• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SORINA. Super-văcuța care va atinge o producție de 100.000 DE LITRI DE LAPTE!

  agrointeligenta.ro -

  În ferma Agroserv Măriuța poartă la gât numărul 28. Are însă și un nume al ei după care este strigată și la auzul căruia ciulește urechile și te caută cu privirea: Sorina. Nu doar că este un exemplar perfect de Holstein, cu toate caracteristicile rasei bine evidențiate, dar mai are și două mari calități: prima – este de-a locului, adică s-a născut în ferma de la Drăgoești, Ialomița, și, a doua, va fi, conform estimărilor stăpânului său, fermierul Nicușor Șerban, prima vacă din România care va atinge și va depăși pragul de producție de 100.000 de litri. O performanță pe care Sorina, acum gestantă, o va atinge cel mai probabil la începutul anului viitor dacă totul merge bine.

  Sorina are toate șansele să fie prima vacă din România care să fi avut pe viață productivă peste 100.000 de litri de lapte. În România nu mai avem o astfel de performanță, însă în țările vecine, din păcate, fermierii se mândresc cu astfel de animale care au trecut prin fermele lor. (…) Medicii veterinari, echipa noastră de la fermă a reușit să o facă din nou gestantă pentru a șasea oară. Asta ne dă speranțe că anul viitor, pe vremea asta să putem arăta că și în România, fermierii crescători de vaci de lapte pot atinge astfel de performanțe”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Nicușor Șerban, proprietarul Agroserv Măriuța din Drăgoești, județul Ialomița.

  Sorina a împlinit 10 ani și deja are ”la activ” peste 92.000 de litri de lapte, performanțele sale, la fel ca și a celorlalte văcuțe, fiind monitorizate atent de sistemul informatic din ferma președintelui Asociației HolsteinRO.

  La noi în asociație, la HolsteinRO, avem mai multe ferme de acest nivel. Avem ferme care dacă facem comparative cu ferme din UE, suntem mult peste. Media la noi și avem cel puțin 10 ferme cu medii între 10.000 și 11.000 de litri (medie anuală, pe cap de vacă – n.r.), Olanda are media 9.000. În România avem 10-15 astfel de ferme. Ideea este că se poate”, ne-a explicat Nicușor Șerban care, la ferma sa, are acum o producție zilnică medie de 36 de lei litri pe lapte pe cap de vacă.

  Fermă cu genetică Holstein de peste Ocean

  În noiembrie anul trecut, efectivul de vaci de la Agroserv Măriuța număra 900 de vaci efectiv matcă dintre care 750 de capete erau la muls.

  Genetica pe care o avem în fermă este în proporție de peste 90% pe linie americană. Un efectiv destul de tânăr – 60% din animale la prima fătare. Livrăm zilnic între 23.000 și 25.000 de litri de lapte și am investit în propria cisternă pentru transportul laptelui”, ne declara la vizita din noiembrie fermierul Nicușor Șerban.

  Agroserv Măriuța este un model de fermă integrată – hrana pentru efectivul impresionant de vaci de lapte este asigurată prin exploatarea unei suprafețe agricole de 3.500 de hectare. În plus, fermierul a demarat în această primăvară construcția unei fabrici de procesare a laptelui, investiție ce depășește 5 milioane de euro, din care jumătate sunt fonduri europene.


  Te-ar mai putea interesa

  Cuantum APIA pentru ANTZ ovine/caprine: 4,82 euro pe cap de animal Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Norvegia vrea să extermine întreaga populație de mistreți pentru a preveni pesta porcină Oi hrănite cu banane – ideea inedită a unui cioban român care a rămas fără iarbă pe pășune

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai Guvernul a aprobat mecanismul prin care se împart fondurile UE pentru acvacultură și pescuit