• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Dumitru, președintele PRO AGRO: ”Domnul Minea ar trebui să își ceară scuze public pentru afirmațiile făcute”

    Gabriela Gimbășanu -

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro dezaprobă afirmațiile făcute în spațiul public de Sorin Minea, președintele Romalimenta. Potrivit liderului din agricultură, prezența fermierilor, a reprezentanților lor, la Ministerul Agriculturii este necesară dacă se dorește construirea unor strategii care să conducă la dezvoltarea agriculturii românești. Nu merg la minister pentru că nu ar avea altceva mai bun de făcut, ci pierd timpul pe holurile ministerului în încercarea de a obține cele mai bune soluții la problemele fermierilor români.

    ”Spre dezamăgirea unora care spun că stăm și pierdem vreme pe la Ministerul Agriculturii și nu avem altă ocupație, noi facem și producție, adică chiar muncim. Am urmărit și eu emisiunea în care a fost prezent domnul ministru Petre Daea pentru că interesul nostru este să urmărim ce spune ministrul Agriculturii și mai puțin ce spun alte personaje. Afirmația potrivit căreia unii lideri ai fermierilor stau pe holurile ministerului pentru că nu au altceva mai bun de făcut, cred că este nelalocul ei, ca să nu spun că este lipsită de bun-simț. Cred că domnul Minea ar trebui să își ceară scuze public pentru astfel de afirmații. Nu mi-am permis niciodată să jignesc un alt coleg de breaslă, cu toate că dumnealui nu reprezintă producătorul agricol din România, ci reprezintă o federație care are și ceva industrie alimentară și cred că din punct de vedere al colegialității a depășit orice fel de limită și lucrul asta îl dezaprob”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, fermier în Chiselet – Călărași și președintele Federației Naționale Pro Agro.

    O parte a industriei nu s-a comportat onest cu fermierul român

    Indignarea liderului Pro Agro este cu atât mai justificată de faptul că, o partea a industriei din România nu a avut o atitudine corectă față de fermierul român, preferând să cumpere materii prime, de cele mai multe ori de calitate inferioară din alte state europene, decât să sprijine producția în România.

    Nu se poate să discutăm despre fermierul român care încearcă să producă inclusiv pentru partea aia mică de industrie alimentară pe care domnul Minea o reprezintă, să vorbim numai lucruri negative pentru că până una alta fermierul român încearcă să fie competitiv pe o piață concurențială neloială în care inclusiv o partea a industriei alimentare care activează în România nu s-a comportat de-a lungul timpului onest față de producătorul român. Aș fi vrut să știu câți dintre procesatorii din România utilizează materii prime produse în România”, susține liderul PRO AGRO.

    ”Merg la minister pentru a rezolva probleme de interes general”

    Potrivit fermierului, fiecare drum pe care îl face la sediul MADR este pentru a susține interesul fermierilor pe care îi reprezintă, nu pentru a-și rezolva o problemă personală, lucru practicat în trecut de alți lideri din sector.

    Am mers la minister, indiferent de cine a fost la conducere, am mers cu probleme de interes general, nu să-mi rezolv o problemă personală. Am abordat o altă modalitate de a face politici agricole, nu pe persoană fizică cum s-a întâmplat în cei 27 de ani, niște așa-ziși lideri de opinie veneau la minister să-și rezolve problemele persoanele cu SAPARD-ul sau alte lucruri. Mi se pare că am trecut într-o zonă de derizoriu și nu vreau să cobor discursul meu la un limbaj demagogic și ieftin, care nu a făcut bine agriculturii românești de mai bine de 26 de ani. Facem lucruri pentru fermieri, fermierii au încredere în noi și ne-au încredințat un mandat pe care să-l aducem la îndeplinire. Să vorbim despre fermieri și nu despre oameni care au băgat profitul fermierului în buzunarul lor”, susține reprezentantul fermierilor.

    Asociația Română a Cărnii nu a avut niciodată poziții antagonice față de fermierul român

    În opinia liderului Federației Naționale Pro Agro, a fi reprezentantul industriei de procesare nu înseamnă în mod obligatoriu să-ți dorești, prin afirmațiile tale să îngropi fermierul român. Astfel, deși ARC este una dintre cele mai puternice asociații din industria alimentară și nu a avut niciodată discursuri jignitoare la adresa fermierul român.

    Avem și noi industrie alimentară în Federația Națională Pro Agro. Asociația Română a Cărnii este cea mai puternică asociație din industria alimentară și nu a avut niciodată, în ieșirile publice poziții antagonice față de fermierul român indiferent cum s-a numit el. Fiecare trebuie să vorbească în dreptul lui, nu să primim lecții la televizor pentru că nu este colegial. Lucrurile astea nu fac bine crezului pe care îl am și îl au și ceilalți colegi, inclusiv cei de la LAPAR, de a încerca să ne asociem și să ne reprezentăm cu demnitate interesele legitime. Nu accept nici un fel de lecții de moralitate de la nimeni în condițiile în care suntem suficient de maturi și suficient de reprezentativi încât să ne susținem interesele fără să avem nevoie de un Guru care să ne dea lumină”, și-a exprimat punct de vedere reprezentantul producătorilor agricoli.

    Fermierii sunt vocea agriculturii

    ”Cred că a fost o alegere neinspirată ca un ministru al Agriculturii să stea la aceeași masă cu Sorin Minea. Trebuia să aibă în platou oameni cu care încearcă să facă lucruri bune pentru fermieri. Am primit primit lecții că nu știm să producem, nu ne asociem. Fermierul român produce cu greu pentru piață și încearcă să-și vândă produsele cum poate pentru că întotdeauna profitul aparține comerciantului și procesatorului, în unele cazuri când vrem să ne îmbogățim peste noapte. Cred că a venit momentul ca România agricolă a anului 2017 să fie reprezentată de oameni curați și să vorbim fiecare în dreptul nostru. Fermierii reprezintă ceva, sunt asociați și suntem o voce, iar vremea reprezentării intereselor pe persoană fizică s-a dus de mult”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Vă reamintim că declarațiile președintelui Pro Agro vin în urma celor susținute de Sorin Minea, președinte Romalimenta în cadrul unei emisiuni de la Antena 3, unde a fost prezent alături de ministrul Petre Daea.

    Domnul ministru a spus un lucru foarte adevărat: în România sunt mulți agricultori care produc foarte bine și care sunt poate mai puternici decât cei din Vest. Din păcate sunt și mulți agricultori care au gura foarte mare și muncesc ceva mai puțin. Sunt cei care întotdeauna se plâng, că întotdeauna îi întâlnesc pe culoarele ministerului la plângere”, a vorbit Sorin Minea despre liderii desemnați de către fermieri să le reprezinte interesele la Ministerul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie