• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERUL GELU SCUTARU testează IRIGAREA PRIN PICURARE: ”Costurile investiției sunt de 2.000-2.5000 DE EUR O LA HECTAR”

    agrointeligenta.ro -

    Gelu Scutaru este patronul Comcereal Focșani, cea mai mare companie agricolă din Vrancea. El administrează circa 4.500 de hectare de teren agricol, din care 1.000 sunt în proprietate. Doar a noua parte din suprafață este și irigată, însă intenționează ca în 2017 să continue extinderea suprafeței tot printr-un proiect pe Măsura 4.3, adică 100% nerambursabil.

    În 2015 am avut un proiect în valoare de 1 milion de euro pentru reabilitarea infrastructurii a două organizații de udători. Proiectul l-am realizat, dar n-am reușit să cuprindem toată suprafața și în 2017 ne propunem să cuprindem în sistemul de irigații și suprafețele care au rămas neamenajate. Nu e vorba de o suprafață foarte mare. Avem deja irigate 500 ha și în 2017 vrem să ne extindem undeva la vreo 200 ha. Sperăm să reușim, dacă se deschide sesiunea pentru reabilitarea infrastructurii organizațiilor de udători. Valoarea proiectului va fi undeva până-n 600.000 euro și va consta în reabilitarea infrastructurii secundare de irigații. Lungimea rețelei de înlocuit e de 2-3 km de conductă ce face parte din vechiul sistem de irigații, pe care n-am reușit să-l reabilităm 100% în proiectul anterior. Vom înlocui conductele îngropate de irigații, cu tot ce presupune asta. Conductele comuniste se înlocuiesc cu conducte noi, fiindcă acelea erau mari, de 500 mm, de 400 mm și ce înlocuim noi sunt de 200 mm, 250 mm și chiar și sub 200 mm. Problema conductelor pe care vrem să le înlocuim e că sunt din `87-`88, a îmbătrânit materialul și în 2010-2011, când am încercat să mai irigăm, foarte multe din îmbinări au cedat. Elementele de conductă erau îmbinate tot cu inele din azbociment și au cedat la îmbinări, plus că acele conducte din azbociment au mai plesnit și pe lungimea lor. S-au fisurat și ne-au creat mari probleme”, a declarat Scutaru pentru Agrointeligența.

    Producții duble în anii cu secetă

    Pentru fermierul din Vrancea, investițiile în irigații reprezintă noua reorientare pentru asigurarea predictibilității recoltelor: ”De regulă producțiile în anii secetoși sunt duble de la neirigat la irigat. Dacă într-un an secetos la porumb faci 4-5 tone, la irigat te duci la 8-10 tone. Vorbim despre condiții extreme, când este secetă. Când nu este secetă, normal că diferența între irigat și neirigat e mai mică. Costurile cu irigatul depind de cosurile cu energia, de costurile cu apa până la stație. Dacă guvernul se ține de cuvânt, pentru că a promis prin programul de guvernare, că va aduce apa până la stație gratuit, atunci costurile se reduc. Dacă nu, costurile se duc în general de la 500 până la 800 lei, chiar 1.000 lei la hectar”.

    Vrea să își modernizeze tehnica din fermă

    Fermierul Gelu Scutaru vrea să facă un pas și în modernizarea instalațiilor de irigat, cumpănind între diverse soluții tehnice de udat: ”Noi avem tamburi, însă vrem să facem și aici achiziții de alte sisteme de irigat. Poate liniare, dar ne gândim și la sistemul de irigații prin picurare. Ne-am propus chiar să facem o instalație-pilot. Dar să vedem dacă reușim. Costul ei e de 2.000-2.500 euro/ha. Vrem să facem pe vreo 50 ha, ca să o testăm. Ne-am gândit la instalația prin picurare datorită eficienței irigării prin picurare. Din ce ne-am documentat și noi, în primul rând că consumi apă mai puțină, evaporarea e mai redusă, apa ajunge mai bine la plantă, sporul de producție este mai ridicat. În general la cultura mare este mai puțin utilizat. Sistemul ăsta e mai nou, așa că și costul este mai scump decât la celelalte”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de vânzare la un preț de 76 de milioane de euro Șef APIA: Condiția pentru ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția la hectar Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Bulionul din comerț este produs din pastă de China

    Ultimele știri

    Variola la ovine și caprine: semne, transmitere și tratament Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții