CONFERINȚA NAȚIONALĂ A POMICULTURII. Ce fonduri europene sunt disponibile pentru livezi în 2017
agrointeligenta.ro -Fondurile europene pentru exploatațiile pomicole vor fi disponibile și în acest an pentru acei români care doresc să investească în livezi de pomi fructiferi sau în exploatații de arbuști fructiferi. Mihai Ciobanu, consultant cu peste 15 ani de experiență în sectorul accesării fondurilor nerambursabile și cu 1.000 de proiecte elaborate alături de echipa sa, a prezentat care vor fi sumele disponibile, noutățile, dar și capcanele la care să se aștepte în acest an pomicultorii care vor să ia finanțare nerambursabilă prin PNDR 2014-2020.
Fondurile europene disponibile pentru livezi în acest an vor fi de 100 de milioane de euro, la care reprezentanții pomicultorilor și firmele de consultanță vor cere să se adauge și bugetul reportat pe anul 2016, încă 40 de milioane de euro.
Depunerea proiectelor pentru exploatațiile pomicole este anunțată să demareze din data de 14 aprilie 2017. ”Estimăm că sesiunea se va închide probabil la 30 septembrie pentru epuizarea fondurilor alocate. Vor trebui făcute demersuri pentru alocarea suplimentară a 40 de milioane de euro, bani rămași din 2016 ca sumă disponibilă”, a declarat Mihai Ciobanu în cadrul celei de-a patra ediții a Conferinței Naționale a Pomiculturii, eveniment organizat la Poiana Brașov pe 8 martie.
Consultantul a făcut și o analiză a celui mai nou raport de selcție al AFIR pentru Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole unde din cele 42 de proiecte evaluate până acum, 28 au fost practic aprobate, din care 16 au fost selectate spre finanțare și beneficiarii au intrat mai departe în proces, putând să demareze lucrările în costul standard. Pentru aceste cazuri, consultantul în fonduri europene a atras atenția pomicultorilor că procedura are în vedere ca documentația să nu fie antedatată, adică doar acele lucrări efectuate după declararea eligibilă a proiectului vor primi și finanțare!
”Nu vom aveam mai mult de 70% din proiecte aprobate, asta înseamnă circa 100-120 de proiecte, dar eu cred că ne vom duce mai mult către 60%. Asta înseamnă că vor fi angajate în jur de 40-50 de milioane de euro din cele 78 puse la dispoziție. Vom avea o sumă reportată, sumă care ar trebui alocată pentru sesiunea din 2017. În 2016, deși au promis, nu au făcut alocarea și aproape 50 de proiecte au rămas nedepuse”, a mai spus Mihai Ciobanu, consultant expert în cadrul firmei Reeve Asset Management . El a subliniat că o mare parte din problemele apărute la evaluarea proiectelor este legată de punctaje, existând încă neclarități care vor trebui rezolvate cât mai curând la nivelul AFIR.
Fondurile europene pentru sectorul pomicol sunt disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 prin Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole, Submăsura 4.2a – Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol și Submăsura 9.1a – Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol.