• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! DOCUMENT CU SANCȚIUNI pentru FERMIERI!

    agrointeligenta.ro -

    Un document mult-așteptat de către fermierii români a fost finalizat și lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii. Fără acest act normativ aprobat și intrat în vigoare, crescătorii de păsări și cei de porci nu au putut încasa până în prezent banii pentru bunăstarea animalelor, sume blocate în absența unui cadru legislativ complet pentru aceste plăți din fonduri europene.

    Duoă îndelungi negocieri cu fermierii, MADR a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin privind aprobarea sistemelor de sancțiuni pentru cererile de plată depuse în anul 2016 de beneficiarii măsurii 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachetul a) – porcine și pachetul b) – păsări” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013.

    Discuțiile dintre producătorii agricoli și autorități au fost anevoioase întrucât funcționarii au decis să schimbe regulile pe ultima sută de metri astfel încât crescătorii de animale – în speță cei cu ferme de suine, riscă să piardă totul și să ajungă la faliment.

    Fermierii sunt între ciocan și nicovală: fără Ordinul de sancțiuni, se întârzie plățile pe bunăstare la animale pe 2016. Cu Ordinul de sancțiuni în forma actuală, crescătorii de porci vor intra în faliment! După cea de a patra rundă de discuții desfășurată la sediul MADR între reprezentanții fermierilor și ai Autorității de management, fermierii au înțeles că până la apariția Ordinului de sancțiuni pe anul 2016 nu vor primi banii pe bunăstare. Și mai îngrijorător este că de acest nou ordin nu s-a știut până în luna noiembrie iar fermierii l-au perceput ca pe o glumă de prost gust”, se arăta, la mijlocul lunii ianuarie, într-o comunicare Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România – ACEBOP condusă de președintele dr. med. vet. Mary Pană.

    Referitor la proiectul de Ordin actual, președintele ACEBOP ne-a declarat după publicarea proiectului că la acest moment se face o analiză atentă a documentului postat pe www.madr.ro.

    Suntem într-o fierbere de stup creatoare. Lucrăm pe proiect, analizăm fiecare prevedere, fiecare modificare adusă. Din prima noastră analiză am observat câteva elemente care mai trebuie discutate și care, din păcate, dacă rămân în această formă, vor avea urmări grave pentru beneficiarii plăților, respectiv pentru fermieri. Astfel, sunt prevederi care se aplică retroactiv și care pot conduce la sancțiuni grave, precum returnarea sumelor încasate în anii precedenți. De aceea salutăm punerea în dezbatere publică a proiectului, ceea ce ne oferă posibilitatea de a ne exprima punctul de vedere și a atrage atenția asupra chestiunilor ce trebuie revizuite”, ne-a spus dr. Mary Eugenia Pană.

    Președintele ACEBOP a precizat pentru Agrointeligența și care sunt nemulțumirile legate de proiectul pus în dezbatere publică. ”Sunt două puncte importante. Prima dată avem o prevedere cu ”efectivele de porci grași livrate înainte de finalizarea duratei de exploatare de până la 92 de zile”. Nu suntem de acord pentru că în această situație intră numai fermierii care cresc porcii mari, de 110-115 de kilograme. Apoi, sunt incluse efectivele de porci grași care la sfârșitul celor 5 ani de angajament depășesc numărul maxim de 2,3 cicluri pe an  – prevedere cu care nu suntem de acord din două motive: nu se poate impune numărul de 2,3 cicluri pe an pentru că fiecare fermier are tehnologia lui, iar în vechiul ordin de sancțiuni cele 2,3 cicluri pe an erau numai subpachetul de transport, pe când acum se uniformizează pentru toate subpachetele și foarte dureros, foarte important, pentru toți cei 5 ani de angajament. Același lucru se cere și pentru efectivele de scrofițe care, la sfârșitul celor 5 ani de angajament, depășesc numărul maxim de 1,7 cicluri pe an”, ne-a spus dr. Pană.

    Ca urmare a acestor observații și importanța lor, vom solicita să se excludă aceste precizări din ordinul de sancțiuni, din draftul de ordin. Subliniem că aceste prevederi sunt nou-introduse, adică în vechiul ordin de sancțiuni nu existau”, ne-a mai spus dr. vet. Mary Pană.

    Document util: ORDIN privind aprobarea sistemelor de sancțiuni pentru cererile de plată depuse în anul 2016 de beneficiarii măsurii 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachetul a) – porcine și pachetul b) – păsări” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial