• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oul de prepeliţă măreşte IQ-ul şi virilitatea consumatorilor, dar şi conturile lui Lucian Stancu, crescător care vinde un milion din primul an

    agrointeligenta.ro -

    Într-un an de zile, o fermă de prepeliţe amplasată la marginea unei păduri din localitatea Băbeni, judeţul Vâcea, pe un teren de 2.500 de metri pătraţi a ajuns la un vârf al producţiei zilnice de 10.000 de ouă. Afacerea merge atât de bine încât proprietarul a deschis un abator de mare capacitate şi urmează să deschidă peste câteva săptămâni, o hală de procesare pentru specialităţi culinare din ouă şi carne de prepeliţă.

    „Calitatea şi respectul pentru consumator au fost principalele ţinte ale afacerii. Suntem în faza de dezvoltare a afacerii, nu profitul este obiectivul principal. Reinvestim tot şi dezvoltăm afacerea permanent. Logo-ul firmei conţine fotografia reală a bunicii mele, care a avut gospodărie chiar în satul unde am deschis ferma de prepeliţe. Din respect şi dragoste faţă de bunica mea şi faţă de locuitorii din zonă care mă cunosc de când eram copil, producem şi livrăm numai produse de calitate, naturale”, se laudă Lucian Stancu (37 de ani), proprietarul Fermei Bunicii din Băbeni, Vâlcea.

    Afacerea cu prepeliţe a lui Lucian Stancu a demarat în aprilie 2012. Ferma de prepeliţe, denumită „Ferma Bunicii”, este situata in judetul Valcea, localitatea Babeni, sat Padureţu la marginea padurii Zmeoaica si are o capacitate de aproape 30.000 de prepeliţe si o producţie de peste 1.000.000 de ouă pe an. Este o afacere dezvoltată sub forma unui „complex agroindustrial integrat şi vertical”, după cum declară Lucian Stancu.

    Ferma Bunicii, reper de afaceri pentru Lucian Stancu

    „Suntem implicaţi în intregul proces de producţie, care ne permite controlarea calităţii de-a lungul fiecarui pas al operaţiunilor noastre, de la ou la produsul finit. De la incubaţie, creştere şi la prelucrare, calitatea şi siguranţa sunt verificate în fiecare etapă sub ochiul atent al echipei noastre experimentate. Tratăm păsările cu responsabilitate şi avem grija de ele prin utilizarea furajelor de calitate, prin asigurarea de spaţiu suficient şi un mediu curat. Nu folosim hormoni de creştere, antibiotice sau soluţii injectabile în carne. Ferma noastră are 6 angajaţi”, a menţionat fermierul.

    stancu

    Lucian Stancu este absolventul unei facultăţi de management şi afaceri. A urmat apoi un master în marketing şi servicii. Spune că nu a ratat nici o etapă din formarea sa profesională şi a pornit de jos pentru a ajunge la poziţia deţinută astăzi. Lucrează în vânzări din 1994.
    Încă din timpul facultăţii s-a angajat ca şofer de vânzări, apoi a fost lucrător comercial, merchandiser etc. A activat în cadrul unor companii din industria berii, servicii, ţigări, cafea, sucuri şi altele din domeniul FMGC (bunuri de larg consum, produse cu rulaj mare). Din anul 2000 este director de vânzări pentru mari companii care operează la nivel naţional. Practic, în prezent, deţine două slujbe. În timpul săptămânii lucrează ca director de vânzări, iar la sfârşit de săptămână merge la Băbeni, la ferma de prepeliţe. Susţine că afacerea cu prepeliţe îl ajută să convingă reprezentanţii unor mari companii că este capabil să gestioneze afaceri „de gabarit”.

    O investiţie de 250.000 de euro

    „Afacerea cu ferma de prepeliţe îmi dă posibilitatea să demonstrez oricui pregătirea mea profesională. Pot să arăt concret ce sunt în stare să fac. Nu spun vorbe, arăt ce am făcut. Astfel, şi când discut cu reprezentanţii unor mari companii le demonstrez concret ce sunt în stare. Am ce arăta. Mai deţin şi o firmă FMGC Solutions, realizează legatura directă între producător, importator sau distribuitor şi consumatorul final, prin canale specializate, atent selecţionate, realizând o distribuţie optimă. Niciodată nu am uitat de unde am plecat şi cum am pornit, de aceea prin afacerea cu prepeliţe sprijinim economia noastră locală investind în zonă şi ajutând familiile din sat prin oferirea de locuri de munca bine platite”, a declarat Lucian Stancu.

    Ferma de prepeliţe sau „Ferma Buncii” cum este cunoscută comercial a împlinit un an de la înfiinţare. Până în prezent, suma investită este de 250.000 euro doar din resursele proprii ale proprietarului, fără nici un fel de credit bancar. Pentru următorul an, investiţiile preconizate vor mări capacitatea fermei la 100.000 de capete de prepeliţă.

    Apă de izvor pentru prepeliţe

    Ferma are trei nivele de reproducţie, e dotată cu incubatoare profesionale automatizate. Are în dotare o secţie pentru prepeliţe ouătoare, o secţie pentru prepeliţe de carne, o secţie de reproducţie şi tineret, o secţie de incubare şi eclozare, o secţie de procesare ouă, abator şi laborator propriu, toate fiind dotate şi autorizate conform reglementărilor în vigoare. Aici, prepeliţele sunt crescute într-un mediu sănătos cu aer curat, hrană naturală şi apă de izvor, în conditii de igienă maximă.

    foto3

    Puii de prepeliţă se ţin 60 de zile în hala de tineret pentru creştere, după care se separă pe secţiile de carne şi ouătoare. Ouăle, colectate de trei ori pe zi, sunt verificate şi ambalate manual, pentru a putea depista orice problemă legata de dimensiune şi aspect.
    Anul acesta a fost inaugurat unul dintre cele mai moderne abatoare care respectă toate normele europene de funcţionare în vigoare cu o capacitate de 24 de prepeliţe prelucrate la fiecare minut. Abatorul are nu mai puţin de 15 încăperi pentru abatorizare, dezinsecţie, secţie de eviscerare, fierbere, vestiare, duşuri etc. Utilajele de abatorizare au fost cumpărate şi din ţară, dar şi din Germania. La fiecare tăiere, asistă conform normelor în vigoare, un reprezentat al Direcţiei Sanitar Veterinare care ia probe pentru analize.

    Linie automatizată de furajare şi îngrăşăminte naturale pentru agricultură

    „În acest an vom inaugura încă o fermă cu o capacitate de 50.000 păsări cu linie de furajare şi colectare ouă automatizată. Anul viitor vom continua investiţiile prin deschiderea unei secţii complet automatizate care va procesa guano de prepeliţă sub formă de peleţi pentru a putea fi folosiţi ca îngrăşământ natural în agricultura. Integrarea pe verticală ne oferă capacitatea de a menţine standarde ridicate şi de a controla mediul în care păsările noastre sunt crescute. Prin producerea de ouă de la propriile noastre păsări de reproducţie şi incubarea lor ne autousţinem funcţionarea. De asemenea, prin dispersarea dejecţiilor din fermă, spre terenurile agricole din zonă participam la reducerea îngrăşămintelor chimice utilizate în agricultura locală. Minimalizam utilizarea de energie prin ventilaţie şi lumină naturală şi prin produse reciclate pentru aşternut. Durabilitatea este o parte importantă a culturii noastre şi luăm în serios responsabilităţile noastre faţă de clienţi, angajaţi şi comunitatea în care trăim şi muncim”, a menţonat Lucian Stancu.

    Peste aproximativ o lună, la Ferma Buncii se va deschide şi hala de procesare pentru specialităţi culinare. Astfel va începe producţia de ouă de prepelita fierte si curatate, ambalate la borcan sau vidate pentru a putea fi folosite ca atare dar şi marinate sau murate. La fel, se vor produce carne afumată şi jambon de prepeliţă.

