SPRIJINUL CUPLAT pentru VACA DE CARNE! Schimbările pe care TREBUIE să le știe TOȚI CRESCĂTORII!
Roxana Dobre -Sprijinul cuplat pentru vaca de carne, noi reguli pentru fermieri. În 2017, crescătorii de vaci din rasele de carne au de îndeplinit reguli noi pentru încasarea Sprijinului Cuplat Zootehnie.
Sprijinul cuplat pentru vaca de carne a adus în 2015 cele mai mari subvenții crescătorilor de animale, mai exact 1.312 de euro pe cap de animal. O sumă deloc de neglijat dar nici atât de ușor de încasat având în vedere condițiile dar și prețul mare al unor astfel de animale de rasă.
Pentru fermierii care vor să ceară sprijinul cuplat în 2017, pentru taurinele din rase de carne și metișii acestora, condițiile sunt următoarele:
-Fermierii să solicite SCZ pentru un efectiv de animale de minimum 10 și maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploatații cu cod ANSVSA, constituit, după caz, din:
- Vaci din rase de carne și/sau vaci metise cu rase de carne; și/sau tineret mascul și/sau femel din rase de carne;
- Tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne, obținut din tauri din rase de carne și vaci pentru care nu se solicită sprijin cuplat pentru vaci de lapte;
- Tauri din rase de carne;
Atenție! Solicitanții cu un efectiv mai mare de 250 de capete taurine de carne beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne!
Mai mult, tineretul mascul pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 25 de luni la data ieșirii din exploatație sau la data-limită de depunere a cererii unice de plată, după caz.
De asemenea, SCZ se acordă pentru tineretul femel până la prima fătare, dar nu mai târziu de vârsta de 32 de luni la data ieșirii din exploatație sau la data-limită de depunere a cererii unice de plată, după caz!
De reținut! Vacile de carne și/sau vacile metise cu rase de carne și/sau taurii de reproducție din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCZ să aibă vârsta de maximum 12 ani vacile și de 6 ani taurii de reproducție la data-limită de depunere a cererii unice de plată!
– Efectivul de animale trebuie să fie identificat și înregistrat în RNE și să dețină registrul individual al exploatației, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000!
-Animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie deținute de beneficiar cel puțin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploatație a acestora și până în momentul ieșirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz, cu excepția vacilor din rase de carne și sau metise cu rase de carne care trebuie menținute, pe o perioadă de reținere de 6 luni de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, la adresa exploatației și/sau locației menționată în cerere; momentul ieșirii din exploatație menționat anterior trebuie să fie cuprins între ziua următoare închiderii perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul precedent și data-limită de depunere a cererii unice de plată pentru anul curent;
Atenție! Absolut toate animalele din categoria taurine din rase de carne și metișii acestora pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în Registrul genealogic al rasei!
Cum se împart banii
Animalele beneficiază de sprijinul cuplat în zootehnie astfel:
- O singură dată pentru categoria tineret mascul și/sau femel din rase de carne sau tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne, obținut din tauri din rase de carne și vaci pentru care nu se solicită sprijin cuplat pentru vaci de lapte;
- Anual pentru tauri din rase de carne;
- Anual pentru vaci din rase de carn și vaci metise cu rase de carne;
SCZ pentru creșterea taurinelor din rase de carne și metișii acestora se acordă pentru următoarele categorii de animale, astfel:
- Vaci și tauri din rase de carne, CUANTUM 100%;
- Tineret mascul și/sau femel din rase de carne: CUANTUM 100%;
- Vaci metise cu rase de carne și tineret mascul și/sau femel metis cu rase de carne: CUANTUM 100%.
Lista documentelor care însoțesc cererea unică
- Documentele specifice care însoțesc cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat acordat vacilor de carne sunt:
- Copie de pe paşaportul fiecărei vaci din rase de carne și vaci metise cu rase de carne apentru care se solicită SCZ
- Pentru taurul din rase de carne și tineretul mascul/femel din rase de carne și metiș cu rase de carne, existent în exploatație la data depunerii cererii, copia pașaportului fiecărui animal,
- Pentru taurul din rase de carne și tineretul mascul/femel din rase de carne și metis cu rase de carne, care nu este prezent în exploatație la data depunerii cererii, copia documentului care atestă ieșirea fiecărui animal din exploatație, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 40/2010, cu modificările și completările ulterioare,
- Pentru taurul din rase de carne, vaca din rasă de carne și vaca metisă cu rasă de carne, adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, care certifică înscrierea în Registrul genealogic al rasei, avizată de către ANZ după caz,
- Pentru toate animalele pentru care se solicita sprijin cuplat-categoria taurine din rase de carne și metișii acestora, adeverinţă eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, care certifică rasele de carne şi metișii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de însămânţări artificiale/adeverinţele de montă naturală, avizată de către ANZ după caz.
Pe lângă aceste documente trebuie să deputeți și următoarele ACTE obligatorii:
- Copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/ paşaport/certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport şi procura notarială (în cazul persoanelor fizice) sau delegaţie de împuternicire (în cazul persoanelor juridice) semnată şi ştampilată,
- Dovada deţinerii unui cont bancar activ pe teritoriul României.
Rasele pentru care se poate cere SCZ:
- Aberdeen-Angus
- Limousine
- Charolaise
- Galloway
- Highland
- Aubrac
- Wagyu
- Romagnola
- Bălţata Românească – direcţia de exploatare carne
- Hereford
- Blonde d’Aquitaine
- Salers
- Sura de Stepă
ATENȚIEI PERIOADA DE DEPUNEREA CERERILOR ESTE 1 MARTIE – 15 MAI 2017
NU UITAȚI că trebuie să solicitaţi sprijinul aferent schemei de plată/ajutorului naţional/ măsurii de sprijin dorite şi să semnaţi toate paginile cererii unice de plată.
Dacă nu aveţi un număr de înregistrare de la APIA, înseamnă că nu aţi depus cerere şi nu beneficiaţi de sprijin. Solicitaţi responsabilului de dosar numărul de înregistrare. Este dovada că aţi depus o cerere unică de plată pentru campania curentă.
Pentru respectarea programării şi pentru evitarea deplasărilor repetate la sediul APIA este necesar să vă asiguraţi că deţineţi şi prezentaţi la centrele APIA, la depunerea cererii, documentele mai sus menţionate, după caz. Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii dumneavoastră, este necesar să vă prezentaţi la data și ora la care sunteţi programat, deoarece termenul de depunere a cererii de plată este 15 mai 2017.