Reţete de marketingŞtiri agricole

USTUROIUL DE COPĂLĂU ar putea deveni produs cu INDICAȚIE GEOGRAFICĂ PROTEJATĂ!

Usturoiul de Copălău – recunoscut la nivel european! În România, aici unde acum se vinde aproape numai usturoi de import, situația s-ar putea schimba dacă acest produs românesc reușește să obțină statutul de produs cu Indicație Geografică Protejată. Această recunoaștere va asigura producătorilor o serie de posibilităție de finanțare și promovare a producției lor de usturoi, ceea ce ar relansa piața usturoiului la nivel național.

La acest moment, dosarul usturoiului de Copălău de află în lucru la nivelul Direcției de Agricultură Botoșani, de unde va pleca apoi către Ministerul Agriculturii și apoi Comisia Europeană. Producătorii de usturoi sunt convinși căprodusul lui va primi recunoașterea deoarece este unic în Europa prin proprietățile. Acest tip de usturoi are calități foarte bune în gastronomie, dar și terapeutice. ”Unicitatea usturoiului de Copălău este dată de solul din zonă și de semințele folosite. El are anumite proprietăți care îl fac să fie apreciat de cei care îl folosesc”, a declarat Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău.

La rândul său, directorul Direcției pentru Agricultură, Cristian Delibaș, a afirmat că există deja demarate discuții avansate cu autoritățile din zonă pentru acest proiect. ”Ei trebuie să se unească într-o formă asociativă, într-o cooperativă, pentru a putea urma pașii de autorizare. Cred că în cel mai scurt timp ne vom apleca asupra implementării acestei scheme pe plan național și o vom înainta Uniunii Europene spre avizare ulterior”, a declarat Cristian Delibaș.

Localnicii susțin că usturoiul de Copălău este 100% ecologic, însă, cu toate acestea, se plâng că piața este invadată de usturoi din import, de calitate slabă și la prețul foarte mici.

Primarul din Copălău susține că o treime dintre localnici se ocupă cu producerea și comercializarea usturoiului, această cultură constituind pentru mulți și unica sursă de venit. El spune că în cel puțin 400 de gospodării din totalul celor 1.100 se întâlnește celebrul usturoi.

Cel mai recent produs românesc pe care țara noastră l-a înregistrat la nivel european este “Novacul afumat din Țara Bârsei” ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs românesc protejat în Uniunea Europeană.

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP)”, a anunțat recent MADR.

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu – Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei – Indicație Geografică Protejată.

Sursa: Agerpres.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!