    Contracte cu reţele mari de magazine şi exporturi

    Ferma comercializează în prezent, carne de prepeliţă congelată şi refrigerată, ouă de prepeliţă pentru consum, pui de prepeliţă, dar şi prepeliţe ouătoare. Produsele se vând în toată ţara. Ferma Bunicii are contracte cu mari reţele de magazine precum Mega Image (care desface ouă de prepeliţe sub marca proprie), cu Penny-XXL, iar în perioada următoare se vor găsi şi la Lidl. De asemenea, sunt contractate livrări cu furnizori mai mici, în Bulgaria şi Polonia. Datorită producţiei foarte mari, ferma fiind una dintre cele mai mari din ţară, produsele nu se vând direct la persoane fizice. Producătorul deţine şi un parc auto cu maşini frigorifice.

    „Clienţii noştri impun anumite condiţii care trebuie respectate întocmai. Periodic se fac audituri, există implementat un sistem al calităţii, pentru resspectarea regulilor de igienă, totuleste extrem de riguros. Carnea se livrează prin distriubuitori locali. Acum, în ceea ce priveşte produsele, la carne discutăm de un segment de nişă deocamdată. Se consumă acum puţin, dar piaţa e în creştere, va dura câţiva ani până când vom avea un consum de carne de prepeliţă similar cu altor ţări europene. Carnea de prepeliţă la consumatorul final ajunge undeva la un preţ pe kilogram de 50 lei. La ouă, pe raft la magazin preţurile variază de la 6,5 lei, până la 11 lei pentru 24 bucăţi ouă pe caserolă. Intenţionez să fac demersuri pentru înfiinţarea unei asociaţii a crescătorilor de prepeliţe pentru ca preţurile la consumator să scadă. Există interpuşi prea mulţi samasari şi preţurile cresc foarte mult. Dacă preţul pentru o caserolă cu 24 de ouă ar fi doar la 6.5 lei, consumatorul ar fi mult mai avantajat”, a mai menţionat Lucian Stancu.

    Tabel nutriţional comandat în Germania

    Despre prepeliţe, fermierul spune că sunt păsări totuşi pretenţioase care au nevoie de un microclimat controlat. E nevoie de aerisire naturală, temperatură constantă, umiditate la un anumit nivel. Condiţiile de microclimat de la fermă sunt complet automatizate astfel că bolile nu s-au atins de prepeliţe şi nici nu a fost nevoie de vaccinări. Furajarea, spune Lucian Stancu este una pretenţioasă şi face diferenţa dintre succes şi eşec.

    „Asigurăm numai furajare naturală 100%, fără concentrate, fără hormoni de creştere. Prepeliţele se hrănesc cu grâu, porumb, şrot de floarea soarelui sau soia. Se asigură şi calciu vitaminizat doar natural, obţinut din piatră. Pentru a obţine o producţie bună de ouă e nevoie să asigurăm lumină la cuşti timp de 16-18 ore. Dacă o prepeliţă este hrănită natural şi normal, producţia de ouă este de 24-25 ouă pentru fiecare prepeliţă într-o lună. Producţii mai mari decât aceasta poate însemna utilizarea de procedee de creştere nenanturale, folosirea de hormoni etc.”, a declarat Lucian Stancu

    Pentru a creşte încrederea consumatorilor şi clienţilor, fermierul a mai spus că tot procesul de producţie de la Ferma Bunicii este transparent. Oricine poate să vină la fermă şi să ceară să vadă procesul de producţie şi de creştere al prepeliţelor. Tot pe propria cheltuială, Lucian Stancu a decis să alcătuiască un tabel nutriţional pentru carnea şi ouăle de prepeliţă. Pentru a alcătui un tabel nutriţional complet, el s-a adresat unui laborator specializat din Germania, iar rezultatele cercetării vor fi publice pentru consumatori şi alţi clienţi. „Nu am reuşit să obţin de la laboratoarele sau institutele de cercetare din ţară un tabel complet nutriţional. Din acest motiv am apelat la serviciile unui laborator din Germania”, a spus Lucian Stancu.

    tineret

    Ce spun specialiştii despre carnea şi ouăle de prepeliţă

    Conform cercetătorilor britanici, consumul de ouă este benefic pentru sănătatea noastra, dar cel mai bun este oul de prepeliţă, capabil să ofere toţi nutrienţii importanţi de care organismul nostru are nevoie într-o zi.

    Comparativ cu oul de găină, oul de prepeliţă are o compoziţie mult mai complexă în principii active. Acesta conţine de 5 ori mai mult fosfor, de 7,8 ori mai mult fier, are de 6 ori mai multă vitamină B1 şi de 15 ori mai multa vitamină B2. De asemenea, mai conţine vitaminele: A, D3, E, alături de minerale esenţiale, precum calciu, zinc, potasiu şi sulf. Carnea şi ouăle de prepeliţă sunt recunoscute pentru efectele lor benefice din punct de vedere medical. Efectul tămăduitor al acestora este dovedit şi acceptat chiar de către unii medici.

    Oul de prepeliţă revitalizează organismul uman indiferent de vârstă, reglează şi îmbunătăţeşte funcţionarea inimii şi activitatea aparatului circulator, reglează aciditatea gastrică, ameliorează respiraţia şi funcţia reproductivă, are efecte benefice în tratarea bolilor de rinichi şi de ficat, acţionează pozitiv asupra creierului, asupra sistemului limfatic şi al celui imunitar.

    După unii cercetători, susţine Lucian Stancu, oul de prepeliţă ar diminua cantitatea unor anticorpi din organism (imunoglobina E) responsabili de apariţia reacţiilor alergice. Aceste ouă sunt benefice în perioada pre şi postnatală, cât şi după intervenţii chirurgicale şi radioterapii. Ajută la formarea neuronilor din sistemul nervos central la copii şi întârzie procesele degenerative de îmbătrânire.

    Ovomucoidul, adică proteina din albuş, previne alergiile, ajută în procesul de vindecare în cazurile de rinită alergică şi sinuzită.

    Ouăle de prepeliţă sunt recomandate celor care au probleme digestive pentru că reglează aciditatea gastrică. Aşadar, ele pot fi benefice pentru cei care suferă de ulcer, gastrită dar şi care suferă de litiază biliară, renală sau care au probleme cu ficatul.

    De asemenea, ele întăresc sistemul imunitar fiind recomandate pentru copii pentru ca îi feresc de bolile infecţioase, vindecă anemiile, conjunctivitele şi urticariile.

    Ouăle de prepeliţă stimulează metabolismul, fiind de folos în curele de slăbire şi în prevenirea şi tratarea obezităţii. De asemenea, ouăle de prepeliţă scad colesterolul „rău” şi protejează inima şi întreg sistemul circulator.

    foto5

    În plus, ouăle de prepeliţă sunt bune în tratarea astmului, diabetului şi tuberculozei.

    În cazul copiilor şi nu numai, ouăle de prepeliţă stimulează activitatea cerebrală, memoria şi sistemul nervos. Consumul de ouă de prepeliţă este bun şi în cazul viitoarelor mamici care vor să asigure o dezvoltare armonioasă a sistemului nervos şi cerebral al copilului. Studiile cercetătorilor britanici au ajuns la concluzia că acei copii care au consumat ouă de prepeliţă au înregistrat un coeficient de inteligenţă crescut.

    În cazul barbaţilor, ouăle de prepeliţă sunt cunoscute pentru efectele sale benefice asupra fertilităţii, potenţei şi libidoului datorită conţinutului lor de proteine, vitamine şi fosfor. De asemenea, ouăle pe prepeliţă sunt foarte bune pentru sănătatea pielii şi a părului. Dacă vi se pare greu de crezut, atunci trebuie sa stiţi că multe măşti de înfrumuseţare se folosesc de acest aliment complet, cu rezultate excelente.


    Te-ar mai putea interesa

    Strategia unui fermier care lucrează 6.000 de hectare pentru a-și vinde cerealele Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP Șefa ANM: Vin vijelii și ploi abundente cu 60-80 l/mp, chiar 100 l/mp. E posibil un cod roșu general

    Ultimele știri

    Efectul Agrointeligența: Fermierii și-au primit azi facturile Electrica. Mâine este ultima zi pentru depunere Prima listă cu crescătorii de animale care intră la plata avansului APIA Daniel Radu despre campania de recoltat: Ne-am plimbat cu combinele degeaba, doar ca să curățăm terenul!