Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIILE pentru PAJIȘTI COMUNALE. Cine poate cere la APIA ACEȘTI BANI ÎN 2017!

Subvenții 2017! Banii pe care APIA îi plătește fermierilor pentru pajiștile comunale sunt de mare interes pentru producătorii agricoli care pot beneficia de o subvenție suplimentară pe lângă cea pentru cultura mare sau animale!

Pentru pajiştile comunale concesionate/închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor pot fi:

  • Membrii asociaţiei care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa de pajişte concesionată/închiriată. Calculul suprafeţelor aferente fiecărui membru se efectuează proporţional cu numărul de UVM (unitate vită mare n.r) ale fiecărui membru în parte cu care asigură cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha prin păşunat, la data depunerii cererii unice de plată, pentru suprafaţa concesionată/închiriată de către asociaţie;
  • Asociaţia crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafaţa concesionată/închiriată, asigurând cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha, prin păşunat cu animalele înscrise în exploataţia asociaţiei înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor pe perioada păşunatului.

Atenție! Arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință.

Vă reamintim că puteți depune cererea unică până pe 15 mai. La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Facem precizarea că aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurile de sprijin/ajutor aferente Campaniei 2017, cu excepția Ajutoarelor Naționale Tranzitorii sector vegetal și zootehnic, trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor.

Pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală se aplică cu prioritate cerințele specifice acestor măsuri, iar elementele privind ecocondiționalitatea trebuie corelate cu angajamentele asumate în cadrul acestor măsuri.

APIA face un apel la fermieri pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererii, să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform INVITAȚIEI primite.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Ce sa facem cu izlazul comunal daca nu am primit din 2005 pe legea 247 titlurile de proprietate. Nu putem sa le facem acte fermierilor pentru a lua acestia subventia. Pasunea e neintretinuta, ca proprietar ai dar de fapt nu ai pasunea. Ce face MADR cand finalizeaza legile proprietatii? A J U T O R

  2. Subventia pe pasune este cea mai mare teapa pe care o ia adevaratul crescator de animale.Sau infintat asociati de crescatori de animale care nu au nimic in comun cu cresterea animalelor si subventia ajunge in buzunarele presedintilor si membrilor fondatori,care au ei grija sa manevreze banii in contabilitate…

  3. Din 2005 prin legea 247 am depus cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru pasunea comunala in com Parta, jud. Timis si nici in ziua de astazi nu am primit titlul de proprietate si nu folosesc pasunea desi e libera. Exista o HG care impune solutionarea cererilor in ordinea aparitiei legilor funciare si pentru ca ADS-ul nu raspunde la adresele primariei prin care solicita pamant, primaria nu solutioneaza cererile mai vechi decat a mea. A J U T O O O R D-le Ministru al Agriculturii vrem sa folosim pasunea.

  4. Salutare,am și eu 150 capre,am fost la primărie să iau in arenda pășune dar am primit un răspuns sec:nu avem pășune, în contextul în care primăria are 200 h de pășune,dar o împarte frățește primarul cu prietenii lui,va întreb,legal,eu cum pot primi pășune?Și ar mai fi o întrebare,s-a înființat o asociație (composesorat)care au 20 h de pășune,dacă mă înțeleg cu ei sa o iau in arenda(pășune a)cine primește subversive pe pășune?Va mulțumesc

  5. La noi s-a împărțit pajiștea comunală acum doi ani revenind 0,30 harta pe cap de bovină.Acum primăria vrea să rezilieze contractele să reducă la 0,15 ha pentru a face împădurire. Mie mi-a furat în toamnă 6(șase) rezerva pentru caz de forță majoră.Din ce mi-a rămas nu am putut să vând pentru a nu pierde pășunea.Furaje pentru iarnă nu prea am avut,din cauza secetei, subvenția pentru zootehnie nu am primit-o, iar din ce am primit pe vegetal mi-am procurat furaje și am făcut o fântână , pentru a avea apă la animale.Am sperat că până în decembrie va da ceva subvenție și în zootehnie si-mi voi putea plăti dările la primărie… Concluzie am pierdut pășunea. Îmi asum vinovăția,datoria este datorie, dar m-am gândit că dacă vând din animale intru în”conflict” cu APIA.D-na Dobre dați-mi o sugestie dacă aveți răgaz să vă aplecați asupra cazului meu .Poate vă sunt cunoscute anumite precedente.Va mulțumesc anticipat!

Scrie un comentariu