• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VAL DE FURTUNI ȘI GRINDINĂ. În ce județe LOVESC FENOMENELE METEO în următoarele zile!

    Roxana Dobre -

    Cod Galben de la ANM, cu vreme schimbătoare în weekend!  Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o atenționare Cod galben de ploi însemnate cantitativ valabilă de sâmbătă dimineață de la ora 10:00 până luni dimineață la ora 3:00.  Potrivit sursei citate, în toate zonele de deal și de munte, în centrul și sudul Moldovei, Dobrogea și nord-estul Munteniei, cantitățile de apă vor depăși 30 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp. Codul galben va afecta, total sau parțial, 32 de județe.

    De altfel, începând de vineri după-amiază de la ora 18:00 până sâmbătă dimineață la ora 10:00, în cea mai mare parte a țării, începând cu regiunile vestice, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și, pe arii restrânse, căderi de grindină.

    În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantități de apă care vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp, potrivit unei informări meteorologice.

    Caracteristici agrometeorologice

    În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și izolat deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), pe suprafețe extinse din Dobrogea, local în sud-vestul, centrul și estul Olteniei, izolat în sud-vestul, sudul și centrul Transilvaniei, vestul și nord-vestul Banatului, sudul Crișanei, nord-estul Moldovei și sud-vestul Munteniei.

    Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Local în sud-vestul, centrul și estul Olteniei, izolat în centrul și sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei și nord-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică).

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite ritmuri normale de desfăşurare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă vor decurge în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

    În semănăturile de toamnă efectuate în perioada optimă starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. La orzul şi grâul de toamnă însămânţate în epoca optimă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte şi ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în zonele de câmpie se va semnala maturitatea deplină (10-50%), îndeosebi la
    orzul de toamnă, totodată fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. Cerealierele înfiinţate după data de 20 octombrie 2016 vor parcurge fazele de înflorire (10-100%) şi maturitate în lapte (10-80%).

    Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul, centrul şi vestul ţării va parcurge formarea boabelor în silicve (50-100%) şi maturitatea deplină (10-50%). Local, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. În funcţie de data înfiinţării culturii, floarea-soarelui se va afla la creşterea aparatului foliar (8-24 frunze) în majoritatea regiunilor, precum și formarea capitulului (10-50%). Sub aspect fenologic, la porumb va predomina dezvoltarea aparatului foliar (7-16 frunze), în toate zonele de cultură.

    Sfecla de zahăr va înregistra formarea rozetei de frunze şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful, creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (50-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (10-100%) la soiurile de vară. În aproape toate plantaţiile, la speciile de sâmburoase timpurii (cireş, cais, vişin) aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea, iar la piersic şi prun se va semnala creşterea fructelor şi a lăstarilor, precum şi înfrunzirea.

    La cele seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra formarea şi dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea. La viţa de vie se vor semnala fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, praşile mecanice/manuale, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, etc.) vor fi întrerupte temporar.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!