STROPIRI DE PRIMĂVARĂ ÎN LIVADĂ: Ce produse puteți folosi pentru protecția fitosanitară a pomilor fructiferi
agrointeligenta.ro -Fiecare sezon agricol se diferențiază prin particularitățile sale, în special prin aspectele climatice și momentele în care acestea se manifestă, impactând astfel mai mult sau mai puțin producția horticolă. Variațiile climatice din ultimii ani au determinat fermierii să se adapteze „din mers” acestor condiții climatice variabile și, în același timp, dificile. Încă de la pornirea în vegetație, culturile pomicole pot fi supuse unei alternanțe termice accentuate, dar și unei variabilităti foarte mari a nivelului de precipitații, cele mai afectate specii fiind de regulă caisul și piersicul. În același timp, nici merii sau gutuii nu sunt ocoliți, fructele acestora putând fi afectate de temperaturile scăzute. Vița de vie poate fi și ea afectată, în special în zonele expuse înghețurilor târzii de primăvară.
Iată o serie de recomandări pentru protecția fitosanitară a pomilor fructiferi în primăvară, recomandări oferite de către Laurențiu Sorin Petrache, Field Marketing Manager culturi horticole în cadrul Bayer CropScience România:
Pentru segmentul pomicol, în prima parte a sezonului, cultura este expusă riscului de atac din partea focului bacterian (Erwinia amylovora), favorizat fiind și de dezvoltarea puternică a lăstarilor – a căror creștere este generată îndeosebi de ploi și de temperaturile diurne ridicate. Soluțiile eficiente pentru prevenirea acestei bacterioze nu sunt foarte numeroase, cele mai eficiente fiind produsele pe bază de fosetyl de aluminiu și cupru, cu atât mai mult impunându-se respectarea cu strictețe a recomandărilor de aplicare preventivă a produselor omologate.
Rapănul găsește de asemenea condiții favorabile de dezvoltare în această perioadă, cele mai eficiente produse de protecția plantelor în controlul rapănului fiind cele având în componența lor substanțe active sistemice-translaminare (Luna Experience, Folicur Solo, Flint Plus) cu rol preventiv și de stopare a instalării și răspândirii ciupercilor.
În cazul sâmburoaselor, primele probleme cu care se confruntă pomii sunt reprezentate de moniliozele de pe ramuri (Monilinia laxa) și de bășicarea frunzelor la piersic (Taphrina deformans).
Dăunătorii – un mare pericol
Nici dăunătorii nu își lasă așteptată prezența în prima parte a sezonului, de obicei, îin anii cu temperaturi scăzute, dezvoltarea și atacul principalilor dăunători fiind mai reduse. Primele probleme create sunt, de obicei, cele generate de diferite specii de afide (Aphis spp.). Nu trebuie neglijată însă nici partea a doua a sezonului, când temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor influențează semnificativ prezența și virulența atacului din partea dăunătorilor ca viermele merelor (Cydia pomonela), molia cojii fructelor (Adoxophyes reticulana) și a altor Lepidoptere, precum și a dăunătorilor din ordinul Homoptera: puricii meliferi ai mărului și părului (Psylla spp.), păduchele lânos (Eriosoma lanigerum), păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus). Dacă în cazul lepidopterelor soluțiile sunt numeroase, necesitând o atenție specială la aplicarea alternativă a substanțelor chimice, în cazul puricilor meliferi, păduchelui lânos și păduchelui țestos, soluțiile eficiente sunt puține și necesită o atenție specială la aplicare, care să includă alternarea grupelor chimice și, implicit, a modului de acțiune al substanțelor active, respectarea cu strictețe a momentului de aplicare recomandat în funcție de faza de dezvoltare a dăunătorului, respectarea recomandărilor privind realizarea soluțiilor de stropit etc.
Movento 100 SC – inovație pe sehmentul insecticidelor
Ultima inovație în portofoliul Bayer pentru segmentul de insecticide destinat pomilor fructiferi este produsul Movento 100 SC. Produsul este omologat pentru controlul puricilor meliferi, al păduchelui lânos și al păduchelui din San Jose, eficacitatea fiind strâns legată de condițiile menționate mai sus. De exemplu, pentru controlul Psylla, se recomandă aplicarea în faza de ou galben-portocaliu a dăunătorului; nu se recomandă aplicarea în amestec cu alte produse, iar tehnologia de combatere a dăunătorilor menționați trebuie să cuprindă produse din familii chimice diferite (clorpirifos, abamectin etc.), pentru a preveni dezvoltarea formelor rezistente. Movento este singurul insecticid cu dublă sistemie din piața de produse de protecția plantelor. Movento este un insecticid special, fiind capabil să combată insecte greu de controlat cu alte produse; sistemia totală (ascendentă și descendentă) permite produsului să fie eficient împotriva unor dăunători aflați în diverse locuri pe planta gazdă (rădăcini, lăstari și frunze apărute după aplicare). Pentru o aplicare eficientă, este necesară o informare prealabilă solidă din partea utilizatorilor privind respectarea condițiilor speciale de aplicare ale acestui produs –cheie din segmentul pomicol. Aceste informații (dar și altele) pot fi găsite prin intermediul site-ului Bayer (www.bayercropscience.ro), a materialelor promoționale (catalog, brosură etc.) sau prin contactarea directă (e-mail, telefon, simpozioane) a responsabilului de produs.
În sezonul de vegetație, recomandăm următoarele produse fitosanitare pentru protecția culturilor pomicole:
Antracol este un fungicid de contact pentru controlul rapănului, cu multiple avantaje pentru cultură încă de la începutul sezonului si anume: lipsa agresivității față de organele verzi tinere abia formate ale pomilor, prezența, în componența sa, a zincului (un microelement necesar în procesele de nutriție și dezvoltare a pomului), aderența puternică la suprafața foliară îmbunătățind astfel eficacitatea produsului (datorită acestei calitați, produsul rămâne fixat pe frunzulițele și mugurii florali abia formați).
Decis 25 WG reprezintă segmentul piretroizilor, omologat pentru controlul unui spectru larg de dăunători la măr și prun.
Aliette este singurul fungicid care previne focul bacterian la rozacee în cea mai critică și sensibilă fază de vegetație a pomilor – înfloritul. Pe lângă posibilitatea unică de aplicare în faza de înflorit, produsul mai prezintă o caracteristică importantă– stimularea sistemelor de autoapărare a plantelor. Aliette este una dintre cele mai complete soluții sistemice, care nu dezvoltă forme de rezistență.
Luna Experience deschide calea unei noi clase de substanțe active în segmentul horticol prin substanța activă din compnența sa: fluopiram. Fluopiram este cea mai nouă substanță activă, cu rol fungic cu aplicații în pomicultură, descoperită de compania Bayer. Fluopiram prezintă o serie de avantaje: acțiune penetrantă și translaminară, eficacitate asupra unui spectru larg de boli, fiind activ în toate stadiile de dezvoltare ale agenților patogeni. Luna Experience este cel mai nou fungicid omologat in pomicultură al companiei Bayer. Luna Experience conține, pe langă tebuconazol si fluopiram, substanța activă nouă cu proprietăți penetrante si translaminare, foarte eficace împotriva unui spectru larg de patogeni. Omologările actuale includ: rapănul si făinarea la măr, monilioza și pătarea rosie la prun. Luna Experience se aplică în doză de 0,75 litri/ha, încă din faza de buton roz (BBCH 57) până în faza de coacere a fructelor (cu respectarea timpului de pauz de 14 zile), în maxim 2 tratamente/sezon, la un interval de minim 7 zile între tratamente la măr. La prun se pot aplica 3 tratamente în doză de 0,5 l/ha, din faza de buton alb (BBCH 57) până la începutul colorării fructelor (BBCH 81), cu 7-10 zile interval minim între tratamente și 7 zile timp de pauză până la recoltare.
Envidor reprezintă soluția de succes în combaterea acarienilor. Produs versatil în combaterea tuturor stadiilor juvenile (de larvă și nimfă), dar și de reducere a fertilității femelelor acarienilor, Envidor combate o gamă largă de acarieni – tetranichizi, eriofizi și tarsonemizi. Fiind un produs lipofilic, se fixează în stratul ceros al frunzei, nu poate fi spălat de precipitații și nu este influențat nici de temperaturile ridicate. Durata de protecție a acestui produs este de aproximativ 40 de zile de la aplicare.