• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PORUMBUL SILOZ. O alegere bună a hibridului POATE CÂNTĂRI GREU LA BUZUNAR!

    agrointeligenta.ro -

    Porumbul-siloz reprezintă una dintre cele mai importante culturi ale crescătorilor de animale, asigurând baza furajeră necesară. Alegerea hibridului potrivit pentru acest tip de cultură este o decizie foarte importantă. Alegând corect hibridul de porumb fermierul își va putea furaja efectivul cultivând mai puțin teren favorizând, astfel, culturile comerciale sau îmbunătățindu-și autonomia furajeră. Este clar că atunci când alegi hibridul cel mai productiv, ai un câștig financiar, care se poate amplifica atunci când hibridul are un nivel bun de unități furajere (UF).

    Testele efectuate de Institutul ARVALIS, din Franța asupra unor hibrizi de porumb-siloz, în perioada 2012-2016 au scos la iveală diferențele de producție medie constatate în loturile experimentale cu hibrizi cu precocitate echivalentă variază între 3 și 7 %.

    Un progres genetic de 155 kg de s.u./ha/an

    Sporul producțiilor medii, observat în testele efectuate în cadrul rețelei Variétés Post-Inscription (VPI – hibrizi post- înscriere) se ridică la 155 kg de substanță uscată (s.u.)/ha/an. Progresul genetic nu înseamnă doar producția medie a hibrizilor la o maturitate echivalentă; el are un aport benefic pentru întreaga plantă de porumb. De exemplu, numărul plantelor căzute nu a fost niciodată atât de mic ca în aceste teste, iar valoarea energetică (UF) a hibrizilor este stabilă, la nivel global.

    Hibrizii ieftini nu sunt mai rentabili

    Testele ARVALIS Porumb-siloz tone s.u/ha
    Numărul testelor efectuate (2012-2016) 11
    Producția medie a hibrizilor cu preț mic 14,19 tone
    Producția medie a hibrizilor-martor, VPI 16,11 tone
    Diferențe de producție medie = 1,92 tone
    Economie de semințe 55 euro/ha, respectiv: +0,69 tone
    Bilanț net în tone s.u/ha și euro/ha =1,24 tone s.u/ha

    =99 euro/ha

    În cadrul unor teste efectuate în Bretania, s-a măsurat efectul progresului genetic asupra rentabilității exploatațiilor, comparând hibrizi identificați, având un preț de piață scăzut, cu hibrizi martor din rețeaua VPI. În intervalul 2012-2016, randamentul hibrizilor-martor a fost mai mare cu două tone s.u./ha. Chiar și în condițiile economiei realizate la prețul semințelor, în cazul utilizării hibrizilor cu preț scăzut se obține un bilanț net de -1,24 t s.u./ha. Astfel că, la un cost de producție (la siloz) de 80 euro/tonă s.u., producătorul care achiziționează la semințe ieftine înregistrează un deficit net de -100 euro/ha.

    Cum alegeți hibrizii de porumb siloz potriviți?

    Prima regulă de bună practică, încă din momentul semănatului este aceea ca fermierul să-și fixeze un nivel-țintă de 32 % s.u., la recoltare. Obiectivul constă în recoltarea porumbului-siloz la un nivel de s.u. cuprins între 30 și 35 % (plantă întreagă), indiferent de contextul climatic al anului, în funcție de datele de semănat și de recoltarea preconizată.

    A doua regulă de bună practică este aceea de a alege hibrizi cu potențial de producție ridicat, pentru a-i permite fermierului să-și optimizeze asolamentul. Este important să ținem cont de nivelul de producție medie vizat, pentru că de el depinde suprafața care va fi cultivată pentru furajarea efectivului, precum și costul de producție per tona de s.u. însilozată. Astfel, în cadrul testelor realizate în rețeaua VPI, se observă diferențe de producție medie între hibrizi, care merg de la 3 la 7 % (în funcție de grupele de precocitate și de ani), fapt care influențează modul de repartizare a culturilor din asolament.

    Sursă: Federația Națională a Producției de Semințe de Porumb și de Sorg

    Pe baza unui articol redactat de Bertrand Carpentier, Responsabil program porumb-siloz – Arvalis – FNPSMS


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!