Ştiri agricole

Se încinge ”lupta” între producătorii de lapte şi procesatori

Fermierii din Romlacta acuză marii procesatori că încearcă pe diferire căi să îngrădească, prin intervenţii asupra guvernanţilor, accesul la piaţa liberă a laptelui.

Reprezentanţii Romlacta susţin într-un comunicat de presă că procesatorii pun în discuţie Ordinul 63/07.03.2013, publicat în MO 129/11.03/2013, cu scopul de a fi corectate anumite aspecte din mai multe acte normative, ‘’care în opinia lor par să fi scăpat de sub atenta verificare a autorităţilor’’.

Contestatarii acestui act normativ se tem că s-ar putea crea astfel premisele apariţiei intermediarilor în filiera laptelui, prin uzul nedrept al termenului de ‘’prim cumpărător’’, se arată într-un comunicat al Romlacta.

‘’Noi, cei din Romlacta credem că demersul nu este altceva decât cadrul de instaurare a unui monopol din partea reprezentanţilor procesatorilor care, aşa cum spun ei, deţin 80% din cota de procesare a laptelui din România’’, spun reprezentanţii Romlacta.

Ei solicită într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să nu accepte sub presiune modificări legislative ale unor acestor acte normative aflate în concordanţă cu normele europene.

De asemenea, fermierii doresc o liberalizare a pieţei de lapte şi o transparentizare a acesteia, inclusiv prin intermediul accesului traderilor la ea, astfel incât fermierii să aibă şi alte alternative de desfacere, unele care anulează o situaţie de monopol care ar risca să escaladeze.

Membrii Romlacta spun că susţin fiscalizarea întregului circuit al laptelui, în vederea urmăririi trasabilităţii acestui produs. Astfel,’’toţi actorii implicaţi în piaţă se vor asigura că există conformitate cu normele cerute de UE’’.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!