FENOMENUL METEO care se petrece ÎN TOATĂ ȚARA!
Roxana Dobre -Meteorologii români avertizează cu privire la un fenomen meteo care ar putea afecta semnificativ culturile agricole în acest an, și implicit pe fermieri și veniturile acestora. Avertizarea specialiștilor vizează deficitul de precipitații, respectiv seceta care a cuprins deja România, meteorologii, anunțând este prea puțină apă în sol, iar recoltele vor fi compromise.
Arad, Buzău sau Brăila sunt județe vizate de seceta puternică, iar hectare întregi de grâu, orz și rapița sunt în pericol. Doar 3% din suprafața cultivată a țării are sistem de irigații. Meteorologii spun că în România clima s-a schimbat atât de mult încât avem ierni uscate cu zăpadă puțină, iar toamna temperaturile sunt comparabile cu cele din vară. Din aceasta cauză umiditatea din sol a scăzut atât de mult încât în unele zone vorbim de seceta pedologică medie.
Meteorologii avertizează că aproape toată suprafața arabilă a României este afectată de secetă. În zone vaste din vest, centru și est rezerva de apă din sol nu depășește 150 de metri cubi la hectar, când ea ar fi trebuit să fie la 450 de metri cubi.
La data de 10 aprilie conținutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată-SM) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică-SP) în Crișana, Banat, Transilvania, Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, local în nordul, vestul, centrul, estul și sud-estul Moldovei, estul Maramureșului.
În nordul, centrul, estul și izolat în sud-vestul Moldovei, vestul Maramureșului, sud-vestul, nordul, nord-estul și estul Munteniei, sudul Olteniei, aprovizionarea cu apă a solului se încadrează în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de apă se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată-SM) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică-SP) în Banat, Crișana și Transilvania, pe suprafețe extinse din Oltenia, Muntenia și Dobrogea, estul Maramureșului, sudul și izolat în nord-vestul Moldovei.
Rezerva de apă prezintă valori satisfăcătoare (AS) și local apropiate de optim (ApO) în cea mai mare parte a Moldovei, sudul și izolat nordul Munteniei, vestul Maramureșului, sud-estul și estul Olteniei, estul și sud-vestul Dobrogei.
Sursă selectivă: Pro Tv