• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTE BUNĂ despre VALABILITATEA CONTRACTELOR DE ARENDĂ pentru SUPRAFEȚELE DECLARATE LA APIA!

    Gabriela Gimbășanu -

    Situația se rezolvă și nu vor fi probleme! Este mesajul directorului general Adrian Pintea pentru fermierii care sunt îngrijorați de neconcordanța legislativă privind validitatea contractelor de arendă pentru suprafețele pe care le declară la APIA.

    Șeful APIA confirmă că dacă prin modificarea Ordinului 619/2015, fermierii nu mai sunt obligați să prezinte contracte de arendă valide la data de 1 decembrie, în OUG 3/2015, obligația este încă prezentă. Adrian Pintea spune că modificarea va fi făcută până la capăt prin amendarea ordonanței de urgență în Parlamentul României în timp util.

    În ordonanță este data de 1 decembrie, iar în ordin nu. Trebuie să îl ai (contractul – n.r.) încheiat înainte de depunerea cererii și trebuie să fie valabil la data depunerii cererii. Automat va fi în viitorul foarte apropiat. În câteva zile se va modifica și în Parlament și acest lucru”, a declarat Adrian Pintea.

    Șeful APIA a arătat că nu vor exista probleme pentru fermieri până când se va opera modificarea legislativă întrucât în primele zile sunt programați să depună actele acei producători mici. ”Fermierii nu vor avea probleme. Încă de la bun început au fost făcute programările – încep cu fermierii mai mici unde nu e cazul cu aceste lucruri și urmează apoi să vină ceilalți, iar până atunci se reglementează”, a explicat Pintea.

    Citiți și:

    FERMIERI, atenție la CONTRACTELE DE ARENDĂ pentru TERENURILE DECLARATE LA APIA!

    Vă reamintim că ieri, Agrointeligența a sesizat că există o nepotrivire între cele două acte normative care reglementează regimul subvențiilor agricole. Astfel, pe de-o parte OUG 3/2015 le cere fermierilor să prezinte contracte de arendă valabile la data de 1 decembrie în anul de cerere, iar pe de altă partea, din Ordinul 619/2015, obligația a fost eliminată la cererea fermierilor. Problema este încă aceea că, legislativ, o ordonanță de urgență – care merge și în Parlamentul României, are întâietate în fața unui ordin ministerial.

    Contactat de către Agrointeligența – www.agrointel.ro, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, s-a arătat nemulțumit de situație și ne-a mărturisit că a discutat cu ministrul Petre Daea această chestiune.

    ”Referitor la valabilitatea contractelor de arendă, am avut impresia că ne-am înțeles la ultimele discuții, dar se pare că ordonanța ne contrazice. Înțeleg, cei care lucrează acolo fac tot ce e posibil ca să încurce lucrurile ceea ce mă facă se cred că, o fi și un boicot la adresa ministrului. Susțin asta pentru că la discuțiile purtate cu MADR, toți cei care au lucrat la ordin au fost prezenți și au luat atunci la cunoștință despre propunerea noastră referitoare la valabilitatea contractelor de arendă și au spus că au înțeles, și-au notat, iar surpriza a fost când a ieșit ordinul”, ne-a declarat Baciu, precizând că speră și el că este vorba despre o neînțelegere la nivelul aparatului de la MADR și că situația se va rezolva la timp pentru ca fermierii să nu fie îngrădiți să acceseze subvențiile pentru suprafețele pe care le lucrează.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial