• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERUL GEORGE ALEXANDRU a descoperit SECRETUL PRODUCȚIILOR MARI chiar și FĂRĂ IRIGAȚII!

    Gabriela Gimbășanu -

    Se poate face agricultură la standarde europene și cu producții bune, chiar și fără sistem de irigații? DA, ne răspunde și ne confirmă George Alexandru, un tânăr fermier de 32 de ani din județul Călărași, agricultor care lucrează 500 de hectare la cele mai înalte standarde, cu utilaje și inputuri de calitate.

    Agricultură cu acte în regulă fac din 2008 când am înființat și societatea G.D Alexandru SRL. Până în anul 2008, de la vârsta de 16 ani am lucrat terenul familiei, undeva la 18 hectare cu un tractor Universal 650. M-am chinuit, am întâmpinat foarte multe dificultăți dar am avut ambiție și am rămas în agricultură. Nu am avut pe nimeni în familie care să lucreze pământul, însă pasiunea mea pentru agricultură a fost cea care m-a inspirat să rămân în această activitate. În prezent lucrez o suprafață de 500 de hectare. Terenul pe care îl lucrez este majoritatea în arendă. Extinderea suprafeței lucrate a dus și la investiții în parcul de utilaje. Tot profitul pe care l-am obținut l-am investit în utilaje de calitate”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro George Alexandru, fermierul care lucrează 500 de hectare în localitatea Ulmu, din județul Călărași.

    Peste 700.000 euro investiți în utilaje

    Trecerea de la tractorul Universal 650 la tractoarele americane John Deere s-a făcut treptat, odată cu extinderea suprafeței. Investiția în utilaje a fost făcută cu scopul de a reduce la minimum munca manuală, tocmai pentru că în zonă există un deficit de forță de muncă. În prezent, în ferma de la Ulmu lucrează patru mecanizatori.

    La tractoare am mers numai pe John Deere de 100 CP, 195 CP și 320 CP. Combina de recoltat am achiziționat-o de la New Holland CX 8080, cu un motor de 360 CP și avem și un încărcător frontal JCB, care ne-a scutit destul de mult de munca necesară pentru administrarea îngrășămintelor. Toate utilajele din fermă au fost achiziționate prin leasing. Am încercat să mecanizez cât mai mult treburile din fermă, tocmai pentru că nu prea se mai găsește forță de muncă la noi în zonă. Am investit de-a lungul timpului undeva la 700.000-800.000 euro în utilaje”, ne-a spus fermierul călărășean.

    Tractorul U650, cel cu care s-au început lucrările în fermă, este încă funcțional
    Stropirile se fac cu un echipament de la John Deere

    Speră să salveze 60 de hectare de rapiță cu ajutorul Terra-Sorb

    Cu eforturi foarte mari din cauza terenului foarte uscat, George Alexandru a semănat în toamnă 150 de hectare de grâu, 30 de hectare de orz și 90 de hectare de rapiță. La rapiță în jur de 60 de hectare au intrat în iarnă în stadiul de 6-7 frunze și tocmai pentru a le ajuta să recupereze și să intre rapid în vegetație în primăvară, fermierul va aplica biostimulatorul de la Aectra pe întreaga suprafață.

    Bidonul de Terra-Sorb Complex, pregătit de ”intervenție”

    Avem 60 de hectare de rapiță care sunt sub semnul întrebării. Această suprafață a fost semănată de două ori, prima data pe 20 august. A doua zi după semănat am avut o ploaie de 6 litri pe metru pătrat, după care până pe data de 22 septembrie nu am mai avut nicio picătură de ploaie, am avut numai temperaturi ridicate în acest interval și cultura s-a uscat. Pe data de 1 octombrie am luat decizia să mai semăn odată și în iarnă a intrat cu 6-7 frunze. Acum așteptăm să vedem cu evoluează, dacă este nevoie să o întoarcem sau o lăsăm în continuare. Anul acesta mi-am propus să aplic produsul Terra-Sorb Complex pe toată suprafața de rapiță, ca să plece mult mai repede în vegetație”, susține producătorul agricol.

    Biostimulatorul de la Aectra l-a ajutat să obțină o producție de 12.300 kg/ha la porumb

    În ferma de județul Ulmu, cultura vedetă este cea de porumb. Anul trecut, datorită unei tehnologii performante, la o densitate de 75.000 plante/ha George Alexandru a înregistrat o producție medie de 12.300 kg/ha de pe o solă de 60 de hectare.

    Voi aplica biostimulatorul inclusiv la culturile înființate în primăvară. Anul trecut am avut un rezultat foarte bun cu Terra-Sorb Complex atunci când l-am aplicat la cultura de porumb. Din cauza diferențelor foarte mari de temperatură între zi și noapte, la porumb mi-a apărut fitotoxicitatea. După aplicarea biostimulatorului în faza de 4-6 frunze, porumbul a plecat în vegetație. Sola pe care am folosit Terra-Sorb Complex are o suprafață de 60 de hectare și, la recoltare, în ciuda precipitațiilor foarte scăzute, am avut o producție de 12.300 kg/ha în teren neirigat. Dacă nu aplicam biostimulatorul de la Aectra, cel mai probabil producția ar fi fost mai mică cu cel puțin 1.000 kg/ha. Densitatea la semănat pe care merg eu este între 75.000 plante/ha și 80.000 plante/ha, la neirigat, cu hibrizi de la Pioneer”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro George Alexandru (32 ani), fermierul care lucrează 500 de hectare în localitatea Ulmu, din județul Călărași.

    Producții însemnate cu investiții în tehnologie

    Tehnologia pe care o aplică tânărul antreprenor este rezultatul viziunii proprii, dar și al cartării terenurilor pe care le lucrează. Prin cartare reușește să aplice îngrășămintele de care are nevoie planta și astfel producțiile obținute la sfârșit de sezon sunt comparabile cu cele ale fermierilor care au posibilitate de irigare.

    Anul trecut am avut o producție medie de 4.600-4.700 kg/ha la rapiță, la grâu am avut 8.200 kg/ha, la porumb producția medie a fost de 9.200-9.400 kg/ha. Au fost producții bune în condiții de secetă, mai ales că nu dispunem de nicio posibilitate de a iriga terenul. O parte importantă a acestor producții se datorează tehnologiei intensive pe care o aplic și a investițiilor foarte mari în inputuri de calitate. Administrarea îngrășămintelor se face numai pe baza cartării terenurilor și respectând întocmai recomandările specialiștilor. De exemplu, la un hectar de rapiță am ajuns la 3.600-3.700 lei/ha investiție”, ne-a explicat producătorul cum reușește să obțină aceste producții însemnate, chiar și fără sistem de irigații.

    Finanțare europeană pentru achiziție de utilaje

    La sfârșitul anului trecut, fermierul George Alexandru a depus un proiect cu finanțare europeană pentru achiziția de utilaje. Este a treia încercare pe care producătorul o face pentru a accesa finanțare europeană și speră ca de această dată să aibă și noroc.

    Recent am depus un proiect de finanțare prin fonduri europene în valoare de 700.000 euro, tot pentru achiziția de utilaje și echipamente, din care 70% partea europeană și 30% contribuție proprie. Tocmai pentru a reuși să mă mișc rapid. Din cauza condițiilor meteo s-au scurtat foarte mult ferestrele între lucrări, ai recoltat, trebuie să intri imediat la dezmiriștit și apoi la pregătirea terenului pentru următoarea cultură. Dacă lași terenul o săptămână sau două, acesta se usucă și nu îl mai poți prelucra corespunzător. Am depus proiectul în decembrie 2016, am avut vizita în teren, acum așteptăm răspunsul final”, ne-a mărturisit fermierul.

    Acest reportaj în fermă a fost realizat în cadrul Campaniei TEHNOLOGIILE PROFITULUI: TERRA-SORB COMPLEX, inițiativă menită să prezinte portretele fermierilor care folosesc biostimulatorul de la Aectra pentru a-și spori producțiile și profitul obținut din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!