Locuri de muncăŞtiri agricoleTractoare și combine

ALEXANDRU BACIU, fermier: INVESTIM SUTE DE MII DE EURO în utilaje agricole și NU AVEM PE CINE SĂ URCĂM ÎN ELE!

Riscăm să rămânem fără tractoriști! Este semnalul tras de Alexandru Baciu, fermier în județul Călărași și unul dintre agricultorii care se confruntă cu deficitul de specialiști în tehnică agricolă de ultimă generație. Mediul rural, dar și școlile profesionale nu mai sunt atractive pentru tineri care caută să facă orice altceva numai la țară să nu rămână. Așa se face că, de la an la an, se accentuează tot mai mult această criză a mecanizatorilor în fermele românești.

În timp ce pentru a conduce tractoarele Universal 650 nu aveai nevoie de prea multă școală, tractoarele și combinele moderne au tot felul de sisteme de ghidaj pe care, dacă nu știi să le manevrezi, riști să distrugi utilajul ce ajunge să coste și jumătate de milion de euro. Pentru a manevra un astfel de tractor este nevoie de cursuri de perfecționare care nu se pot face în cadrul universităților de profil. Ca soluție unică rămâne găsirea acelor pârghii pentru a revitaliza școlile profesionale și pentru a instrui profesorii care se vor ocupa mai departe de viitoarea generație de tractoriști.

Fermierii investesc sute de mii de euro în utilaje 

Fermierii simt acut această lipsa a specialiștilor. În ultimul timp au încercat, prin investiții importante să-și schimbe parcul de utilaje, însă milioanele de euro cheltuite nu își văd din plin rezultatele pentru că în ferme există un deficit de operatori specializați care să le pună la treabă la adevăratul lor potențial.

”Avem nevoie de o inițiativă – nu știu dacă din zona academică, să pregătim mecanizatori. Cea mai mare problemă a fermierilor este că nu o să mai avem cu cine lucra într-un orizont nu prea îndepărtat. Investim în utilaje sute și zeci de mii de euro și nu mai avem pe cine să urcăm pe ele. Noi (fermierii – n.r) ne putem urca pe un tractor, dar nu și pe combină sau semănătoare în același timp. Acesta ar fi un aspect foarte important vizavi de pregătirea mecanizatorilor”, spune Alexandru Baciu, fermier în județul Călărași.

Cursurile online nu pot suplini școala

Opinia fermierului Alexandru Baciu este susținută și de un reputat profesor din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, profesorul universitar Ovidiu Ranta, de la Catedra de mecanizare.

”Este foarte corect ceea ce susține domnul Alexandru Baciu, numai că o instruire online nu poate suplini școala. O platformă electronică de comunicare nu poate să furnizeze informația de bază. Școlarizarea se face în licee, în universități sau se făcea în școli profesionale sau alte forme de învățământ. Mai puțin poți face asta prin media sau prin mijloace de comunicare modernă. Lipsa mecanizatorilor este o problemă reală în toată țara. Segmentul de meserii de bază este deficitar în sensul că nu găsim sudori, electricieni și mecanizatori, oameni dispuși să învețe o meserie complexă și în același timp și grea, însă care aduce și satisfacții și renumerații pe măsură”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro profesorul Ovidiu Ranta, de la Catedra de mecanizare a USAMV Cluj-Napoca.

Și, totuși, o soluție…

Întrebat care este soluția pentru a rezolva această lipsă de mecanizatori specializați din România, profesorul Ovidiu Ranta ne-a spus că răspunsul stă în instruirea profesorilor din școlile profesionale care să ducă mai departe informația către elevi.

”Universitatea nu poate să ofere astfel de cursuri de formare, universitatea poate oferi doar diplomă de licență, master și doctorat. În schimb, universitatea poate pregăti oameni care pot fi profesori în licee, școli profesionale sau chiar în instituții private unde pot organiza astfel de cursuri. Acesta este rolul universității”, ne-a spus profesorul de la USAMV Cluj-Napoca.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. Tractorist platit cu 2000 euro pe luna? Dar ce, e programator?
  Ce a studiat tractoristul ca sa fie platit cu atatia bani?
  Un programator bun ia 2000 euro, sa fim bine intelesi, un incepator ia 800-1000. Cat ar trebui sa ia un profesor de la postliceala care formeaza “mecanizatorul”? Cat sa castige un medic chirurg in mainile caruia stau multe vieti? E o diferenta fata de un volan si un joystick, nu? Aaaa, ca multi nu au avut contact cu tehnologia si cu computerele si se uita ca viteii la Autotrac, pt asta trebuie platiti cu 2000? ca Sunt rari cei care au capacitate sa se adapteze de la U650 la un JD?
  Mergeti in strainatate, suparatilor, va da neamtul sutul in fund in cateva luni cand se lamureste cu voi.
  Da, o ferma mare cu 15.000 hectare cum are Musca sau Ioan Niculae sau cum avea Porumboiu isi poate permite sa plateasca salariile astea pt ca are utilaje de 600 cai putere cu care lucreaza sute de ha / utilaj deci profitul e imens. Dar intr-o ferma de 300-400 ha nu ai cum sa platesti 2.000 salariu ca ramai fara profit, mergi in pierdere din start. Dar cate ferme sunt de mii de ha in Romania si cate joburi de peste 2.000 salariu ca tractorist pot fi sustinute? Nu mai visati la cai verzi pe pereti ca-mi demotivati si omul de pe U650 ca nu castiga si el “macar o mie da ieuro”. Eu I-as da cu placere daca graul s-ar vinde la 1 leu, floarea la 2 lei, etc. Dar preturile nu le fac eu, le fac traderii, masoneria, marile familii din spatele companiilor uriase…ei au totul, noi suntem furnici care ne batem pe faramituri si visam la o coaja de paine mai mare.

 2. Are dreptate omu’.
  Baga sute de mii de euro in utilaj, dar nu trimite tractoristul la training pentru rezpectivul utilaj, ca mai costa 1000de euro- (marci diferite operare diferita)
  Daca vine un baiat care stie si are capacitate, cere si bani, atunci raspunsul domnului fermier este: ” ma, voi toti vreti bani; uite, am un teanc de cereri de angajare, stau gramada la poarta sa ii angajez“ într-adevăr, la poarta sunt multi, care au lucrat 30 de ani pe u650 sau nustiu cate urechi au.
  Apoi incepe sa faca calcule: 1000€(pe care nu ii mai dau pe training) +1500 de lei(economie lunara, ca l-am anajat pe asta care a mers doar cu caruta, ca el este betiv si nu are la ce sa se duca acasa si lucreaza 15 ore pe zi) = economie de 4000€ pe an. (si sta cu tractorul mai mult in service, ca il defecteaza căruțașul si mai plateste mii de euro pe reparatii. Si asa tanarul pleca in Italia.
  Morala: avem ferme cu dotari de nivel european dar dam salarii de nivel african.

 3. ,,universitatea poate oferi doar diploma de licenta, masterat, doctorat”- F.Bine domnule profesor, ati punctat, ati pus punctul pe ,,U”. Scoatem ingineri care nu deosebesc graul de orz, nu cunosc cum se scrie o ,,cerere”, nu cunosc cum se face un deviz de lucrari pe o cultura, se revolta cand aud de asolament si integrarea unei ferme (nu se renteaza). Dau cu pesticide, dar nu cunosc cati viermisori sunt pe mp. Stiu sa vanda boabe, dar nu stiu sa faca paine. Stiu sa puna in pamant trei seminte- grau, cucuruz si fl. soarelui. Daca stau si ma gandesc pentru asemenea cunostiinte nu – ti trebuie nicio licenta, nu iti trebuie nici consultanta, dar iti trebuie apa din abundenta si toti fermierii sunt fericiti si nu mai bat cu batul pe la stat dupa sprijin ,,datorat” secetei.

 4. D-le Baciu aveti perfecta dreptate.Tinerii ‘frumosi si liberi’confunda BMW pe care-l cumpara cu2-3 mii de euro cu utilajul pe care pe care vreti dvs.sa-l exploateze.Stiu FB ce implica cunoasterea unui astfel de utilaj,prin analogie,nu am lucrat pe asa ceva dar stiu cum trebuie procedat.

 5. Vb serios ? Minti cu nerusinare tinerii nostri lucreaza in strainatate pe utilaje de sute de mii de euro . Aici in tara nu sunt platiti corespunzator. Tu vrei cu 50 de lei pe zi la negru un meserias? Da ia dai 2000 €pe luna sa vezi cum gasesti.

Scrie un comentariu