• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele LAPAR: Am verificat și banii au ajuns la fermieri. Mă bucur că MADR și APIA mi-au contrazis convingerea că plățile nu vor începe înainte de 1 martie

    Gabriela Gimbășanu -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi că primii fermieri au deja banii în conturi, adică primele sume virate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA, din bugetul pe acest an, respectiv Ajutorul Național Tranzitoriu pentru sectorul vegetal. Informația venită din partea MADR a fost confirmată pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro de către președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu. Șeful LAPAR a sunat fermierii în teritoriu pentru a vedea dacă, într-adevăr, conducerea MADR și agenția de plăți s-au ținut de cuvânt. La final, concluzia a fost una clară: informarea dată de MADR nu a fost o simplă vorbă, ci banii au ajuns deja la fermieri care lucrează suprafețe de teren agricol.

    Citiți și: 

    Verificați-vă conturile! MADR: 6.930.535 de euro AU AJUNS LA FERMIERI!

    Potrivit liderului LAPAR reluarea plăților APIA a început într-un ritm alert, mai devreme față de termenul înaintat de ministru Petre Daea. De asemenea, având în vedere mobilizarea, reprezentantul fermierilor a ținut să-i felicite pe funcționarii agenției de plăți pentru efortul depus în ultimele zile, dar și să-și asume faptul că a greșit atunci când a susținut că începerea plăților subvențiilor datorate fermierilor va începe la data de 1 martie.

    Din verificările pe care le-am făcut în teritoriu am constat faptul că subvențiile au început să le intre fermierilor, adică banii au ajuns în conturi. S-a început cu fermierii mici, dar e un semn bun că ministrul Petre Daea se ține de cuvânt. Mă bucur că discuțiile pe care le-am avut pe acest subiect cu ministru Daea au fost unele constructive și au grăbit lucrurile. Părerile mele nu au fost decât mobilizatoare și așa banii au început să intre cu cinci zile mai devreme decât termenul asumat chiar de ministru. Le-am dat un imbold. Trebuie să recunosc că nu m-am așteptat să se țină de cuvânt, mai ales că știm foarte bine ce istoric are ministerul privind respectarea termenelor la plăți. Mă bucur că ministrul mi-a contrazis părerea și îi felicit pe cei de la MADR, APIA și toți ce implicați că au reușit să dea drumul plăților. Sper să păstreze un ritm la fel de alert și într-un timp relativ scurt să poată toți fermierii să-și primească cât mai repede banii”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Liderul LAPAR își dorește ca cei implicați în procesul de primire a cererilor unice lucrurile să se miște la fel de rapid, iar fermierii să fie ajutați să-și depună cererile de plată astfel încât să se evite situațiile apărute anul trecut, când, din cauza unor neînțelegerilor apărute, mulți fermieri au pierdut sume importante de bani pentru că au omis o ”bifă”.

    Sper ca și termenul de 1 martie să fie respectat pentru depunerea cererilor la APIA și să nu mai ajungem ca anul trecut cu prelungirea termenului și să ajungem la alte complicații. Îmi doresc ca dialogul dintre conducerea ministerului și fermierii să fie unul constructiv”, a mai spus fermierul băcăuan.

    Vă reamintim că la Adunarea Generală a LAPAR, președintele Laurențiu Baciu s-a arătat neîncrezător că fermierii își vor primi vreun ban din subvențiile APIA mai devreme de 1 martie. La acel moment, bugetul național pe anul în curs nu era încă promulgat de președintele României.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte