fermierii din judeţul Botoşani să primească despăgubiri pentru secetă. În judeţul Botoşani a fost cea mai gravă situaţie din ţară. Fermierii depind foarte mult de aceşti bani”, a declarat Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Moldoovis.

    În județul Botoșani seceta a afectat culturile a peste 14.200 de fermieri, dintre care puţin peste 300 sunt persoane juridice. Diferenţa de aproape 14.000 reprezintă producători – persoane fizice.

    Aproximativ 170.000 de hectare cu culturi au fost pârjolite, iar animalele au ajuns să fie vândute aproape pe nimic la abatoare, pentru că nu mai aveau ce să mănânce. Aproape jumătate din totalul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ s-au aflat în stare de alertă din cauza secetei.

    În 2015 fermierii au primit bani pentru despăgubiri, sume ce sunt acoperite de la bugetul de sta. Au fost eligibile pentru plată exploatațiile care au pierderi de cel puțin 30% pentru anumite culturi.

    Iată ce sume au primit în 2015 producătorii agricoli, în funcție de gradul de calamitate care le-a afectat culturile:

    Sursă selectivă: www.btonline.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!