• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TERENURI AGRICOLE 2017. Cum se pot corecta gratuit ERORILE DIN CARTEA FUNCIARĂ!

    Roxana Dobre -

    Ce trebuie să faci pentru a corecta în mod gratuit eroarile din Cartea Funciară. Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) a fost lansat în anul 2015 și se estimează că va fi finalizat în anul 2023. Scopul PNCCF este deschiderea cărților funciare pentru toate imobilele din România, fără nici un fel de costuri pentru cetățeni sau persoane juridice. Atenție însă, dacă datele din cartea funciară nu sunt înscrise corect, aveți posibilitatea să le corectați gratuit! 

    Ileana Spiroiu, director general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a explicat astăzi cum se procedează dacă vreți să corectați gratuit posibilele erori care apar în Cartea Funciară.

    ”(…) Deci, dacă la înregistrarea sporadică au existat anumite inadvertențe între ceea ce a măsurat persoana autorizată sau actul care a fost prezentat registratorului la prima înscriere, dacă activitatea de cadastru sistematic are loc în imediata sau în proxima perioadă a acestei rectificări, atunci ea se face gratuit deoarece toate imobilele cartografiate inițial vor fi corectate sau repoziționate dacă se simte nevoia de către prestator, în această campanie de înscriere a tuturor imobilelor în cartea funciară. Dacă nu am avut această oportunitate ca persoana care a observat, proprietarul care a observat că are o problemă vizată de forma sau mai bine spus de geometria imobilului sau de alte chestiuni care țin de partea de drept, acestea pot fi corectate printr-o cerere pe care proprietarul o face biroului de carte funciară pe raza căruia se află imobilul și corectarea se face prin așa-numita operație de rectificare sau de actualizare a acelor limite. Această rectificare este, într-adevăr, tarifată și tariful pe care-l plătește proprietarul este în funcție de ceea ce solicită. Tarifele noastre sunt publicate în Ordinul 39 al Ministerului de Interne din anul 2009”, a declarat șefa ANCPI la TVR 1 în cadrul emisiunii ”Viața Satului”.

    Ileana Spiroiu a explicat și care sunt cele mai frecvente erori care apar atunci când beneficiarii își fac cadastrul gratuit al terenurilor.

    ”Cele mai frecvente erori sunt cele care țin de geometria parcelei și acestea fie datorate faptului că persoana autorizată care a executat măsurătoarea, la data la care au făcut această măsurătoare, mai ales mă refer la parcelele din intravilanul localităților, nu a avut la dispoziție marcat acolo unde nu a fost gard. Deci dacă, să zicem parcela nu a fost împrejmuită total, sigur în momentul în care acest lucru s-a întâmplat după ce s-a înregistrat imobilul în cartea funciară, dacă proprietarul nu a solicitat persoanei autorizate, și aici vreau să insist, când avem asemenea situații în intravilan și am cumpărat o parcelă și ea este neîmprejmuită și îi este făcut cadastrul, în momentul în care dorim să împrejmuim această parcelă nu trebuie să o facemașa după cum ne-am amintit noi că am pus răzorul la momentul respectiv. Ci trebuie obligatoriu să solicităm autotorizatului care a făcut această măsurătoare sau a oricărei altă persoane fizice sau juridice autorizate să ne transpună coordonatele înapoi pe teren. Este o operație topografică care se face în ambele sensuri, fie măsurăm ceea ce vedem sau punem înpoi pe teren ce am avut pe plan. Pentru că de aici au apărut o groază de nenorociri pentru că oamenii și-au construit casele fără să transpună terenul din intravilan și s-au trezit că o bucățică din casa lor a fost construită pe parcela vecinului”, a mai spus reprezentanta ANCPI.

    Ea a explicat și cum se derulează programul prin care se eliberează extrasul de carte funciară. ”Am dezvoltat un proiect care se numește ePayment, cu alte cuvinte am încercat ca cetățeanul să nu mai ajungă la ghișeul nostru când îi trebuie un simplu extras de informare. Pentru că trebuie să precizez că noi în activitate lucrăm cu două tipuri de extrase: cele de informare și cele de autentic. Cel din urmă este extrasul pe care îl cere notarul și doar prin grija lui se poate face această operațiune. Revenind la extrasul informativ, acesta vă spune în orice clipă, dacă cunoașteți numărul de carte funciară, și achitați un tarif de 20 de lei, ce anume vreți să știți despre proprietate”, a mai explicat Ileana Spiroiu.

    Vă reamintim că începând cu 6 aprilie, în cadrul PNCCF, orice primărie poate solicita de la ANCPI bani pentru cadastru general. Spre deosebire de anul trecut, când primăriile au primit câte 135.000 de lei, anul acesta, ANCPI alocă câte 150.000 de lei pentru edilii care vor să facă sau să continue lucrările de cadastru în localitate.

    Pentru a primii banii, primăriile trebuie să încheie un contract de finanțare cu oficiile de cadastru din județ. Aceste contracte sunt multianuale ceea ce îneamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA