Piaţa terenurilorŞtiri agricole

CADASTRU GRATUIT. Care este procedura pentru PROPRIETARII PLECAȚI în străinătate sau care NU SE PREZINTĂ LA PRIMĂRIE!

Campania de cadastrare gratuită a terenurilor se află în plină desfășurare, programul având ca termen de finalizare anul 2023. Cadastrarea tuturor imobilelor din România este stabilită prin H.G. nr 294/2015 privind Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Obiectivul acestui program constă în măsurarea și înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (case și terenuri), în sistemul integrat de cadastru și publicitate. Este cel mai mare proiect de acest gen, din ultimii 150 de ani.

Fermierii sunt extrem de interesați de Programul privind cadastrarea gratuită a terenurilor dar există momentan și numeroase întrebări legate de acest proiect. O situație aparte este a beneficiarilor care se află în străinătate. Ce se întâmplă în cazul proprietarilor care sunt stabiliți în străinătate și nu pot/doresc să coopereze? Agronteligența-www.agrointel.ro vă spune concret cum se procedează în acest caz.

Așadar, dacă proprietarii, posesorii sau alți deținători nu se prezintă, identificarea limitelor imobilului se va face în lipsa acestora. Primarul unității administrativ-teritoriale, prin compartimentele de resort din cadrul aparatului de specialitate al acestuia, eliberează certificate și furnizează gratuit echipelor de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru date și informații cuprinse în:

 •  registrul agricol;
 • registrul de rol nominal unic;
 • nomenclatura stradală;
 • Listele cuprinzând următoarele date: numele, prenumele codul numeric personal sau după caz, numărul de identificare fiscală, adresa domiciliului pentru persoane fizice, respectiv denumirea, adresa sediului și codul de înregistrare fiscală sau, după caz, codul unic de înregistrare, în cazul persoanelor juridice;
 • Orice alte informații și evidențe care ar putea fi necesare realizării lucrărilor sistematice de cadastru în vederea înscrierii în cartea funciară.

Ce cuprinde cadastrarea gratuită

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) cuprinde: măsurători cadastrale; activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie; activități de informare și conștientizare a publicului; dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice; conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital; tehnică de calcul și de stocare; alte activități ce decurg din derularea PNCCF, potrivit www.ziarulunirea.ro.

La nivelul ANCPI s-a constituit o comisie care are în vedere prioritizarea unităților administrativ-teritoriale la nivelul fiecărui județ, în vederea includerii acestora în programul național, în conformitate cu reglementările în vigoare. Comisia prioritizează localitățile ținând seama de cel puțin unul dintre criteriile: localități ce fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes național; localități ce fac obiectul realizării unor proiecte de dezvoltare locală; localități ce prezintă aşezări informale ale comunităților aflate în condiții de sărăcie extremă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

 1. Am cumoarat o proprietate in judetul Prahova pe care exista o casa de 24 mp din gradele in stare foarte prosta.
  Am intabulat proprietetea si dupa 2 ani am inceput construirea unei locuimnte urmand toti pasii pt obtinerea aprobarilor de constructie si toate avizele.La finalizarea aproximativa a noii constructii , am declarat la primarie constructia noua si am inceput sa platesc impozit si pe vechea cladire si pe cea noua. Totodata am facut cerere la primarie pentru receptie si am asteptat comisia. Acea comisie nu aparut Asa ca am plcecat la Bucureesti neavand inca conditii optime de locuit.
  In primavara cand am revenit cladirea veche erea daramata de intemperii. Am cerut din nou venirea comisiei, dar o vara intreaga cat am stat nu s-a intamplat nimic
  Intre timp eu m-am imbolnavit de cancer si nu am mai umblat pentru finalizarea intabularii. Intre timp sa imbolnavit si sotul meu si a decedat. Am facut sucesiunea si tot ce erea necesar.
  Acum doresc sa fac intabularea cu plata si ma izbesc de faptul ca acea casa veche s-a daramat.
  Am angajat un cadastrist . a facut masuratorile, i-am dat toate actele necesare , am facut ce m-a sfatuit si totul s-a blocat.

  Am cerut sa fac autorizate de demolare , responsabilul cu autorizatii mi-a spus ca nu se poate. cladirea ne mai existand. Mi-au dat o dovada ca acea cladire s-a prabusit ,
  La cadastru Ploiesti, mi-au respins cererea de intabulare neavand autorizatia de demolare.
  Cadastristul pe care l-am angajat nu m-a lamurit cum se procedeaza in aceste situatie , iar angajatul primariei m-a spus ca este nou si o sa se intereseze. Asa sunt plimbata de mai bine de un an.
  Daca esti corect si vrei sa procedezi legal nu poti ! Cum pot intabula aceasta proprietate Cu costuri rezonabile?
  De ce mi se mai cere inca o masuratoare topo de 900 lei a intrgii proprieteti cand suprafata cladiri vechi este de 24 mp si s-au mai facut o data masuratori anul trcut cand s-au intocmit actele?

Scrie un comentariu