ANUNȚ APIA despre CREDITELE FERMIERILOR ÎN 2017!
Roxana Dobre -Anunț important de la APIA pentru fermierii care își fac credite în cursul acestui an. Agenția de plăți a transmis astăzi, marți – 7 martie, că nivelul de dobândă aferentă acordării creditelor în 2017 va fi de RON-ROBOR 6M+maxim 2%.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează toți fermierii că în data de 3 martie 2017 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 160, Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate.
Prin acest ordin nivelul de dobândă aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M+maxim 2%. Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi această dobândă. Vă reamintim că anul trecut dobânda ROBOR 6M + maxim 2,5 %, iar comisioanele aferente creditului au fost limita de 1%.
În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Fermierii pot cere credite de la băncile cu care APIA are încheiate convenții pe baza unei adeverințe eliberate de agenția de plăți.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
Astfel, potrivit convenţiilor încheiate între APIA, instituţiile bancare şi fondurile de garantare, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul respectiv.