• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERUL GEORGIAN CORNIȚĂ – program de ameliorare a solului cu TIMAC AGRO: ”Este păcat de Dumnezeu să nu avem GRIJĂ DE PĂMÂNT!”

    agrointeligenta.ro -

    Pământul este lucru cel mai de preț al fermierului român care încearcă an, de an să valorifice eficient resursele din sol, având grijă să ofere pământului acele elemente de care are nevoie pentru a se putea reface. Foarte mulți producători au înțeles că agricultura nu se mai poate face ca acum 20 de ani, ci totul trebuie gândit din perspectiva protejării solului de impactul negativ pe care îl poate avea exploatarea intensivă.

    Georgian Corniță lucrează 700 de hectare în cadrul societății Tehnoplant Cereal, din județul Călărași. A intrat în agricultură, ceva mai serios în urmă cu șapte ani când a preluat o fostă societate agricolă. Dacă la început investițiile din ferma de lângă Călărași s-au concentrat pe înnoirea parcului de utilaje, în ultimii doi ani, banii din fermă merg către inputuri de calitate, în vederea respectării unui program de ameliorare a solului elaborat în colaborare cu compania TIMAC Agro România.

    S-a implicat în activitatea agricolă din 2010

    Georgian Corniță este inginer agronom de profesie și după terminarea studiilor de specialitate a fost implicat atât în producție, cât și în cadrul unei companii multinaționale. În urmă cu șapte ani a avut șansa să preia o fost societate agricolă și de atunci își canalizează toate eforturile în prosperitatea propriei afaceri.

    În agricultură lucrez din 1998, de când am terminat facultatea cu profil agricol, la bază sunt inginer agronom. Încă de atunci am lucrat și în producție și în cadrul unei companii multinaționale. Am făcut asta până în anul 2010 când s-a ivit ocazia de a începe o afacere în domeniul agricol pe cont propriu. Am început cu aproximativ 700 de hectare, care făceau parte dintr-o fostă societate agricolă, o fostă asociație organizată conform legii 36/1991. Lucrăm cele 700 de hectare lângă orașul Călărași. Ne-am axat pe cultura mare. De atunci și până acum nu a mai crescut suprafața lucrată, doar cea pe care o deținem în proprietate. Din cele 700 de hectare am reușit să luăm în proprietate în jur de 120 de hectare”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Georgian Corniță, administrator la societatea Tehnoplant Cereal SRL, din județul Călărași.

    Hibrizi de porumb, floarea soarelui și rapiță de la Pioneer și Monsanto

    Ca și structură de culturi, în ferma de lângă Călărași se cultivă în mare parte pe grâu, orz și rapiță, iar în primăvară porumb și floarea soarelui. În ultima perioadă în ferma Tehnoplant Cereal s-a lucrat la foc continuu pentru a încheia campania de primăvară înainte de venirea frigului. În ceea ce privește genetica pe care o folosește în fermă, producătorul susține că lucrează cu cei mai buni din piață: Pioneer și Monsanto.

    Am reușit să încheiem campania de semănat acum în primăvară, ne-a lăsat vremea. Am pus grâu pe 165 de hectare, 105 hectare de orz, rapiță pe 135 de hectare, 160 de hectare de floarea soarelui și 135 de hectare de porumb. În ceea ce privește genetica, dacă ne referim la cereale păioase lucrăm cu o companiei austriacă, cu care face și loturi semincere. La rapiță, porumb și floarea soarelui zicem că avem o colaborare bună cu ceea ce înseamnă vârful de lance în domeniu: Pioneer și Monsanto. La floarea soarelui avem 100% hibrizi de la Pioneer: P64LE99 și P64LE25. La rapiță avem 80% din suprafață cultivată cu hibrizi de la Monsanto și 20% cu hibrizi de la Pioneer. La porumb, cel puțin în acest an se menține proporția de la cultura de rapiță”, ne-a spus fermierul, despre genetica pe care o folosește în fermă.

    Program de ameliorare a solului dezvoltat împreună cu TIMAC Agro România

    În urma cartărilor agrochimice făcute atât cu ajutorul companiei TIMAC Agro România, cât și individual în urmă cu doi ani pe terenurile lucrate la Tehnoplant Cereal s-a costat faptul că terenul are un pH alcalin și sunt prezente și sole sărăturate. În acest sens s-a elaborat un program de ameliorare a structurii solului și în numai doi ani rezultatele sunt vizibile. Pe solele pe care le lucrează pH a scăzut de la un 8,3, la 7,9 numai prin aplicarea unor produse recomandate de specialiști.

    Împreună cu compania TIMAC am făcut un program de ameliorare a solului și de reducere a pH-ului în mod special. În urma observațiilor făcute în acest an am reușit să reducem pH de la un 8,3 la 7,9, în doar doi ani. Pentru asta am aplicat produsele specifice pe care cei de la TIMAC le recomandă pentru aceste tipuri de soluri, cu aport mare de sulf. Pe unele suprafețe am mers chiar cu sulfatul de amoniu care nu este un produs al companiei TIMAC. Programul a fost gândit pe o perioadă de cinci ani și sperăm ca la sfârșit să ajungem să avem un pH neutru de 7,6-7,5”, ne-a vorbit producătorul, despre obiectivul principal urmărit în cadrul programului dezvoltat cu compania TIMAC Agro România.

