Comerţ alimentarŞtiri agricole

PARADOX ROMÂNESC: Suntem NUMĂRUL 1 la CULTURA PORUMBULUI și cumpărăm PORUMB DE LA STRĂINI!

Paradox: România care figurează în statistici cu cele mai mari suprafețe cultivate cu porumb este și una dintre țările ca importă porumb. Situația importurilor a fost prezentată în această seară, la Antena 3, la emisiunea Punctul de întâlnire, de către ministrul agriculturii Petre Daea.

Ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat astăzi că România este țara din UE cu cea mai mare suprafață de teren cultivată cu porumb și are a doua producție după Franța, în Uniunea Europeană. Și la floarea-soarelui suntem campioni europeni – atât la numărul de hectare, cât și la producție.  Totuși, datele ulterioare prezentate în emisiune au arătat că România figurează ca fiind importatoare de porumb, dar și de semințe de floarea-soarelui. Astfel, sunt 29.000 de tone de porumb care au intrat în România în ianuarie 2017, în timp ce aceeași situația indică importuri de 27.000 de tone de semințe de floarea-soarelui.

Ce este interesant este că aceleași culturi apar și pe lista produselor agroalimentare exportate de România – porumbul 274.000 de tone și 54.000 de tone semințele de floarea-soarelui.

Concluzia pe care o putem trage este că deși producem, exportăm ca apoi să importăm înapoi, cel mai probabil la un preț mai mare! Bună afacere! Dar nu pentru România!

 

 


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!