• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Violina Gorcinschi -

    Hurlupi la prun (Taphrina pruni) – boala la pomi care provoacă deformarea fructelor la prun, cauze și combatere. Aflați din acest articol ce sunt hurlupii la prun, ce îi cauzează, cum se tratează și previn pentru a obține o cultură bogată și sănătoasă de prune.

    Hurlupii sau gurlupii la prun – Taphrina pruni apar ca urmare a unei boli, a unei infecții destul de răspândite în lume, fiind prezentă atât la plantațiile de pruni sălbatici, cât și la cei din plantații. Poți observa destul de ușor dacă prunii tăi au fost infectați cu Taphrina pruni deoarece agentul patogen acționează prin deformarea fructelor care își schimbă complet aspectul. Află care sunt cauzele și simptomele pentru hurlupi la prun și cum să previi apariția acestei afecțiuni.

    Sensibilitatea la ciuperca Taphrina pruni diferă semnificativ de la un soi la altul. Prunus domestica (prunul din soiuri europene) este deosebit de sensibil. În plus, și condițiile de climă pot favoriza sau descuraja apariția bolii. De regulă, aceasta se transmite ușor pe calea vântului și poate ierna pe ramurile pomului.

    o pruna uscata in urma infectiei fungice
    Hurlupi la prun – cine se face vinovat de deformarea fructelor (foto: fruitexpert.co.uk)

    Hurlupi la prun. Cum acționează agentul patogen Taphrina pruni

    Hurlupii la prun sunt cauzați de ciuperca Taphrina pruni care iernează sub formă de miceliu și ascospori pe ramurile și mugurii prunilor, iar primăvara infectează organele suculente abia formate. În frunze sau în alte țesuturi pătrund sporii ciupercii, iar miceliul acesteia se dezvoltă între celulele fructelor, cauzând creșterea și înmulțirea atipică a acestora. Astfel, fructele infectate se diferențiază de cele sănătoase prin dimensiuni și formă.

    Ciuperca Taphrina pruni produce asce sub epiderma fructului care se măresc și se sparg, eliberând ascosporii.

    Taphrina pruni face parte din aceeași familie cu bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) care include un singur tip cu specii, de regulă parazite, care cauzează băşicări, hipertrofii, gale „mături de vrăjitoare” pe muguri, frunze, fructe. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste ciuperci pot să sintetizeze fitohormoni, ce stimulează creşterea (de exemplu citochininele), sub acțiunea cărora organele se hipertrofiază, își schimbă forma, își măresc ritmul de diviziune.

    Hurlupi sau gurlupi la prun. Cauze

    Cauzele pentru care se formează hurlupi sau gurlupi la pruni sunt greu de identificat, dar există câțiva factori favorizanți ai bolii pomilor. Prunii pot dezvolta destul de ușor hurlupi deoarece sporii ciupercii sunt purtați de vânt și pot provoca noi infecții sau rămân pe ramuri peste iarnă, provocând atacuri odată ce condițiile climatice sunt optime.

    Germinarea sporilor și, prin urmare, infectarea pomilor, are loc prin întrunirea concomitentă a următorilor factori: formarea frunzelor și fructelor, temperaturile ce variază între 10 și 21°C, umiditatea crescută și vremea ploioasă.

    Citește și: Tăieri la prun – ghid complet. Calendar, scheme de tăieri la pruni

    hurlupi la prune
    Semnele atacului ciupercii Taphrina pruni (foto: gardeningknowhow.com)

    Hurlupi la prun. Semne atac

    Infecția cu Taphrina pruni este ușor de identificat la prun. Încă din momentul diferențierii fructelor și florilor, se răspândește infecția. Fructele atacate devin deformate, plate, zbârcite, mai mari și mai lungi decât cele sănătoase, spongioase la interior, căpătând adesea formă de banane sau fasole, cu lungimea de 4–6 cm (numite „buzunare”). La început, hurlupii au o culoare verde-gălbuie sau gălbuie, cu un gust acrișor-dulceag, fără sâmburi. Apoi, suprafața fructelor dezvoltă un aspect făinos, alb determinat de prezența ascelor ce eliberează ascospori care mai apoi capătă o culoare brun-violacee.

    Fructele atacate stau pe ramuri până la începutul lunii iunie, când se brunifică, se usucă și cad.

    Atacul pe ramuri poate provoca creșterea anormală a numeroși lăstari grupați (mături de vrăjitoare). Transmiterea bolii peste iarnă se realizează cu prin ramurile și mugurii infectați.

    hurlupi la pruni
    Cum se previne și tratează apariția hurlupilor la pruni (foto: naturespot.org.uk)

    Hurlupi la pruni. Măsuri de prevenire și combatere

    Prevenirea și combaterea atacului de Taphrina pruni asigură protejarea producției de prune. O măsură bună de prevenire a infecției este cultivarea soiurilor rezistente la Taphrina Pruni. De regulă, soiurile europene sunt destul de sensibile la această infecție. Soiurile cel mai puțin atacate de ciupercă sunt „Topend Plus”, „Jojo”, „Tophit”, „Tuleu timpuriu” și „Topfirst”.

    Hurlupii la pruni apar odată cu dezvoltarea fructelor și sunt ireversibili, astfel că este recomandat să se ia măsuri de protecție înainte ca cultura să sufere pagube mari.

    Deoarece ciuperca se transmite foarte ușor de la un pom la altul, este foarte important să se elimine plantele spontane și infectate, fiind o sursă de infecție. În plus, se recomandă și tăierea, după care arderea ramurilor afectate (măturile de vrăjitoare), pentru a reduce semnificativ riscul pentru plantele sănătoase.

    Toamna și primăvara timpuriu, se efectuează tratamente cu produse cuprice, după ce au fost făcute lucrările de tăiere. Eficiente sunt și tratamentele de după înflorire a pomilor cu produse fitosanitare ce conțin substanța activă dithianon.

    Dacă se formează hurlupi în pruni, fructele bolnave trebuie adunate, iar apoi este necesară efectuarea tratamentelor chimice cu produse omologate, ținând cont de instrucțiuni, de stadiul de vegetație al pomilor și de condițiile climatice.

    Citește și:  Tratamente la pruni. Schema de stropiri la prun – calendar anual

    Pentru hurlupi la pruni se pot aplica tratamente cu fungicide omologate pentru a combate Taphrina pruni și care sunt de obicei pe bază de cupru. Produsele recomandate de companii partenere Agrointeligența includ: Cupridin 50 WP de la Solarex, care conține 50% cupru din hidroxid de cupru, Triumf 40 WG de la Summit Agro, tot un fungicid de contact pe bază de cupru, Curenox 50, un fugicid Summit Agro disponibil și prin Alcedo, sau Airone®SC (ECO), un produs Arysta, disponibil în magazinul online Verdon.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!