• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CHESTIUNEA SALCÂMULUI, TRANȘATĂ LA BRUXELLES: Responsabilitatea rezolvării APARȚINE STATULUI MEMBRU!

    agrointeligenta.ro -

    Veste excelentă de la Bruxelles. După ce săptămâna trecută, Agrointeligența atrăgea din nou atenția că salcâmul nu este nici la acest moment luat în calcul în cadrul schemei pentru înverzire, ministrul agriculturii Petre Daea a discutat cu comisarului european phil Hogan soluția ca această cultură să fie reintrodusă în ”calculele” APIA. Vă reamintim că din acest motiv, fermierii au încetat să mai înființeze perdele forestiere cu salcâm, mai ales că promotorul acestora, agricultorul constănțean Gheorghe Albu a pierdut peste 50.000 de euro la plățile directe din cauza suprafețelor înființate și pentru care nu a putut încasa nici un fel de subvenție.

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a avut luni și marți, 20-21 martie la Bruxelles, o serie de întrevederi bilaterale. La întâlnirea cu Phil Hogan, comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, au fost prezenți și directorul general Jerzy Plewa, directorul general adjunct Mihail Dumitru, precum și alți membri ai cabinetului Hogan.

    Referitor la includerea suprafețelor cu salcâm în Zonele de interes ecologic, Phil Hogan a subliniat că modalitatea de clasificare a unei specii drept zonă de interes ecologic (ZIE) reprezintă responsabilitatea statelor membre. Comisarul a felicitat România pentru determinarea în clarificarea problemelor indicate de către Comisia Europeană pentru schemele de sprijin cuplat (pentru 2017 – 2020). A menționat că din cele 18 scheme supuse analizei, 15 sunt complet soluționate, indicând disponibilitatea de a găsi soluții și pentru cele trei măsuri care vizează sectorul zootehnic.

    Rămâne astfel ca modalitatea de clasificare a speciilor eligibile pentru ZIE să fie reanalizată la București, astfel încât chestiunea salcâmului să fie soluționată.

    Vă reamintim că săptămâna trecută, pe 16 martie, fermierul Gheorghe Albu din județul Constanța a anunțat pentru Agrointeligența că nici până la acest moment, cultura salcâmului nu a fost reintrodusă ca și cultură eligibilă pentru înființarea perdelelor forestiere luate în calcul pentru ZIE.

    ”Nu s-a rezolvat nimic. Nu au făcut modificarea pentru introducerea salcâmului pe lista speciilor eligibile, au lăsat-o în coadă de pește și au băgat salcâmul ca specie eligibilă numai pentru perdelele forestiere înființate pe programe cum ar fi Prima Împădurire. Noi am făcut pe banii noștri toată investiția și nu primim subvenție nici măcar penru SAPS. Mai mult, salcâmul nu este luat în considerare nici pentru procentul Zonelor de Interes Ecologic (ZIE) (condiție ce stă la plata pentru Înverzire n.r). Deci nu luăm niciun leu pe fâșiile de perdele forestiere, ba din contră, plătim arendă, impozit”, a declarat săptămâna trecută Gheorghe Albu pentru Agrointeligența.

    Ne bucură faptul că prin publicarea constantă de articole pe această temă, am reușit să readucem pe ordinea discuțiilor oficiale chestiunea salcâmului care a adus numai beneficii prin înființarea perdelelor protectoare pentru culturi. Totodată, Agrointeligența salută receptivitatea și promptitudinea cu care actuala conducere a MADR, respectiv, ministrul Petre Daea, a decis să găsească o soluție în această chestiune.

    ”Nu este vorba doar despre mine pentru că la noi în Constanța sunt mai mulți fermieri care au înființat astfel de perdele forestiere. Eu am pus cele mai multe dar mai sunt colegi care au pe suprafețe mai mici dar au sistat și ei. Ca producție am obținut peste 30% față de câmpurile care nu au perdele forestiere. Dar se și vede efectul adică până și aerul pe care îl respiri ca om darămite ca plantă”, a mai punctat Gheorghe Albu.

    Fermierul constănțean Gheorghe Albu este cunoscut pentru campaniile sale de plantare de perdele forestiere, prin care a ajuns să-și crească simțitor eficiența exploatației sale de la Viișoara, comuna Cobadin. Până în prezent, în cadrul unor campanii întinse pe 3-4 ani, în care a mobilizat sute de localnici, a reușit să planteze 1,2 milioane de salcâmi, care adăpostesc aproape 7.000 ha cultivate.

    Citiți și:

    Salcâmul, neeligibil pentru plățile APIA! Gheorghe Albu, fermier: ”Îi voi trimite o sesizare premierului Dacian Cioloș cu acest necaz al nostru”

    Paradox românesc! APIA nu recunoaște salcâmul, dar plătește subvenție pentru Paulownia

    MAREA DEZAMĂGIRE a fermierului GHEORGHE ALBU: ”NU S-A REZOLVAT NIMIC!”

    Cum a făcut Gheorghe Albu din perdelele forestiere o poveste de succes în agricultura românească


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”