Comerţ alimentarŞtiri agricole

PROIECT: PUNGILE DE PLASTIC, interzise ÎN SUPERMARKET!

Pungile de plastic, cele cu mâner subțire – interzise în supermarketuri și, în general pentru comercializare în România. Este o primă măsură pentru reducerea utilizării acestui tip de ambalaje. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, în contextul în care ţara noastră riscă o procedură de infringement pe probleme de mediu.

Proiectul pentru modificarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje nu prevede doar interzicerea pungilor de transport din plastic plastic subţite cu mâner, ci şi reguli mai dure ce trebuie respectate de comercianţi.

Astfel, operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire, sunt obligaţi să aplice sistemul depozit – posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul în schimbul rambursării taxei de depozit a ambalajului.

Cei care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile și operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligaţi să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

În plus, comercianţii care vând produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic sunt obligaţi să informeze consumatorii asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.

Sursa: www.legestart.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Ar trebui instaurat un sistem de returnare a ambalajelor din sticla si din plastic . In Germania se plateste mai mult pentru ambalaj decat pentru apa plata din interior . La toate magazinele sunt aparate unde introduci ambalajele respective si primesti in schimb un bon valoric cu care poti face cumparaturi . Asta ar face ca sa nu mai vedem pet-uri pe toate santurile si , in caz ca vor continua sa existe in Romania oameni cu fitze carora le e rusine sa mearga cu ambalaje goale in sacosa la Auchan , acest lucru va reprezenta o sansa in plus pentru oamenii nevoiasi care vor aduna tot ce se poate valorifica .

Scrie un comentariu