Carnea de porc din UE s-ar putea scumpi începând cu a doua jumătate a anului
agrointeligenta.ro -Preţul cărnii de porc produsă în Uniunea Europeană va fi susţinut în a doua jumătate a acestui an de scăderile de producţie care vor urma introducerii măsurilor europene privind spaţiul minim per cap de animal.
Implementarea directivelor europene ce reglementează spaţiul minim per cap de animal sau pasăre a condus în toate cazurile la o scădere bruscă a producţiei, prin reducerea efectivelor, lucru resimţit la nivelul pieţei printr-o creştere a preţurilor.
Acesta vine să susţină tendinţa de creştere a preţului cărnii de porc, indusă anul trecut de scumpirea furajelor – un efect al pierderilor determinate de secetă asupra culturilor de porumb şi soia.
Creşterea preţurilor va fi limitată, însă, de evoluţiile economice din zona euro, motorul economic al Uniunii Europene.
„În Uniunea Europeană, consumatorii resimt din ce în ce mai mult efectele crizei economice în buzunarele lor, scumpirea de anul trecut a cărnii de porc reflectându-se deja în preţuri de retail mai mari”, atrage atenţia Albert Vernooij, analist al băncii Rabobank, una dintre cele mai importante instituţii financiare active pe piaţa agricolă şi a materiilor prime agricole.
În primele două luni ale anului, cererea de pe piaţa internaţională a primit un impuls din partea comenzilor generate de sărbătorirea Noului An Chinezesc în China şi comunităţile chineze din vecinătate (50 de milioane Indonzia, Filipine, Thailanda, Vietnam, Taiwan).
China va continuă să contribuie la creşterea cererii de carne de porc ca urmare a înlocuirii de către tot mai mulţi consumatori din această ţară a cărnii de pasăre în dieta zilnică, pe fondul crizei sanitar-veterinare create de noul tip de gripă aviară H7N9, despre care se crede că se poate transmite şi la om.
Până la recolta din acest an, preţul furajelor va continua să crească, materia primă provenind din stocurile aflate în scădere. Primele livrări de soia şi porumb din America de Sud (Brazilia şi Argentina) vor începe să sosească în Europa abia din mai – existând pericolul ca ele să fie sub aşteptări din pricina aglomerării porturilor braziliene.
Preţurile la nivel mondial ar putea fi trase în jos dacă ţări precum SUA, Rusia, Brazilia şi China vor continua să înregistreze creşteri de producţie în ciuda menţinerii preţurilor furajelor la un nivel ridicat.
„În ciuda creşterii preţului la furaje, reflectat în creşterea costurilor de producţie, crescătorii americani şi-au mărit numărul de animale din ferme, iar în alte ţări precum China, Rusia şi Brazili au fost înfiinţate multe complexe mari de creştere a porcilor. Aceasta va limita semnificativ creşterea preţurilor”, atrage atenţia David Nelson, şi el analist al Rabobank.
În februarie preţul cărnii de porc la nivel internaţional a înregistrat cea mai mare valoare din ultimele şase luni – 0,83 USD/pound (1,66 USD/kg). Preţul cărnii de porc a crescut brusc în octombrie anul trecut când s-a majorat cu 16% faţă de luna precedentă, ajungând la 0,79 USD/pound (1,6 USD/kg).
În martie preţul cărnii de porc a înregistrat cea mai semnificativă scădere faţă de luna trecută, din octombrie 2012 şi până acum, 8,52%, coborând la 0,76 USD/pound (1,52 USD/kg). Totuşi, preţul din martie 2013 este cu aproximativ 10% peste cel din septembrie 2012.
În martie preţul porumbului a urcat din nou după două luni de scădere (ianuarie şi februarie) trecând un pic peste nivelul atins în decembrie, 309,44 USD/tonă.
În martie preţul soii s-a menţinut la acelaşi nivel cu cel din februarie, stabilizându-se la 536 USD/tonă, un nivel apropiat dar superior celui înregistrat în noiembrie-decembrie 2012, şi mult sub cel înregistrat în octombrie 2013.
Pentru soia şi porumb, principalele plante furajere utilizate în creşterea porcilor, sînt estimate în acest an recolte bune şi scăderi de preţuri începând cu a doua jumătate a anului.
La nivel european se pune tot mai mult problema re-evaluării măsurilor de austeritate pe fondul solicitărilor venite din partea partenerilor G20, a FMI şi chiar a Comisiei Europene.
„În Europa austeritatea şi-a atins limitele” a declarat recent, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
O renunţare la măsurile de austeritate şi lansarea unor pachete de stimulare a creşterii economice similare celor din anii 2008-2009 nu este însă de aşteptat înainte de 2014.
Surse: Rabobank, FMI, Banca Mondială, Le Figaro