• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • IMAGINILE ZILEI: Cum își protejează CULTURILE DE GER FERMIERII FRANCEZII!

    Roxana Dobre -

    Fermierii, în luptă cu furia naturii. Valul de frig care s-a abătut asupra culturilor în plin sezon de primăvară nu i-a ocolit nici pe fermierii francezi. Producătorii din Franța au postat pe rețelele de socializare o serie de fotografii care arată metodele prin care luptă cu condițiile neobișnuite ale vremii din această perioadă. Imaginile au devenit în scurt timp virale și au fost distribuite și de mulți dintre fermierii din țara noastră!

    Fotografiile sunt realizate în regiunea Chablis (Burgundia, Franţa) și arată luptă contra îngheţurilor de primăvară. Primele imagini arată cum fermierii încearcă să încălzească aerul din podgorii cu ajutorul unor sobițe speciale. Metoda a fost prezentată și de Agrointeligența – www.agrointel.ro într-un articol cu sfaturi cu metode de protecție a culturilor contra înghețurilor.

    Citiți și:

    Care sunt TEMPERATURILE la care POMII FRUCTIFERI SUNT COMPROMIȘI TOTAL!

    Astfel, încălzirea aerului în livadă se poate realiza cu ajutorul unor sobiţe spe­ciale, arzătoare sau pur și simplu un foc în aer liber. Încălzirea se poate executa cu combustibil (reziduuri de petrol, motorină, ţiţei. O sobiţă de mărime mijlocie, poate încălzi o suprafaţă de circa 50 de metri pătrați și poate proteja pomii până la temperaturile de -6…-7°C. Cele mai cunoscute sobițe sunt cele de tip Bujorean, denumite antibrumar (inovaţie a prof. Gh. Bujorean de la Insti­tutul agronomic din Timişoara). Sobiţele trebuie aşezate în zigzag.

    De precizat că, dacă metoda vi se pare costisitoare, deși odată investit puteți folosi sobițele în fiecare an când vremea se răcește, puteți confecționa astfel de încălzitoare din hornuri vechi de sobe sau pur și simplu din tablă îndoită. Această variantă poate fi folosită însă numai pe suprafețe mici, în gospodării!

    Lăsăm imaginile producătorilor francezi să vorbească de la sine!

    Restul imaginilor impresionante arată cum fermierii se folosesc de mărirea umidităţii aerului sau ploaia artificială, pentru a lupta contra înghețului.

    Aceasta se face cu ajutorul aspersoarelor care pulverizând apa în atmosferă ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului (la avertizarea Institutului  meteo­rologic). Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C. Instalaţiile de aspersoare sunt rentabile când pot fi folosite ulterior la udarea pomilor şi aplicarea îngrăşămintelor.

    Reușita combaterii înghețului cu ajutorul aspersiunii este condiționată de: pulverizarea foarte fină a apei, uniformitatea distribuirii ei și continuitatea pulverizării pe toată perioada înghețului. Instalația de aspersiune se pune în funcțiune în momentul când temperatura aerului la înălțimea de 1,5 m deasupra solului a atins valoarea de 0 grade C cu tendința de scădere. Stropirea se oprește atunci când temperatura aerului s-a ridicat la 1 grad C și are tendința de creștere și gheața s-a topit.

    Când devin temperaturile periculoase pentru mugurii și florile pomilor

    Mugurii și florile pomilor aflate primăvara în dezvoltare  sunt afectate de îngheţurile târzii din cauza cristalelor de gheaţă care se formează atât în interiorul, cât şi în exteriorul celulelor, sensibilitatea pomilor la îngheţ creşte odată cu dezmuguritul, atingând punctul maxim la legarea fructelor.

    Când îngheţul afectează florile, simptomele sunt petalele necrozate şi devin vizibile în câteva zile. După legarea fructelor, cele mai sensibile la ger sunt seminţele. Mărul şi părul pot forma fructe chiar şi după ce seminţele au murit din cauza gerului.

    În tabelul de mai jos puteţi vedea care sunt limitele rezistenţei la îngheţ la diferite specii pomicole, în diferite faze de dezvoltare. Timpul aproximativ luat pentru degerări de 10% sau 90%, pentru o anumită fenofază, este de 30 minute.

    Specie Fenofază Degerare 10%

    (grade Celsius)

    Degerare 90%

    (grade Celsius)

    Măr Dezmugurit -11,9 -17,6
    Înfrunzirea mugurilor florali -7,5 -15,7
    Înfoierea corolei (buton roz) -2,8 -5,9
    Începutul scuturării petalelor -1,9 -3
    Cais Umflarea mugurilor -4,3 -14,1
    Buton alb -4,9 -10,3
    Debutul înfloririi -4,3 -10,1
    Înflorire maximă -2,9 -6,4
    Începutul scuturării petalelor -2,6 -4,7
    Fruct cît o alună -2,3 -3,3
    Piersic Umflarea mugurilor -7,4 -17,9
    Dezmugurit, buton verde -6,1 -15,7
    Buton roz -4,1 -9,2
    Debutul înfloririi -3,3 -5,9
    10-15% din flori se scutură -2,7 -4,9
    Fruct de 0,5-1 cm diametru -2,5 -3,9
    Cireş Dezmugurit -11,1 -17,2
    Buton alb -2,7 -4,9
    Înflorire maximă -2,4 -3,9
    După scuturarea petalelor -2,2 -3,5
    Prun Umflarea mugurilor -11,1 -17,2
    Înfoierea corolei -4,0 -7,9
    Înflorire maximă -3,1 -6,0
    După scuturarea petalelor -2,6 -4,3


    Citiți și:

     7 METODE pentru PROTEJAREA POMILOR FRUCTIFERI de ÎNGHEȚURILE TÂRZII DE PRIMĂVARĂ!

    Surse selective: www.sanctum.md

    Foto: Z.b. Carlos/Facebook, www.titouanrimbault.com


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă