Burse şi preţuriCreșterea animalelorŞtiri agricole

CRESCĂTOR: Primim 7,5-8 lei/kg de carne de oaie în viu. Mai departe, LA EXPORT, se revinde cu 12 dolari/kg

Oierii ar putea să renunțe la creșterea animalelor până în 2020! Numărul de oi deţinute de fermierii români se va înjumătăţi până în 2020 în condiţiile în care proprietarii acestora abia reuşesc să îşi amortizeze costurile în acest moment, sub presiunea preţurilor de vânzare foarte mici, spune Dumitru Dinulescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Constanţa, proprietarul a 2.000 de oi.

„Arabii ne termină. Preţurile noastre sunt scăzute la maximum. Profitul cel mai mare este al exportatorilor care cumpără de la noi cu 7,5-8 lei kilogramul de carne de oaie în viu şi care vând mai departe în Iordania, Siria cu 12 dolari pe kilogram. Nu pot să scot pe oi cât să-mi acopăr chel­tuielile. Avem o glumă de sub­venţie de 24 de lei pe cap de animal“, a spus preşedintele Asociaţiei Crescă­torilor de Ovine şi Caprine Constanţa.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Sta­tistică, Iordania este principala ţară de export pentru oile româneşt. Anul trecut iordanienii au cumpărat din România oi în valoare de 72,7 milioane euro, ceea ce reprezintă 43% din valoarea totală a exportului de ovine din 2016, de peste 166 mililoane euro.

În total, Iordania a importat între 800.000 şi un milion de oi vii anul trecut, potrivit calculelor jurnaliștilor de la Ziatul Financiar, raportate la o greutate medie de circa 60 de kilograme per oaie, care s-a vândut cu 7,5 lei pe kilo­gram în viu.

După Iordania, cei mai mari importatori de oi vii româneşti sunt Libia, Grecia, Israel, Italia şi Bulgaria, potrivit datelor INS, după valoarea exporturilor din 2016.

Conform informațiilor deținute de Agrointeligența -www.agrointel.ro, oierii se pregătescă colaboreze pentru export și cu autoritățile din Arabia Saudită. Șeful de la ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, ar fi avut recent o discuție cu autoritățile din această țară.

Sursă: www.zf.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. am 37 de ani si o ferma unde cresc oi,vaci si cai, i-mi produc toate furajele necesare, cu sacrificii mari
  toate categoriile au uscaturile lor…
  ciobani fara teren sunt destui, traiesc pe furate…strica culturi, zic ca oaia nu-i satula daca nu mananca ceva de furat, nu fac furaje iar intr-o iarna ca cea abia trecuta le mor oile pe capete sau “fata cu totul”…NU-I CORECT
  fermieri care lucreaza ca la cel mai codas CAP, numai sa se afle in treaba, iar sunt destui, e unul vecin cu mine care are la apia vreo 600 de hectare, pasuni, fanete si arabil. produce 1500 kg de porumb la ha si ia aceeasi subventie cu cel care produce 14 tone, NU-I CORECT
  vecini de-ai nostri, vacari, mulg vacile cu aparatul o data pe luna, cand vin cei de la COP si RG pt. baltata romaneasca, tot ei in luna martie scot vacile la pasune ca nu mai au fan, cadavre ambulante, si tot ei au incasat aproape 1000 euro sprijin cuplat…NU-I CORECT
  de multe ori functionarul apia te trateaza ca pe un hot care a venit sa fure subventia din buzunarul lui personal, NU-I CORECT
  In Romania sunt 10 milioane de oi, sa presupunem ca fata toate si rezulta tot atatia miei, tot in tara asta sunt 20 milioane de romani, deci doi romani nu sunt in stare sa manance un miel pe an, mancati fratilor parizer si pulpe de pui, ieftin si bun, nu avem nici o cultura gastronomica, mancam mult si prost…NU-I CORECT
  SUNTEM O NATIE NEBUNA, O NATIE DE HOTI, CU RADACINI COMUNISTE…
  E GREU SA NE SCHIMBAM, DAR DACA NU O FACEM VOM RAMANE VESNIC IN JEGUL ASTA DE AGRICULTURA IN CARE DE LA MINISTRU SI PANA LA BOSCHETARUL CARE I-SI SPUNE CIOBAN, TOTI INCEARCA SA INSELE MUNCA SI RESPONSABILITATEA !

