• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! PRIMARUL-DETECTIV care pune în pericol SUBVENȚIILE FERMIERILOR: ”Ne face zile fripte celor care L-AM CRITICAT PE FACEBOOK SAU NU L-AM VOTAT”

    Andreea Elefterie -

    Cazurile în care fermierii acuză abuzuri din partea autorităților devin tot mai dese iar producătorii agricoli se plâng că din această cauză ajung să piardă chiar subvențiile europene plătite de Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cea mai recentă situație adusă în atenția reporterilor Agrointeligența-www.agrointel.ro este a fermierilor din comuna Daia, județul Giurgiu care se plâng că li se refuză eliberarea de către Primărie a adeverințelor pentru APIA.

    Nelu Neaga, crescător de animale, acuză primarul comunei giurgiuvene Daia de exces de zel și solicită o rezolvare a situației care, după spusele acestuia, împiedică mai mulți fermieri să-și respecte programările la APIA și chiar să piardă termenul de depunere a cererii unice care se încheie peste circa o lună, adică pe 15 mai.

    Anul trecut, primarul l-a lăsat fără fonduri europene

    Fermierul ne-a mărturisit că a avut divergențe cu primarul comunei Daia și anul trecut, când în urma refuzului celui din urmă de a semna prelungirea unui contract, crescătorul de animale nu a reușit să obțină fonduri europene necesare dezvoltării afacerii acestuia.

    „Cu primarul eu am mai avut probleme cu el anul trecut în sensul că mi-a refuzat prelungirea contractului pe un teren agricol necesar absorbției de fonduri europene. Deci conform Ordonanței 34 am ajuns până la Ministrul Agriculturii. Am vorbit cu domnia sa și mi-a zis: <<„Nu pot eu să-l oblig pe domnul primar să semneze dacă nu vrea”>>. Asta se întâmpla anul trecut. Nu am luat fonduri europene, am vândut caprele, am depus eforturi financiare deosebite ca să cumpăr caprele respective, să mă încadrez, să îndeplinesc condițiile, probleme în familie. Eu voiam să fac ceva pentru copiii mei, nu să stau cu mâna întinsă să primesc pomană de la cineva. Voiam să dezvolt o afacere. Eu am fost militar, puteam să vând lapte la baza Kogălniceanu, puteam să fac o grămadă de lucruri. Puteam chiar să colectez și de la alți fermieri din zonă, să fac un centru zonal de colectare a laptelui ca să dau mai departe, să ajut oamenii să le fie bine”, a spus fermierul din Daia în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Anul acesta, blocajul s-a mutat la subvenții

    Problemele ar fi continuat și anul acesta, când primarul a refuzat să semneze adeverințele pentru APIA ale fermierilor fără un control amănunțit ale datelor prezentate de aceștia. Deși nu este organ de control, primarul s-a autoproclamat detectiv și ”investighează” contractele de arendă – unele încheiate și în urmă cu 5 ani. Acest lucru îi nemulțumește pe agricultori, care spun că acest control nu intră în atribuțiile primarului și că prin această muncă de detectiv, primarul le pune bețe în roate și îi pune în imposibilitatea de a-și lua subvențiile.

    Munca de detectiv a primarului nu lasă timp de eliberarea adeverințelor pentru APIA

    Fermierul Nelu Neaga consideră acțiunile primarului ca fiind un abuz de putere, dat fiind faptul că, după spusele giurgiuveanului, nu toți cetățenii se lovesc de aceste verificări detaliate ale primarului, ci doar cei care au un conflict cu acesta.

    „Acum în comuna Daia, se duc oamenii la agentul agricol ca să ceară adeverință APIA, acesta se achită de sarcini, își face treaba, iar documentația gata făcută o trimite primarului să o semneze. Ce face primarul? Acesta verifică contractele de arendă care sunt încheiate de acum 3 ani până la 4-5 ani, deși primarul nu face parte din contract, îl citez pe unii din consilierii primăriei comunei Daia.  Adică nu este obligația lui, am înțeles eu de la consilierul comunei Daia, să verifice toate aceste lucruri. După câte am înțeles eu de la consilier, te duci la APIA, declari pe propria răspundere și dacă cumva se întâmplă să minți vreodată la vreun control, răspunzi pentru treaba asta. Ce se întâmplă, volumul de lucru fiind atât de mare ca să verifice contractele astea de arendă, nu mai pot elibera adeverința și oamenii nu ajung la APIA sau le-a sărit rândul de la APIA și e un haos total, provocat de actualul primar, Adrian Florin Șerban. Noi avem mari probleme cu el. Adică sunt cetățeni cărora le dă adeverințe fără să verifice astea din urmă. Și altora nu le dă, vrea să verifice și se pierde rândul de la APIA. Și lucrul ăsta nu se face cu toți cetățenii, ci cu cei care nu l-au votat pe el, cei care îl critică pe Facebook, cei care se duc la ședințe și ridică vocea și s-au adresat domnului primar altfel decât să-i zică că e salvatorul neamului. Ești terminat, ți-ai dat foc la valiză”, a adăugat fermierul Nelu Neaga.

    Ce spune primarul din comuna Daia

    Reporterii Agrointeligența-www.agrointel.ro au luat legătura cu primarul comunei Daia, care susține că singurul motiv pentru care adeverințele nu au fost încă eliberate este volumul mare de muncă, dar asigură că acestea vor fi gata în termen, iar fermierii nu sunt tratați diferit.

    „Motivul pentru care există întârzieri la eliberarea adeverințelor pentru APIA este volumul mare de lucru. Am constat că între ce se solicită și ce avem noi în documente sunt niște diferențe și vreau să mă asigur că ceea ce declară fermierii este conform cu realitatea și de aceea verificăm mai atent documentele, dar adeverințele se vor elibera în termen. Nu consider că este ceva greșit în asta. Cetățenii nu sunt tratați diferit, volumul mare de muncă este singurul motiv pentru care există întârzieri, dat fiind că vrem să existe o verificare riguroasă a datelor furnizate de fermieri”, ne-a dat asigurări primarul din comuna Daia.

    Adeverința de la Primărie este obligatorie pentru subvențiile APIA

    Adeverința eliberată de la Primăria din localitatea din care provin agricultorii este un document obligatoriu cu care trebuie să vă prezentați la agenția de plăți pentru a încasa subvenția pe acest an. Reamintim celor responsabili cu eliberarea acesteia că nu este un act voluntar, ci obligatoriu de care depind investițiile și poate chiar munca de o viață a fermierilor. În lipsa acestui document eliberat în timp util și necondiționat, producătorii agricoli – care depun actele în baza unor programări la agenția de plăți, nu pot accesa subvențiile agricole iar sumele pierdute, în cele mai multe cazuri, pot băga în faliment pe fermieri.

    Vă reamintim că, la fel ca și anul acesta, campania de depunere a cererii unice la APIA se desfășoară în perioada 1 martie – 15 mai și că nu vor exista prelungiri ale termenului final.


    Te-ar mai putea interesa

    Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!

    Ultimele știri

    Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor Republica Moldova și-a triplat exporturile de floarea-soarelui. România, principala destinație Exporturile de cereale prin Portul Constanța au scăzut drastic