Ştiri agricole

Cum ar putea să iasă de pe piaţă 700.000 de fermieri

Peste jumătate de milion de fermieri ar putea să iasă de pe piaţă în următorii ani, o dată cu modificarea PNDR.  

România are cele mai multe exploataţii agricole din UE. România şi Polonia deţin împreună tot atâtea ferme cât are restul Europei la un loc.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, susţine că România are cele mai multe parcele de teren agricol din UE – 4,6 milioane de exploataţii, România fiind urmată de Polonia, cu 2,6 milioane de ferme mici.

Pentru a încuraja comasarea terenurilor, Ministerul are în vedere o serie de măsuri printre care se numără creşterea suprafeţei eligibile pentru care se acordă sprijin de la un hectar, în prezent, la 1,5 ha – în Suedia, de exemplu, pragul e de 5 ha –, ceea ce ar putea conduce la dispariţia a 200.000 fermieri, după cum afirmă Irimescu.

Tot el adaugă că o altă măsură luată în calcul este majorarea suprafaţei minime eligibile de la 0,3 ha la 0,5 ha, o decizie care ar afecta 400.000 de fermieri care deţin împreună circa 800.000 ha de teren agricol.

Şi Avram Fiţiu, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, este de părere că impactul înverzirii de la 1 ianuarie 2014 şi fiscalizarea ar putea scoate de pe piaţă circa 700.000 fermieri.

Acesta afirmă că agricultura ecologică ar putea fi salvarea pentru fermierii care au suprafeţe de 3-5 ha de teren agricol şi care ar putea să scoată chiar profit de 1.000 euro.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!