    La porumb aplică îngrășămintele Eurofertil Top 40 și Fertileader AXIS

    Aplicarea acestui program de ameliorare a caracteristicilor solului nu au adus schimbări masive în tehnologia de cultură aplicată la cultura de porumb. În ferma Tehnoplant Cereal fertilizarea clasică a fost combinată cu cea cu produse de calitate din portofoliul companiei TIMAC.

    La cultura de porumb mergem pe o tehnologie clasică puțin îmbunătățită. Facem o arătură de toamnă, sub care aplicăm un îngrășământ al companiei TIMAC – Eurofertil Top 40. La semănat am mers cu 160 kg/ha de complexe 18:46:0 și un îngrășământ microgranulat, tot de la TIMAC în doză de 25 kg/ha. Dacă ne referim la nutriția porumbului urmează să intervenim, odată cu prașila mecanică pe care o facem cu o doză de azot pentru porumb. Aplicăm 150 kg/ha de azotat de amoniu, iar la stadiu de 6-8 frunze ale porumbului să venim cu un biostimulator tot de la TIMAC – Fertileader AXIS”, ne-a explicat fermierul călărășean.

    Producții bune în condiții de secetă și arșiță

    Anul 2016 a fost unul destul de dificil, din punct de vedere al condițiilor climatice. În zonă Călărașului fermierii s-au luptat cu o secetă instalată destul de devreme. Din a doua decadă a lunii iulie nu a mai căzut nici o picătură de ploaie până la începutul lunii octombrie, lucru ce a influențat negativ nivelul de producție înregistrat în fermele din zonă.

    Dacă ne referim la porumb, acesta a fost prins de arșița severă chiar în perioada de polenizare, de umplere a bobului. Cu toate acestea, datorită tehnologiei aplicate, a biostimulatorilor și a nutriție aplicate am avut rezultate mulțumitoare, fără să înregistrăm pierderi. La porumb, pe cele mai slabe sole am recoltat în jur de 7.000 kg/ha, iar de pe cele mai bune am recoltat în jur de 9.300 kg/ha. La floarea soarelui producțiile au fost ceva mai bune, am înregistrat în jur de 4.000 kg/ha. Producții ceva mai slabe am avut la porumb și orz. La rapiță am avut o producție medie de 4.200 kg/ha, iar la grâu 6.800 kg/ha”, ne-a vorbit inginerul Corniță, despre producțiile de anul trecut.

    A investit peste un milion de euro în parcul de utilaje

    În anul 2010 când a pornit la drum în activitatea agricolă, fermierul Georgian Corniță nu a preluat doar întreaga suprafață de 700 de hectare, ci a moștenit și parcul de tractoare și utilaje existent în fermă încă din perioada comunistă. După șapte ani se declară mulțumit de investițiile efectuate și de achizițiile de combine și tractoare pe care le-a făcut.

    La momentul preluării compania avea șase tractoare Universal 650 cu utilajele din dotare. Am schimbat toată gama de utilaje și în prezent avem două combine New Holland, de 135 CP, combine de clasă medie care îmi asigură recoltarea în 4-5 zile a unei culturii, în perioadă optimă. Avem patru tractoare, două marca Fendt de 240 CP, utilaje noi ce au fost achiziționate prin leasing, un tractor John Deere de 125 CP și un tractor New Holland de 100 CP. Parcul de utilaje l-am înnoit în totalitate, începând de la semănătoare și până la plug. Avem o semănătoare de la Horsch pentru cereale păioase, care pregătește terenul odată cu semănatul și administrează îngrășăminte. Avem un echipament de erbicidat Hardi Commander. Valoarea parcului de utilaje se ridică la peste un milion de euro”, ne-a spus administratorul societății Tehnoplant Cereal.

    Investește în achiziția de terenul agricol și refacerea fertilității solului pe care-l lucrează

    Potrivit fermierului călărășean parcul de utilaje modernizat recent nu mai necesită alte investiții. Singurele investiții pe care nu le poate refuza sunt cele referitoare la achiziția de terenuri agricole.

    Investițiile pe care dorim să le facem sunt cele în achiziția de teren agricol. Consider că este important ca terenul să-l rămână la noi, cei care-l lucrăm. E mult mai important să ai teren, decât un parc de utilaje ultra-performant pe care să nu ai unde să-l pui la treabă. Planurile noastre și acțiunile noastre sunt pe termen mediu și lung. Inclusiv planul acesta cu TIMAC, de ameliorare a fertilității solului și de reașezare a acestuia este făcut pe minim cinci ani. Investițiile pe care le face sunt cele în teren și în refacerea fertilității acestuia. Terenul este un rezervor cu resurse limitate, iar dacă nu vi cu programe de refacere a fertilității solului nu are de unde să-ți dea mai mult. Este inutil să investești într-o genetică bună, dacă nu reușești să limitezi influența factorilor limitativi, tocmai de aceea programul nostru cu TIMAC este unul extrem de important pentru companie. Este păcat de Dumnezeu să nu avem grijă de pământul care ne asigură hrana cea de toate zilele”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Georgian Corniță, administrator la societatea Tehnoplant Cereal SRL, din județul Călărași.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!