PLĂȚI SUBVENȚII APIA: Cine sunt fermierii care VOR ÎNCASA BANII DUPĂ 31 MARTIE!
Roxana Dobre -Subvențiile agricole aferente anului 2016 au fost achitate către fermieri în cea mai mare parte. Agricultorii și crescătorii de animale așteaptă să primească banii cuveniți iar APIA și-a propus ca până la sfârșitul lunii martie ”majoritatea” producătorilor agricoli să aibă banii în cont. Agenția de plăți mai are însă de stabilit câteva cuantumuri pentru vegetal!
”Pentru sfârșitul lunii martie ne-am propus să finalizăm majoritatea plăților chiar dacă se suprapune cu perioada de depunere a cererilor. Sunt aproape de a realiza acest obiectiv. APIA a plătit deja cu tot cu avans, și sunt efectiv în conturile fermierilor, 1.246 de milioane de euro, din care 19 milioane au fost autorizate într-o singură zi către 7.000 de fermieri, mai exact marți 14 martie. Nu vrem să mai apară întârzieri și blocaje, vrem ca banii să ajungă la timp la fermieri“, a punctat Paul Eduard Kmen ieri în cadrul unei conferințe organizate de Capital.
Acesta a punctat că APIA este pregătită să stabilească și restul cuantumurilor pentru care încă nu se cunosc sumele pe care fermierii le vor încasa.
”Urmează ca în perioada imediat următoare, după aprobarea în ședință de Guvern și stabilirea cuantumurilor, să dăm drumul la plata pentru ANT-urile și Sprijinele Cuplate în vegetal. Totul, în același scop, ca până pe 31 martie, mare majoritate a fermierilor să aibă banii în cont ca să își poată derula fără probleme campania de primăvară. Bineînțeles, vor rămâne probabil o parte dintre fermierii cu situații neclare care vor fi plătiți după 31 martie, termenul de plată pentru a putea fi decontat la UE fiind de 30 iunie”, a mai transmis Kmen.
Acesta a lăsat să se înțeleagă că pentru anul 2016 cuantumurile foarte mari, primite de fermieri în 2015, nu se vor mai repeta ci acestea vor fi reduse la ”normal”. „Au fost făcute reglaje. Anul trecut o parte din fermieri au primit subvenții foarte mari deoarece au fost puține cereri și anul acesta plafoanele au fost reglate astfel încât să se asigure o finanțare echitabilă. Pentru 2017, cererile le primim în 15 mai, urmând ca până pe 31 mai să se depună eventualele modificări”, a mai spus directorul de la APIA.
Ce cuantumuri mai are de stabilit APIA
AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORII
ANT 2 – in pentru fibră
ANT 3 – cânepă pentru fibră
ANT 4 – tutun
ANT 5-hamei
ANT 6 – sfecla de zahăr
SPRIJINE CUPLATE VEGETALE
- Sprijin cuplat pentru cultura de soia
- Sprijin cuplat pentru cultura de lucernă
- Sprijin cuplat pentru cultura de mazăre boabe pentru industrializare
- Sprijin cuplat pentru cultura de fasole boabe pentru industrializare
- Sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră
- Sprijin cuplat pentru cultura de orez
- Sprijin cuplat pentru cultura de sămânţă de cartof
- Sprijin cuplat pentru cultura de hamei
- Sprijin cuplat pentru cultura de sfeclă de zahăr
- Sprijin cuplat pentru tomate destinate industrializării
- Sprijin cuplat pentru castraveţi destinați industrializării
- Sprijin cuplat pentru legume cultivate în seră
- Sprijin cuplat pentru legume cultivate în solarii
- Sprijin cuplat pentru prune destinate industrializării
- Sprijin cuplat pentru mere destinate industrializării
- Sprijin cuplat pentru cireşe şi vişine destinate industrializării
- Sprijin cuplat pentru caise şi zarzăre destinate industrializării
- Sprijin cuplat pentru cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară pentru industrializare.