• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • KANGAL – câinele uriaș care SE BATE CU LUPII ȘI URȘII pentru a apăra TURMELE DE OI!

  agrointeligenta.ro -

  Kangal este rasa de câini care începe să fie tot mai apreciată de crescătorii de animale din România, mai ales de cei care cresc ovine sau bovine în zonele montane, acolo unde deseori efectivele de animale cad pradă atacurilor lupilor sau urșilor. Cu o ținută impunătoare și un instinct înnăscut pentru a apăra animalele de fiarele sălbatice, ciobănescul anatolian se dovedește foarte bun și pentru paza gospodăriilor, fiind însă blând cu oamenii. 

  Rasa de câini Kangal, un tip de câine ciobănesc masiv originar din Turcia, este din ce în ce mai căutat pentru paza gospodăriilor și turmelor în toată lumea; în același timp, blândețea acestuia cu familiile stăpânilor îl fac și un excelent companion, chiar și pentru cei mici.

  Agrointeligența – www.agrointel.ro a stat de vorbă cu proprietarul unei canise de Kangal din România și vă propune o prezentare a acestor câini imenși și a caracteristicilor lor, mai ales având în vedere interesul tot mai multor oieri dar și al crescătorilor de bovine pentru această rasă care se pretează pentru a sta ”de gardă” în apărarea turmelor sau cirezilor.

  Kangalul este o rasă omologată în România ca și câine de pază

  Kangalul, denumit și ciobănesc anatolian sau karabash în trecut, este o rasă de câini masivi provenită din Turcia, luându-și numele după o localitate din Anatolia. În ultimele decenii aceștia au fost exportați în toată lumea, din Statele Unite ale Americii până în Namibia, fiind omologați în multe țări – inclusiv România – drept câini pentru pază de gospodării sau turme.

  Ceea ce te impresionează prima dată când vezi un câine din rasa Kangal este statura lui. Un mascul poate ajunge la o înălțime de 71-76 de cm și 66-71 de cm în cazul femelelor și la o greutate variind între 45-68 kg (masculi), respectiv 41-59 kg (femele). Blana este deasă, dar scurtă, având în jur de 2-2,5 cm lungime. Kangalii au, în medie, o speranță de viață de 12-15 ani.

  Foto: Canisa „Kangal Dog” Dumitra

  Între trăsăturile de bază ale rasei, adică acele caracteristici prin care un kangal pur poate fi recunoscut, includ obligatoriu un bot rectangular butucănos de culoare neagră (dar și maron pentru câinii cu blana vișinie), blana mai lungă din jurul gâtului care formează un fel de coamă, precum și coada stufoasă.

  Câine de pază la oile și vacile crescute la munte

  În România nu există foarte mulți crescători de câini din rasa Kangal, deși acesta a început să fie importat tot mai des și la noi în țară. O canisă pentru această rasă există în localitatea Dumitra din județul Bistrița-Năsăud, și până și aceasta numără în prezent zece câini, dintre care cinci pui; două dintre femele sunt gestante, așa că numărul acestora se va mări în scurt timp.

  Reprezentantul canisei ”Kangal Dog” din Dumitra ne-a explicat prin telefon că rasa este una recomandată pentru protejat gospodării și turme, și în același timp destul de docilă cu familia pentru a putea fi lăsat în apropierea copiilor.

  ”Ei sunt folosiți pentru a păzi turme de oi sau efective de vite. Am dat pui multor ciobani care s-au declarat mulțumiți de ei. Sunt foarte buni și pentru paza gospodăriilor, de exemplu. Rasa Kangal este omologată în România, însă cumva nu este în Turcia. Câinii sunt agresivi cu străinii, însă cu familia deloc. Eu am o fetiță mică, se joacă cu ei, problema e că sunt mari. Însă nu se pune problema să atace un membru al familiei. Primul Kangal pe care l-am adus a fost o femelă luată din Republica Moldova, cam de un și jumătate, iar după două săptămâni se juca cu fetița”, a spus reprezentantul canisei pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  Foto: Canisa „Kangal Dog” Dumitra

  Necesită porții consistente de mâncare

  În același timp, ajungând la o dimensiune extrem de mare, câinii din rasa Kangal implică anumite costuri și o atenție în privința alimentației. Mai mult, prețul unui câine Kangal nu e deloc de neglijat și aduce de la sine cu recomandarea păstrării purității rasei. Pe de altă parte, kangalii sunt foarte adaptabili la orice tip de climat.

  Sunt niște câini inteligenți. Nu e nevoie de dietă specială, carnea este esențială; pe zi le dau o dată granule, o dată carne și o dată mâncare gătită. Aș recomanda păstrarea purității rasei, ei sunt făcuți pentru pază și sunt docili cu familia, nu văd cum ar putea fi îmbunătățiți. Ei se adaptează foarte bine climatului; nu sunt sensibili la frig sau la climat. După caz, unora le trebuie tăiate urechile, însă coada nu se taie. Prețul pentru un pui variază în funcție de importator, între 500 și peste 1.000 de euro”, a adăugat reprezentantul ”Kangal Dog”.

  Conform site-ului canisei, alimentația de bază pentru kangal ar trebui să aibă la bază hrana uscată sau carnea fiartă. Puii pot fi hrăniți și cu granule după înțărcare (la aproximativ 12-14 săptămâni de viață); ceea ce încetinește ritmul de creștere al puilor, însă nu îi împiedică să ajungă la dimensiunile normale unui adult. Drept exemplu, cantitățile oferite de canisă propriilor câini adulți sunt 2 kg de carne fiartă sau 500 g de granule pentru o porție.

  Kangal cu zgardă protectoare împotriva lupilor în Turcia

  Câinii care se bat cu lupii și cu urșii

  Despre ciobănescul anatolian se știe că are un instinct înnăscut pentru a proteja – casa proprietarului, pe acesta sau animalele pe care le deține. Și nu se specie nici când atacatorii sunt fiare sălbatice precum lupii sau urșii. Pe inetrnet sunt mai multe imagini și chiar filmulețe – destul de violente, în care câinii Kangal se luptă cu urși veniți să atace turmele de animale.

  În cazul atacurilor animalelor sălbatice, supraviețuirea câinilor în luptă nu este garantată, însă pentru a le crește acestora șansa de a alunga fiarele pădurii, proprietarii din zonele de munte obișnuiesc să le pună kangalilor cu zgărzi speciale cu ținte care să provoace răni ”adversatului”, protejând totodată această zonă vulnerabilă a câinelui.

  Citiți și:

  DECIZIE FINALĂ: Care este NUMĂRUL DE CÂINI PERMIȘI LA TURMA DE OI!

  Și, totuși: De câți câini este nevoie la o turmă de oi?


  Te-ar mai putea interesa

  Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct O nouă piață de export pentru oierii români! Șeful ANSVSA a făcut anunțul! Oi hrănite cu banane – ideea inedită a unui cioban român care a rămas fără iarbă pe pășune Bocarp – capra cu gust de vacă. Prima rasă românească de capre pentru producția de carne 180 de miei au murit într-un incendiu provocat de o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE