• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OIERII LA MADR! Ce au obținut după DISCUȚIILE cu ministrul PETRE DAEA pe TEMA SUBVENȚIILOR!

    Gabriela Gimbășanu -

    Discuții între ministrul Petre Daea și crescătorii de ovine pe marginea subvențiilor pentru acest sector zootehnic. Fermierii au ajuns la București la primele ore și au mers direct la Ministerul Agriculturii unde au intrat pentru o întrevedere cu conducerea instituției. Oierii au cerut schimbarea propunerilor pentru Ordinul 619/2015, propuneri care se află la această oră în dezbatere publică.

    Discuții aprinse la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Încă de săptămâna trecută, președinții asociațiilor reprezentative din sectorul zootehnic au solicitat o întrevedere cu ministrul Petre Daea, nemulțumiți de noile propuneri de modificare a regulilor pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic în 2017. Astăzi, 27 februarie, președinți de asociații, specialiști din domeniu și crescători de ovine au venit la București pentru a lămuri situația acestei subvenții extrem de importante pentru crescătorii de animale.

    Veniți încă de dimineață crescătorii de ovine și caprine au fost primiți de ministrul Petre Daea în jurul orei 8.00, iar discuțiile au durat puțin peste două ore. Dacă la început au fost voci ale fermierilor care au susținut că nu cred că vor găsi înțelegere la minister, la ieșirea din sala de ședință oierii s-au declarat mulțumiți de rezultatul discuțiilor.

    DSC_0026 DSC_0040

    Fermierii au solicitat sprijinirea performanței raselor autohtone

    Crescătorii de ovine au plecat din fermă cu un singur gând, acela de a reuși să-l convingă pe ministrul Petre Daea de importanța sprijinirii performanței raselor autohtone prin sprijinul financiar acordat. Oierii își doresc să obțină genetică în țară și să nu mai fie importatoare de genetică, ci să ajungă să-și amelioreze propriile rase.

    ”Nu o putem numi o manifestație, noi am solicitat o întrevedere cu domnul ministrul Petre Daea. Ne-am prezentat astăzi cu președinții de asociații și cu specialiștii din domeniu în vederea clarificării situației create de săptămâna trecută privind sprijinul cuplat zootehnic. Întodeauna ne-am dorit și deviza noastră este să încurajăm performanța, nu mai vrem să fim un stat experimental și nu mai dorim ca România să fie importatoare de orice fel de material biologic introdus. Acei fermieri care exportă berbeci să urmărească ei procesul de ameliorare a speciei ovină. Ne dorim ca rasele noastre locale să fie ameliorate, rasele locale să fie introduse într-un program de ameliorare și împreună cu Stațiunile de cercetare să încercăm să ajungem la stadiu în care să ne mândrim cu rasele noastre și să încercăm să omologăm mai multe varietăți, linii, rase în cadrul speciei ovină și de ce nu și în specia caprină. Am fost în jur de 150 de crescători de ovine și caprine astăzi la întâlnirea cu domnul ministru”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Ionică Nechifor, Secretar General al Federației Romovis.

    SCZ va fi legat de îmbunătățirea producțiilor

    În opinia liderului din sectorul creșterii ovinelor, fermierii își doresc să acceseze sprijinul cuplat zootehnic, tocmai de aceea este extrem de important să se stabilească un set de condiții de eligibilitate care să încurajeze fermierii să investească în îmbunătățirea producțiilor și ameliorarea raselor autohtone.

    Domnul ministru a fost destul de ferm pe poziție, dar în final ne-am înțeles. Până la urmă și domnia sa a considerat că performanța trebuie să treneze și prioritatea numărul unu este să ne ameliorăm rasele. Drept pentru care sprijinul cuplat zootehnic va fi legat de îmbunătățirea producțiilor prin animalele ameliorate”, ne-a mai spus reprezentantul fermierilor care activează în sectorul creșterii ovinelor.

    Fermierii trebuie să facă dovada că animalele sunt înscrise în registru genealogic

    ”Nu s-a modificat nimic, am dorit să se rămână la nivelul anului 2016. Am vrut ca pentru acele animale care au beneficiat de Sprijinul Cuplat Zootehnic, documentul să fie reprezentat de adeverința de la asociație ca dovadă că animalele respective sunt înscrise într-un Registru Genealogic. Bineînțeles am solicitat ca berbecii să fie însoțiți de un certificat de origine. Mi se pare o măsură corectă. Domnul ministru a îmbrățișat ideile noastre, a înțeles importanța performanței în România la sectorul ovin și și-a dat seama și de lipsurile pe care le avem în sector și care trebuie să conducă la găsirea soluțiilor pentru a stimula fermierul care își dorește să facă performanță”, ne-a explicat Ionică Nechifor, Secretar General al Federației Romovis.

    DSC_0066

    Nicolae Cioranu, președintele Romovis a fost și el prezent la discuțiile pe care liderii din sector le-au purtat cu ministrul Petre Daea și este de părere că, în sfârșit ministrul a înțeles motivele care stau la baza solicitărilor lor și în final, cei care vor încasa sprijinul cuplat în zootehnie vor fi acei fermierii care vor investi în performanță.

    Am venit să dezbatem condițiile pentru eligibilitatea femelelor pentru anul de cerere 2017 pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic. În urma întâlnirii, domnul Petre Daea a înțeles necesitatea ca acea adeverință eliberată de către Registrele Genealogice să fie ca un document la cererea depusă de fermierii care solicită SCZ pe femelele de ovine. La întâlnire a participat domnul ministru împreună cu echipa sa și din partea noastră au fost președinți de asociații acreditate care fac controlul oficial al producției, responsabilii echipelor de control oficial ai asociațiilor și fermieri. În mare parte suntem mulțumiți de rezultatul discuțiilor”, ne-a spus Nicolae Cioranu, președinte Romovis.

    DSC_0073

    Vă reamintim că liderii oierilor au fost nemulțumiți de faptul că propunerile lor nu au fost ascultate în cadrul negocierilor de la MADR. Astfel, li s-a impus o condiție nouă pentru sprijinul cuplat pentru ovine – cea cu un berbec de rasă la 35 de capete. ”Prin această măsură, ministrul nu ține cont de propunerea reprezentanților fermierilor constituiți în Federații (Federația Romovis, Federația ProOvis și Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România). Reprezentanții acestora au solicitat clar să se păstreze forma veche cu mici rectificări. Și anume ca berbecii să fie cu Certificat de Origine, 1 berbec la 35 de femele, iar femelele sa fie înscrise în Registrul Genealogic. A doua propunere ministrul a decis să nu o ia în calcul”, ne-au spus sursele noastre.

    Acum oierii așteaptă ca în urma discuțiilor avute cu ministrul Petre Daea să vadă noile modificări aduse legislației pentru sprijinul cuplat la ovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației