Ştiri agricole

Subvenţii ”mai mari” pentru micii fermieri şi plafonate pentru latifundiari, din 2014

Subvenţia la hectar ar putea creşte până la 200 de euro de anul viitor, faţă de 166 de euro cât este în prezent,afirmă ministrul Agriculturii. Marii fermieri, însă, ar putea primi din 2014 subvenţii plafonate.
Daniel Constantin vorbeşte de un nivel de 300.000 de euro, indiferent de marimea suprafeţelor deţinute.

”Plata pe suprafaţă va creşte treptat astfel încât să ajungem la 196 de euro în anul 2020. România a cerut Comisiei Europene să poată să vină cu sume suplimentare pentru ca fermierul român să devină competitiv. În 2014 subvenţia de la UE va fi de 154 de euro la care vom mai pune 30, 40, 50 de euro, în funcţie de buget”, afirmă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El recunoaşte că în acest moment un fermier român nu poate fi competitiv faţă de unul din Occident din mai multe motive.

”Pe piaţa unică costurile de producţie sunt la fel în România comparativ cu cele din alte ţări europene sau chiar mai mari datorită nivelului diferit de tehnologie, iar un fermier român intră în competiţie cu un fermier francez sau german”, a mai spus ministrul.

În România beneficiază de subvenţii pentru terenuri agricole 1,08 milioane de fermieri, în scădere semnificativă faţă de 2009 când erau înscrişi la APIA 1,2 milioane de fermieri.

În ce priveşte marii fermieri, aceştia ar putea primi din 2014 subvenţii plafonate la un nivel de 300.000 de euro, indiferent de mărimea suprafeţelor deţinute, sau ar putea fi desfiinţat chiar plafonul. Totul depinde însă de decizia UE.

”După discuţiile din Consiliu (Consiliul Europei-n.r) probabil se va merge pe o soluţie de implementare a plafonului. Există acum trei variante – plafon de 300.000 de euro, un plafon de 600.000 de euro, care a fost propunerea României sau fără plafon”, spune Constantin.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!