 2. Toti se plang ca nu merge nici cu oieritul nici cu agricultura atunci de ce mai faceti ? Oare sa fie asa cum zic ei ca lucreaza in pierdere ? Vrajeala de recidivisti. Ei au vile limuzine utilaje scumpe ca sa nu dea arenda mare . Nu i mai crede nimeni . Fermierilor subventia datio la oameni si voi luati munca pe care o prestati daca tot va plangeti ca munciti

 3. Ia uite cine vb fermierii care ptr subventia la suprafata ara toate dealurile si nu mai avem pe unde paste oile. Fermierii sunt cei ce fraudeaza apia ca declara una pe teren e alta. Subventia la oi se da pe cap de oaie care e ib stana dar la teren e altfel fermierul ia bani la suprafata dar apia nu i cere nimic in schimb nu e corect. Au doar 3 culturi vand tot din camp cu tir nu au angajati doar la negru in campanie fac tot felul de manevre cu suprafetele declarate cu inverzirea a2a distrug imasurile arunca resturi de erbicide ingrasaminte de ne mor oile spala utilajele infecte in albia lacurilor de nu mai beau oile apa . Primesc subventii nemeritate si ei fac totul mecanizat subventiile ar trebui sa fie mari acolo unde e multa munca manuala iar la cele mecanizate cele mai mici. Unde mai pui ca primesc si subventii la motorina ptr ce ? Apia ar trebui sa stea mai mult pe teren nu in birouri sa vada ce jungla e pe teren.

  1. 10$/kgde carne de oaie transata,de calitate,import Australia sau NouaZeelaanda,este plin in Abu Dhabi si Dubai. Asta am vazut cu ochii mei. Au dreptate cei care spu ca brinza de oaie de fapt nu-i de oaie si carnea este de la oile cele mai batrane?!

  2. 10$/kgde carne de oaie transata,de calitate,import Australia sau NouaZeelaanda,este plin in Abu Dhabi si Dubai. Asta am vazut cu ochii mei. Au dreptate cei care spu ca brinza de oaie de fapt nu-i de oaie si carnea este de la oile cele mai batrane?!

 4. Nu vinzi! Asta e solutia!
  Ce fel de oi sunt acelea de 7.5-8,0 ron pe kg? Sunt berbecuti, sau oi “reforma”?
  Ca eu nu cred ca iordanienii cumpara oi de 12 ani!
  Iar o oaie, in Romania, se vinde si cu cca 200-300 de ron, inca “buna”!
  Asta inseamna cca 5 ron/kg in viu!
  Cea mai scumpa carne de oaie este in (paradoxal…!) India!
  Cca 20 USD /kg, dar de fapt este”mutton”, adica un berbecut!
  In Romania, carnea de oaie e cea mai scumpa,imediat inaintea somonului!dar lumea nu cumpara de la macelarie, ca stie si cati ani avea oaia si cand a fost abatorizata deja moarta!
  E bine de stiut: Critica pe cel care vinde ieftin, nu pe cel care vinde scump!
  Mai bine ati pune mana pe un creion si ati calcula urmatoarele costuri ale importatorului:
  -Cheltuielile cu personalul care umbla sa le gaseasca(salariu, transport, cazare,masa,etc)
  -Cheltuielile pentru transportul (naval-ca e cel mai ieftin si in tara pentru a le gasi)
  -Hrana animalelor pe timpul transportului
  -Mortalitati
  -Taxe portuare
  -Taxe de transport si manipulare in tara de destinatie
  -Abatorizare la destinatie
  -Magazine pentru desfacere
  -VAT-taxe locale
  -Impozit pe profit
  -etc!
  …si veti vedea ca nu e o mare afacere!
  Va plangeti de subventia mica?
  Dar de faptul ca ne vindeti branza de oaie(80 % din piata) facuta jumate -jumate cu capra(cel mai fericit caz!!), dar de cele mai multe ori cu lapte de vaca, cum comentati?
  Ca vindeti laptele la ‘samsari” cu 70 bani, dar e de fapt jumate lapte-jumate apa?
  -Ca samsarii ca sa isi poata scoate banii investiti fac branza de vaci cu 70 % lapte praf?
  Ca tineti 1000 de oi si 35 de vaci si aveti doar 2 ha de teren arabil(proprietate, ca in arenda nu aveti)si distrugeti culturile tcelorlalti ia APIA nu va intreaba cu ce le tineti?

  1. Vasile , lasa-i ca li se-apleaca . Le-ai umplut frigiderul , ce mai ! Asta cu 1000 de oi pe 2 ha , din pacate ,este valabila pentru multi crescatori . Daca ar fi legea ca in America , as impusca si eu vreo 4 .

Scrie un comentariu