• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mielul românesc face legea în Bulgaria. Moldova şi Serbia au cele mai bune preţuri

    agrointeligenta.ro -

    La mai toate categoriile de produse agro-alimentare bulgarii au preţuri mai mici decât noi. Mulţi români din partea de sud a ţării ştiu asta şi merg în oraşe precum Ruse pentru multe cumpărături. Mielul este o excepţie.

    Carnea de miel nu poate lipsi de pe masa de Paşte a popoarelor ortodoxe din Sud Estul Europei – Cererea pentru acest sortiment creşte întotdeauna în apropierea acestei sărbători şi odată cu ea şi preţul. Pentru că vorbim despre un grup compact de ţări ortodoxe – România, Moldova, Bulgaria, Serbia – care împărtăşesc acelaşi calandar religios – putem vorbi despre o tendinţă regională.

    Datele acestei tendinţe regionale în ce priveşte evoluţia preţului cărnii de miel în ajunul Paştelui sînt următoarele – în toate ţările avem creşteri de 10-25% (contextual şi mai mult) faţă de media anuală, există diferenţe între ţări date în general de volumul ofertei şi alte diferenţe ce privesc costurile de producţie şi puterea de cumpărare.

    În România preţul cărnii de miel este 25 Lei/kg (5,78 EUR) şi 9-10 lei/kg viu – un nivel mai mic decât în Bulgaria, dar mai mare decât în Serbia şi Moldova.

    Poate că cea mai mare surpriză este faptul că preţurile din România „le bat” pe cele din Bulgaria – Preţul unui kilogram de carne de miel în Bulgaria poate ajunge şi la 17 leva (8,68 EUR) cu 3 EUR mai mult ca în România. Mai mult, piaţa locală din Bulgaria este invadată de miei româneşti.

    Reprezentanţii crescătorilor bulgari de ovine se plâng de concurenţa pe care le-o fac românii. Ei acuză faptul că importatorii şi retailerii bulgari „mână-n mână” cu ciobanii români aduc în Bulgaria miei ieftini din România şi „de o calitate mai proastă” pe care îi re-etichetează ca fiind miei bulgăreşti. „Speculanţii” ar cumpăra mielul (30 kg) cu 60 EUR (2 EUR/kg) şi l-ar revinde în Bulgaria ca „miel bulgăresc” cu 150-170 EUR (cam 5-6 EUR/kg).

    Din acest motiv, susţin reprezentanţii crescătorilor de ovine din Bulgaria, „sectorul moare încet-încet”

    „Este greu pentru că nutreţul este scump iar noi primim mai puţine subvenţii. În România, proprietarii de ferme primesc subvenţii de două ori mai mari”, declară Milen Nikolov, director general al „Dobridjansko lamb” care subliniază că nivelul subvenţiilor acordate de statul român ar fi cauza pentru care mieii din România ar avea preţuri mai competitive ca cei din Bulgaria.

    Dacă nu cumpără miel românesc din pieţele bulgăreşti unde îl pot găsi chiar mai scump ca în România, bulgarii trec Dunărea pentru a-şi face cumpărăturile de Paşte din Giurgiu sau chiar Bucureşti. În hypermarket-urile celor două oraşe a crescut peste noapte numărul vorbitorilor de limbă bulgară la fel ca şi cel al numerelor de maşină „de Bulgaria”.

    Românii ar putea găsi miel mai ieftin decât în România doar în Moldova şi Serbia.

    În Moldova mielul a ajuns la 60 MDL/kg (4 EUR, 17 RON). Carnea de miel a cunoscut o creştere în apropierea Paştelui alimentată de scumpirea nutreţurilor dar frânată totuşi de scăderea puterii de cumpărare a populaţiei şi de saturarea pieţelor din jur (România, Ucraina). În Moldova este preţul cel mai bun din regiune.

    În Serbia mielul este aproape la fel de scump (sau ieftin ca la noi) – 600-650 de dinari (5,50 – 6 EUR), scumpindu-se cu 10-25% faţă de nivelul obişnuit cunoscut în restul anului. Şi în Serbia scumpirea nutreţurilor a împins preţul în sus, creşterea fiind limitată de scăderea puterii de cumpărare a populaţiei.

    În Ungaria, ţară majoritar catolică, în care Paştele a fost sărbători acum o lună mieii ar putea fi găsiţi la 6 EUR/kg – problema este că din pricina decalajului între calendarele religioase nu prea există ofertanţi în pieţe (pe siturile specializate în oferte agricole se găsesc însă câteva – subliniem câteva anunţuri de vânzare).

    Carne de miel (EUR/kg)

    Bulgaria          7 EUR

    ROMÂNIA     6 EUR

    Serbia              5 EUR

    Moldova         4 EUR

    Surse: Timpul (MD), Dnevnik (RS), Standart(BL), Agroinform(HU), Agrointel (RO)


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”