• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ROMÂNIA – țara care n-are bani de spitale, dar plătește subvenție de stat pentru fermele de vaci…fără vaci

    Gabriela Gimbășanu -

    Încă un an în care România plătește, din bugetul de stat, subvenții pentru animale care nu se mai găsesc în ferme. Ajutorul Național Tranzitoriu, sprijin decuplat de producție, este plătit de țara noastră după efective ce se găseau în explotațiile zootehnice în ianuarie 2013. Situația îi nemulțumește pe fermieri care spun că România trăiește un paradox: aduce lapte din alte țări UE, dar își permite să finanțeze ferme care nu mai au vaci!

    În ciuda faptului că fermierii au solicitat în repetate rânduri Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale modificarea condițiilor de acordare a subvențiilor, mereu s-au lovit de explicații puțin credibile. Marți, 28 februarie, Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, și Nicușor Șerban, președintele Holstein RO au discutat în cadrul Conferinței MediafaxTalks ”Fermierii României” – eveniment organizat de Mediafax.ro în parteneriat cu revista Agrointeligența, despre această problemă care aduce multe neajunsuri în fermele care și-au mărit efectivele.

    Emil Dumitru Federatia Nationala Pro Agro

    ”Ajutorul Național Tranzitoriu este o problemă care pe mine mă revoltă. La bovina de lapte plătim ANT pe dată de referință- 2013. Nu mai condiționăm în nici un fel pe fermier să-și păstreze efectivul de animale. Este o inechitate extraordinară față de cei care față de 2013 și-au extins ferma și au crescut efectivul de animale și primesc sprijinul doar pentru animalele pe care le aveau la data de referință. Cei care mai au poate un picior de vacă în fermă primesc sprijin pe efectivul înregistrat accidental în 2013. Nu putem să mergem la nesfârșit așa pentru că sunt bani naționali și dacă tot vrem ca sectorul de creștere a bovinei de lapte să reprezinte o prioritate trebuie să nu mai finanțăm iluzii și să-i finanțăm pe acei fermieri care chiar produc pentru piață”, a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, prezent în cadrul Conferinței MediafaxTalks ”Fermierii României”.

    Avem bani să finanțăm ferme de lapte care nu mai au vaci

    Datele arată că România este o țară importatoare de lapte materie primă în ciuda faptului că deține un efectiv important de bovine. Potrivit liderul Holstein RO, acest paradox poate fi explicat prin faptul că acele animale sunt pe hârtie, au existat la inventarul realizat în 2013.

    Toată lumea își pune problema de ce România importă lapte materie primă. De ce România cu un potențial imens pentru ceea ce înseamnă agricultura, vaca de lapte, importă lapte și produse lactate? Cred că nu ne punem întrebarea care trebuie. Ar trebui să vedem ce facem ca vaca de lapte să atingă acest potențial. Nu putem să ne explicăm astfel situația în care în România nu sunt bani pentru spitale, sunt bani puțini pentru alocațiile copiilor. În schimb sunt bani să finanțăm ferme care nu mai au vaci. Acest lucru pe care mare parte dintre fermieri îl semnalăm ni se spune că nu se poate modifica pentru că este o directivă europeană, cu toate că vorbim despre bani naționali. Nu știu să existe vreo notificare făcută la Comisia Europeană în care noi să spunem că începând cu 2017 dorim să nu mai plătim pe numărul de vaci și pe structura din 2013, ci vrem să facem un inventar. Cel care a avut 500 de vaci în 2013 și acum are 50 de vaci, să-i plătesc subvenție pentru 50 de vaci”, a explicat și Nicușor Șerban, președintele Asociației Holstein RO.

    Vrem să nu mai importăm lapte? Dacă se continuă această politică a laptelui, nu numai că vom continua să importăm, dar în 2020 când se schimbă sistemul de acordare a subvențiilor suntem morți și îngropați. Fermierii din HolsteinRo se bat la producții cu fermierii din Europa, avem producții de 11.000 de litri pe cap de vacă. Cu toate astea nu ne e ușor, facem producții la nivelul colegilor noștri din Olanda, Germania sau alte state, cu aceleași costuri, dar ceea ce ei primesc cu titlul de subvenție este mult mai mare. Au infrastructuri bine puse la punct, față de noi care avem costuri uriașe. Crescătorii de vaci nu sunt apreciați”, și-a exprimat dezamăgirea fermierul Nicușor Șerban.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației