Ştiri agricoleTractoare și combine

CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis miercuri că o persoană care nu are permis de conducere, dar conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier neînmatriculat/ neînregistrat, nu comite o infracțiune, informează Agerpres. Completul de la Curtea Supremă a luat această decizie pornind de la ideea că tractorul nu este asimilat autovehiculului.

Totul a pornit de la o sesizare a Curții de Apel Timișoara pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost achitat de Judecătoria Deta pentru săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute de art 334 alin.1 și art.335 alin.1 din Codul penal.

Judecătorii de la ÎCCJ au admis sesizarea, stabilind că nu constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

“În interpretarea noțiunii de ‘autovehicul’, prevăzută de art. 334 alin.1 din Codul penal și art. 335 alin.1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct.6 si pct.30 din OUG nr.195/2002, modificată și completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art.334 alin.1 din Codul penal, respectiv, de art.335 alin.1 din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispozițiilor art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședință publică, 12 aprilie 2017”, se arată în decizia instanței.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


37 comentarii

 1. Consider ca o categorie trebuie sa ai ca sa poti conduce tractorul pe drumurile comunale…..apoi se poate si inregistra…..voi stiti cate documente trebuie sa ai ca sa inmatriculezi tractorul? Iti cere itp la o comuna din jud Atad….

 2. Cred că trebuie ca legiuitorul,de Urgenţă,să facă o clasificare a drumurilor publice .Căci sunt mai multe categorii de drumuri publice .Este o categorie cu circulaţie intensă (unde se produc majoritatea accidentelor) cum ar fi :drumuri europene,naţionale şi judeţene. Şi o altă categorie: drumuri comunale,forestiere,săteşti,drumuri de pământ printre tarlalele cu lanuri de culturi agricole,unde ,oricum,nu prea sunt semne de circulaţie. Cred că pentru drumurile publice din sate şi comune nu trebuie să fie obligativitatea de a avea carnet de conducere,căci astfel blocăm activitatea celor ce produc pâinea şi mâncarea ţării .Asta e activitatea lor,e viaţa lor.Şi apoi li se ia ,astfel,libertatea de mişcare a cetăţenilor din aceste zone,pentru care România a semnat nişte tratate internaţionale.Eventual,pe drumurile de la comune şi sate ,să fie obligativitatea ca vehiculele cu motor,să fie dotate şi cu limitator de viteză,să zicem ,la 25-30 km/oră.

 3. Cum credeți,din moment ce un un vehicul are motor indifirent de viteză de deplasare ,greutate,dimensiuni ; cu șenile sau roți intră la categoria -auto-vehicul .Adică este necesar un carnet de conducere pentru categoria respectivă, dacă-i pui la o bicicletă un motor (‘acesta împingând roata’) și circuli fără carnet pe drumurile publice este o faptă penală ; deci categoria ar fi AM.Așa spune legea. Ce mă-sa cred ăia de ÎCCJ că îi joacă ; vine câte un Garcea în fiecare comună și prinde cel puțin unu că se plimbă cu tractorul fără carnet ,câte dosare penale se deschid în toată țară,cât de mult se îngreunează sistemul juridic, mai ales că durează așa de mult până rezolvă un proces. Așa nici nu mai făceam B ,mă durea la bască lu-am o motopârță și dă-i bătaie, dar pe ăia din străinătate nu-i interesează ,din aceeastă cauză fac și categoria Tr. ca să am dreptul să conduc mastodoane oriunde în europa chiar și în lume.

 4. Ador ineptiile din presa.

  CS a decis ca nu e infractiune penala. Nu inseamna ca e libera la condus tractorul fara permis. Faptele din Codul Rutier nu sunt fapte penale in general, iar conducerea tractorului in modul asta ramane o sanctiune rutiera, chiar daca nu penala.

  1. Asta in conditia in care nu se schimba legea peste noapte si te trezesti conducand un autovehicul fara permis de conducere.:)))

 5. Lasati sa circule toti tractoristii ca ei sunt cei mai chinuiti,muncesc pe calduri mari,fara apa,fara macare,de dimineata pana seara.
  Daca voi impiedicati dezvoltarea agriculturii atunci si PIB-ul tarii nostre va scadea,in alte tari pana si acei copilasi de 10 ani circula cu tractoare.
  Nu orice utilaj trebuie inscris darr in ziua de astazi trebuie sa ii facem si starea tehnica la tractor insa nimeni nu stie ca dupa 2 ore de discuit,unui tractor ii trebuie multe piese noi pentru a reface starea tehnica.
  Daca vreti sa nu mai circulam pe drumurile publice,fiti si voi cu adevarat o tara din UE si faceti ca in alte tari,drumuri speciale pentru utilaje pe tarla.
  Nimeni nu isi doreste sa circule pe drumul public dar nu poate sa transofrem un tractor in avion pentru a ajunge la tarla. Poate suntem noi aviatori de brazna dar nu suntem bataia de joc a nimanui.

  1. Asa este aveti perfecta dreptate, dar un minim de elemente de siguranta trebuie mentinute in functie, cum ar fi: instalatia de iluminare si semnalizare si obligatoriu sistemul de franare.

  2. Scuza-ma ca-ti spun,dar tu stii ce inseamna sa conduci un tractor?Mai ales cu un disc sau trepied dupa el?De multe ori se intampla sa ai gabarit la fel ca un tir,poate chiar depasit de multe ori.Reprezinti pericol pentru circulatie in astfel de situatie?Fara un minim de cunostiinte?Eu zic nu.Tractorul se conduce singur.Cel de la volan doar da pe pilot automat ca doar de un Universal 650 este dotat cu mai mult decat atat.

 6. Cosider ca a fost o greseala foarte mare cand s-a incadrat tractorul destinat lucrarilor agricole la categoria autovehicule. Este foarte evident ca acesta este un utilaj autopropulsat a carui viteza maxima constructiva in general nu depaseste 40 Km/h, acest fapt restrictionand dreptul fermierilor posesori de categoria B sa conduca tractoarele din dotare. Referitor la deplasarea acestora pe drumurile publice este normal ca ele sa fie inmatriculate si sa indeplineasca normele tehnice de siguranta, efectuandu-se periodic inspectie tehnica de tip I.T.P.

  1. Ba bisnitarule romanu nui trebuie revizia ta de i.t.p.are nevoie de munca si de bani sa traiasca la tara sati dea tie la oras mancare si taxe impozite pentru pamantdacati da tie revizia el cuce mai traoeste

 7. Drumuri publice sunt si ulitele sau srazile orcarui sat din tara asta,la fel si drumurile de camp sau cele forestiere.Pe acolo circula tot felul de vehicole:carute,tractoare,dar si combine sau alte masini agricole autopropulsate.Problema este,cred,cand vine vorba de a se circula pe drumurile unde accesul unor asemenea vehicole este interzis in mod explicit,cum ar fi autostrazi,drumuri europene si/sau nationale etc.De regula cei care conduc asemenea vehicole au si o minima calificare in acest sens,chiar daca nu poseda permis special pentru tractor ( F sau Tr),ci unul de alta categorie.Dar ca sa circule chiar fara a avea habar de nicio regula ,nu cred ca se poate.

 8. Greșeală MARE .Sunt așa de mulți care provoacă accidente rutiere grave chiar cu un moped și cu un permis de conducere….Cum să lași pe șoselele publice ,aici înțelegând toate categoriile de drum, să circule asemenea utilaje grele?

  1. Sa nu mai circule deloc pe drumurile publice tractoarele,sa aveti mincare din strainatate plina de ingrasaminte si substante chimice,sunt de acord cu tine asa merita consumatorul roman daca il deranjeaza un tractor sau o combina cind trebuie sa depaseasca.

  2. Drogurile si femeile nu tractoarele tinere ca nu prea vad tractoare sa fuga cu 120km/h dela bar sau dela discoteca.

 9. Un tractor nu cred ca se va deplasa pe distanta lunga pt a intra în- trun trafic aglomerat.sa produca incidente” accidente.cele mai multe tractoare sunt la tara.dupa cum bine stim la tara nu e traficu rutier aglomerat pt a produce accidente.nu vad dece sa nu poata conduce ori ce cetatean un tractor pîna la parcela lui de pamînt.

  1. E suficient sa iasa 100m pe un drum national, toamna, pe ploaie, in curba si sa lase dupa el jumate de tona de noroi in curba respectiva, nici macar nu trebuie sa mai fie acolo tractorul cind vor veni soferii ghinionisti, sau sa fie acolo, fara nici o lumina aprinsa …

  1. Daca ai fi la tara nu cred ca ai mai discuta de asaceva nici nu ai timp sa respiri dar sa mai mergi la nustiu citi km de acasa sa dai pt.permis.

 10. Este ft bn!!!Cum se lucreaza terenurile unul intr o parte altul in alta parte si esti nevoit sa parcurgi o anumuta distanta pe un drum public ….Ne este de un mare ajutor!!!!

  1. Da este de un mare folos.lasati să circule si ei . sa- si faca lucrul ca de la tata trăim multi . Ne legăm de ei ca sint amărîți de patroni nu se leaga nici un politist ca au niste puroaie care deabea merg pe drum . Rar unde vezi accidente cu tractoare si alea sint produse de vitezomani sau neatenție. Nu am vazut tractor lovind o masina numai masina lovind un tractor. Am toate gradele. Doamne ajuta.

 11. Părerea mea e ca daca stiu ceilalti participanti la trafic de chestiunea aceasta ar trebui in mod evident sa fie atenti deoarece se considera ca ei au făcut scoala de soferi si au si ceva experienta. Nu?

  1. Adevarat!toți conducătorii unui autovehicul trebuie sa aiba cunostinte de circulatie rutieră! La admitere, la fac. de agronomie se cerea permis conducere tractor!

 12. Cred ca este o greseala, aceasta decizie. Tractorul este autovehicul iar circulatia sa pe drumurile publice trebuie sa respecte niste reguli de circulatie (care trebuie cunoscute si aplicate!) si sa se faca in ideea preventiei oricaror incidente sau accidente rutiere (pentru o astfel de conduita trebuie cunostinte, experienta). In conditiile aglomeratiei de astazi de pe sosele, aparitia unui partener de circulatie care nu cunoaste regulile, conduce un vehicul greu, mare si care nu este obligat sa posede si sa foloseasca toate dispozitivele de semnalizare este un pericol real.

Scrie un comentariu