• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • COTIZAȚIA PROFESIONALĂ AGRICOLĂ: soluția propusă de fermieri pentru REPREZENTAREA AGRICULTURII ROMÂNEȘTI LA BRUXELLES!

    Gabriela Gimbășanu -

    Reprezentarea intereselor fermierilor români în structurile reprezentative de la nivelul UE s-a transformat într-un obiectiv greu de atins de către asociațiile reprezentative din România. Dacă anul trecut, discuții de la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale păreau că prind contur prin aprobarea HG nr.280/2016 privind aprobarea valorii cotizațiilor și a plafonului în limita căruia se decontează serviciile lingvistice pentru organizațiile profesionale/interprofesionale din sectorul agricol, normele de aplicare ale legii au schimbat radical situația.

    Normele de aplicare au denaturat sensul legii

    ”Recent am avut o întâlnire cu domnul ministru Petre Daea împreună cu secretarul general de la Copa-Cogeca (Pekka Pesonen- n.r) și am încercat să explicăm că dincolo de faptul că Federația Pro Agro încearcă de doi ani să participe ca membru cu drepturi depline la Copa-Cogeca, eu personal îmi doresc ca toate organizațiile profesionale reprezentative din România să facă parte din aceste grupuri de dialog civil pentru că este vorba despre interesul României. Din păcate, la noi se dă o lege, după care normele de aplicare denaturează sensul ei și se tot amână acea plată a cotizației către organizațiile profesionale de profil la nivel comunitar. Nu înțelegem de ce se întâmplă acest lucru”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    În 2020, fermierii români ar putea figura tot cu cea mai mică subvenție din UE

    Fără organizații care să meargă în mod frecvent și să aibă poziții oficiale față de particularitățile și specificitatea agriculturii românești – odată ce știți foarte bine că au fost deschise consultările pentru noua Politică Agricolă Comună, din nou fermierii români se vor trezi în 2020 cu cea mai mică subvenție din Uniunea Europeană”, susține liderul Federației Naționale Pro Agro.

    Cotizația obligatorie pentru toți fermierii care încasează subvenții

    Emil Dumitru a încercat să găsească o alternativă pentru a asigura sumele de bani de care organizațiile profesionale au nevoie pentru a-și asigura poziția de asociații cu drepturi depline în cadrul structurilor de reprezentativitate la nivel european.

    Ca o alternativă la vestita Lege nr.52/2015 (privind aprobarea plății anuale a cotizațiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar- n.r), împreună cu mass-media și cu alți colegi de la alte organizații profesionale, vom pune în dezbatere publică un proiect de lege la care eu lucrez privind cotizația profesională agricolă. Sunt aproape gata de a definitiva draftul de lege și expunerea de motive. De exemplu, în Polonia există o cotizație obligatorie aplicată tuturor fermierilor care depun cerere unică de plată pe suprafață sau pe zootehnie și de acolo fiecare fermier direcționează către o asociație care consideră el că le rezolvă problemele. Din acele sume de bani, asociațiile profesionale se capitalizează și cu banii respectivi pot participa în mod regulat la grupele de lucru de la nivel european și își pot plăti cotizația”, a explicat reprezentantul fermierilor.

    În opinia liderului Federației Naționale Pro Agro, fermierul este un om mândru, care nu acceptă să stea cu mâna întinsă către autorități. ”Cred că această soluție este una care nu mai lasă loc de nici un fel de interpretare, pentru că ceea ce facem noi, facem pentru interesul general al fermierului român. Eu unul spun de la bun început că nu am o funcție remunerată și nu vreau să obțin nici un fel de avantaj pentru mine personal, ci vreau să mă lupt pentru interesul general al fermierul român”, mai spune Dumitru.

    UE trebuie să înțeleagă specificitatea agriculturii românești

    Agricultura României prezintă niște particularități în raport cu restul statelor UE, tocmai de aceea se impune ca structurile asociative din țara noastră, cele cu reprezentativitate națională să fie prezente la masa negocierilor pentru a exprima cât mai bine specificitatea agriculturii românești.

    Avem o agricultură cu 900.000 de cereri unice de plată, față de Europa unde nici unde nu se mai întâlnește un număr atât de mare de cereri. Avem aproape 3,4 milioane de gospodării care, într-o formă sau alta, fac fie agricultură de subzistență, fie produc pentru piață. Este clar că dacă nu vom fi acolo, la masa negocierilor, nici nu vom putea să influențăm deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene și lucrul asta s-a demonstrat și în PAC 2007-2013 și acum. Ne-a costat și ne costă foarte mult. Eu am spus-o mereu: plătim un leu și obținem sute de lei din astfel de politici negociate corect”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației