Ştiri agricole

ÎN VIGOARE! MODIFICĂRI privind VALABILITATEA ATESTATULUI DE PRODUCĂTOR

Schimbări pentru fermierii care dețin atestat de producător! Astăzi, luni – 3 aprilie, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al ministrului agriculturii, care prevede că atestatul de producător va fi valabil un an de zile de la data emiterii și nu un an calendaristic, așa cum era până acum. 

În Monitorul Oficial a fost publicat și modelul de atestat care trebuie eliberat de Primărie, pe care vi-l prezentăm mai jos:

 

Atestatul de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicate din agricultură, constituite potrivit legii, organizate la nivel local şi judeţean şi înregistrate la primăriile comunelor, oraşelor, municipiilor.

Producătorii agricoli persoane fizice care vor să comercializeze produse agricole vor trebui, mai întâi, să obțină atestatul de producător, în locul certificatului de producător. Atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfășoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, și care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Acest document cuprinde numele și prenumele producătorului agricol, precum și denumirea produselor și suprafata de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autoritățile administrației publice locale pe a căror rază se află terenul/ferma/gospodăria.

Documentul se eliberează, la cerere, persoanelor fizice, după ce autoritățile verifică, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât şi pe baza celor din teren, dacă există suprafețele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.

Ulterior, primarul eliberează atestatul de producător în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii și organizate la nivel local și județean.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!