• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚUL MIEILOR ÎN ACEST AN!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de ovine sunt dezamăgiți de prețurile care se anunță la carnea de miel în acest an. Paștile pică mai devreme în 2017 față de anul trecut iar exporturile către Israel au fost oprite. Asta înseamnă un surplus pe care fermierii trebuie să îl vândă pe piața noastră. Prețurile însă se anunță catastrofale pentru oieri!

    ”Eu nu vând în perioada Sărbătorilor Pascale pentru că mieii noștri trebuie să atingă peste 40 de kilograme, sub această greutate noi nu vindem. Știu că prețul care se plătește acum pentru un miel de lapte este de 8 lei în scădere drastică față de anul trecut când a fost minim 12 lei. Deja m-au sunat fermierii și sunt disperați. E jale!”, a declarat pentru Agrointeligența Dumitru Andreșoi, fermier din Hunedoara și unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine din România.

    Și la export prețurile sunt mici

    Pentu piața din România, Andreșoi rezervă doar 20.000 de miei pe care începe să îi vândă la începutul verii. Atunci mielul ajunge la greutate optimă pentru rasa Țurcană, adică 40 de kilogram. Restul animalelor merg la export unde, chiar dacă există avantajul că se vinde efectiv mare, prețurile sunt tot mici.

    Noi vindem la export iar în țară livrăm doar pentru reproducție animale, berbecuți și mieluțe. Avem avantajul că livrăm cel puțin 10.000 de capete și nu rămânem cu animalele nevândute. Noi avem anul acesta spre exemplu din produșii noștri undeva la 20.000 de miei pe care îi dăm la export pentru că mai oprim și pentru reproducție și înlocuire undeva la 8.000 de capete. Dar de abia după 1 iunie facem livrările pentru că de atunci mai începem să achiziționăm și de la fermieri și adăugăm și efectivul nostru. Într-adevăr la rasa de carne este un plus la kilogram iar străinii au început să ceară tot mai mult miei din rase specializate pe carne. Dar din păcate și pentru export se simte prețul în scădere pe kilogram”, a mai adăugat Dumitru Andreșoi.

    Dumitru Ardelean, Asociaţia Crescătorilor de Animale Sălaj: ”Oierii vor să scape de animale, vor să le dea cu orice preţ”

    ”În ultimii ani, carnea de miel a fost într-un picaj, preţul cărnii de miel, de aceea, foarte mulţi vor să îşi vândă animalele, vor să scape de ele, vor să le dea cu orice preţ. Am doi din asociaţie care şi-au vândut oile fără bani, unul este medic veterinar, şi a zis: domnule, nu mai pot, le-am vândut şi m-am înţeles cu cumpărătorul să mi le plătească anul viitor. Vă daţi seama cât de disperaţi sunt oamneii ăştia?”, spune și Dumitru Ardelean, Asociaţia Crescătorilor de Animale Sălaj.

    Crescătorii se tem că mieii vor fi cumpăraţi ieftin în România şi se vor întoarce în ţară pe rafturile supermarketurilor sub formă de carcasă sau preparate, dar la preţuri mult mai mari. ”Mai este absurd, exact ca şi cu buşteanul, se duce buştean şi se întoarce mobilă, acelaşi lucru este şi aici, sau se duce fierul vechi şi aducem ceasuri. Deci, plusvaloarea rămâne la dânşii, nu la noi”, a mai completat crescătorul.

    Inclusiv pe rețelele de socializare, oierii se consultă cu privire la prețul de vânzare pentru mieii din acest an. Majoritatea spun că în zona lor se oferă 8-9 lei pe kilogram pentru animalul în viu. Cei mai norocoși obțin 13 lei, până la 15 lei pe kilogram. La carcasă, prețul poate urca până 25-27 de lei pe kilogram.

    Sursă selectivă: www.romania-actualitati.ro


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență