• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV! NICOLAE CIORANU, ROMOVIS, anunț pentru TOȚI OIERII DIN ROMÂNIA!

  Roxana Dobre -

  Gură de oxigen pentru crescătorii de ovine! După ani buni în care vând mai mult în  pierdere, oierilor li s-ar putea deschide o nouă piață pentru export, care să de aducă prețuri corecte dar și parteneri de afaceri cu care să fie încheiate colaborări pe termen lung. Este vorba deste Arabia Saudită, țară cu care autoritățile române a avut mai multe negocieri, și care este interesată să importe din România animale vii dar și carne și produse din carne de ovine, bovine și de pasăre.

  ”Din cei care cunosc cât de cât comerțul acesta părerea lor a fost așa: Dacă se deschide piața cu Arabia Saudită suntem salvați pe creștere de ovine! Vă dați seama că ei produc numai 10 la sută din cât consumă, deci 90 la sută importă. Și cifra se duce undeva la, din câte am înțeles eu, la 9-10 milioane de capete de ovine. Asta ar fi importul lor. Dar odată ce au afirmat că știu calitate cărnii de ovine din România, iar unul dintre marii cumpărători de acolo a fost în țara noastră undeva prin 87, este o speranță mare pentru noi. Ar fi timpul să vină ”bine” și pentru oieri că dacă nu se duce în cap și oaia. De fapt este plecată pe această pantă și dacă speranța cu Arabia Saudită nu se concretizează, atunci panta e tot mai abruptă, spun eu. Și nu o spun în calitate de președintele de Federație ci concret, ca oier, ce am simțit pe propria piele în ferma mea”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligenața -www.agrointel.ro,  Nicolae Cioranu, președinte al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis și unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine din România.

  Acesta spune că deschiderea acestei noi piețe este doar o chestiune de timp iar oierii își pun mari speranțe în aceste exporturi. ”Concretizarea va fi după ce vine delegația din Arabia Saudită în România și sperăm că după ce ajung aici se va ajunge la un numitor comun cu schimburile de marfă. Este doar o chestiune de timp până se concretizează toate detaliile. Oaia acum se vinde în târguri cu 150-200, maxim 300 de lei, cu miel după ea, ori asta nu s-a pomenit în România decât de vreo 2 ani încoace. Anul acesta și anul trecut. Vă puteți uita pe toate căile de anunțuri și o să vedeți câte oi sunt de vânzare, ca idee. De când vindem cu prețuri mici am ajuns să dăm animalele cu deznădejde. Adică am ajuns în situația să spunem: nu mai contez ce preț primesc, trebuie să vând că altfel rămân cu animalele în fermă. Ori dacă vindem să scăpăm de marfă este mare problemă pentru noi fermierii”, spune cu amărăciune șeful ciobanilor.

  Interesul arabilor este pe termen lung

  Președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis spune că oierii din România pot face față, cantitativ, cererii din Arabia Saudită. ”Sigur să suntem pregătiți să le livrăm ce cantitate vor, în privința exportului de ovine. După părerea mea, dacă dânșii de țin de cuvânt, și cred că se vor ține, după vizita pe care o vor efectua în țara noastră, se va concretiza ce vor. Adică exact dacă cer femele, masculi, finisat, direct de pe pășune. Doar atunci vor fi niște discuții finale. Pe mine mă bucură faptul că ANSVSA a avut succes acolo, oamenii i-au primit cu brațele deschise din câte am înțeles. Au întrebat unde am fost, ca țară, din anii 90 și până acum. Pentru că atunci ei cu România au fost cu frații. Interesul este pe termen lung. Eu am mare încredere în președintele ANSVA și avem un caz cu Israelul care, așa cum mi-a spus dânsul, pașii care vor fi urmați sunt acceași care au fost aplicați cu redeschiderea pieții către Israel. Și atunci s-a făcut o greșeală din cauza nesătuilor de bani sau nu știu cum să îi numesc. Pentru că exportatorii au știu clar care sunt condițiile și ce marfă trebuie să ducă în Israel. Adică eu dacă merg cu brânză la București la un client de-al meu știu sigur ce îi trebuie. Și dacă duc altceva decât îi trebuie este clar că îl pierd ca și client. Numai că aici este altceva în joc, pentru că noi organizațiile împreună cu ANSVSA și Ministerul Agriculturii punem umărul să deschidem piața către o țară și atunci un exportator, fără caracter, dă cu ceva în obrazul tuturor și al României până la urmă. Noroc că cu ajutorul ANSVSA s-a rezolvat”, a mai punctat Nicolae Cioranu.

  Potrivit ANSVSA, primele discuții au avut loc la Saudy SFDA (Saudi Food and Drug Authority) cu șeful instituției, dr. Hisham Bin Saad Al Jaddaei, cu directorul departamentului de cooperare internațională, ing. Abdulrahman Al Ghurairi și cu directorul departamentului de management al controlului, dr. Mohammed Ali Al Nasser.

  A doua rundă de negocieri la nivel înalt a avut loc la sediul Ministerului Apelor, Mediului și Agriculturii, cu ministrul adjunct, dr. Hamad Abdulaziz Al Batshan, cu directorul Departamentului Carantină, Ibrahim Al Nowaiser, Mediului, precum și cu vicepreședintele Camerei de Comerț și reprezentanți ai oamenilor de afaceri interesați de domeniul agroalimentar.

  Arabii sunt interesați să importe și furaje din România

  Un subiect, pentru care partea saudită și-a manifestat interesul, a fost capacitatea României de a asigura cantități importante de furaje pentru șeptelul din Arabia Saudită, context în care oficialii saudiți au solicitat și au primit informații referitoare la condițiile de certificare pentru cereale și furaje.

  Reprezentanții ANSVSA și-au exprimat dorința și disponibilitatea de a organiza vizite ale unor specialiști saudiți la exploatații de animale, centre de colectare pentru animale, dar și la unități de abatorizare în sistem „halal” (agreate din punct de vedere al normelor de sacrificare islamice), pentru a certifica, conform procedurilor, faptul că nu există riscuri sanitare-veterinare sau de siguranță a alimentelor pentru exporturile din România.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  O familie de moldoveni mutată la Mureș a transformat o fermă părăsită într-o afacere de succes Subvenții APIA 2021. Anunțul MADR despre plata sprijinului cuplat Ministerul Agriculturii: Semințele de floarea-soarelui nu se pot trata cu neonicotinoide în campania de primăvară

  Ultimele știri

  Cum pregătim campania de fătări în ferma de ovine Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false Plantarea pomilor fructiferi: 10 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență