Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

APELUL unui ȘEF APIA către MARII FERMIERI!

Apelul unui șef APIA pentru marii fermieri din România care beneficiază de subvenții agricole de la bugetul de stat sau din fonduri europene. Având în vedere faptul că termenul-limită pentru depunerea cererilor de obținere a subvențiilor agricole se apropie rapid, însă mulți fermieri nu au depus încă documentația necesară. În județul Botoșani, aproape două treimi dintre marii fermieri nu și-au depus cererile pentru ajutorul financiar acordat de stat pe anul 2017, riscând să rămână fără subvenții. Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Botoșani făcut un apel public către aceștia pentru a depune documentele necesare, cu o săptămână rămasă până la data limită de 15 mai, informează AGERPRES.

Directorul executiv al APIA Botoșani, Liviu Zaharia, a anunțat că, până la începutul acestei săptămâni, peste 308 din totalul de 467 de deținători de mari exploatații agricole din județ – care exploatează o suprafață de peste 100.000 de hectare de terenuri agricole – nu și-au depus încă documentația necesară pentru subvențiile acordate de stat.

Noi am făcut invitaţiile către fermieri, dar nu au fost respectate. Toţi fermierii mari au fost apelaţi pe telefoane mobile, ni s-a promis că vor veni, dar nu au venit, motivând că nu şi-au scos adeverinţe de la primării sau motivând faptul că au de însămânţat, fiind o vreme bună pentru lucrările agricole. Timpul este foarte scurt”, a afirmat Zaharia.

Fermierii riscă astfel să nu beneficieze de subvențiile pentru terenuri, în condițiile în care ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat de mai multe ori că ministerul nu va prelungi termenul limită peste data de 15 mai.

Vă reamintim că MADR a dat dispoziție ca centrele APIA să fie deschise și la final de săptămână – în zilele de sâmbătă și duminică pentru primirea cererilor din partea fermierilor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Am de semanat 250 ha cu porumb,floare ,soia.Nu pot intra pe teren datorita excesului de umiditate.Cand voi putea intra, voi semana porumb,soia,floare ordinea fiind data de diminuarea productiei cu perioada semanatului .Ce sola se usuca prima,cat o sa seman,stie cumva dl.Daea.Sa semneze dansul cererea!

  2. @caragiale in tarile civilizde care vorbesti tu fermierii respecta si ei niste reguli iar banii pentru subventii se dau dupa niste criterii foarte stricte nu ca la noi la suprafata .La noi sunt foarte multi fermieri declaranti dar inactivi. Si un aspect f important este ca agricultura este un motor al economiei. Vezi Franta. Genereaza foarte multe locuri de munca . Multi romani lucreaza in agricultura din UE cu forme legale si bine platiti. In UE fermierii s-au imbogatit dea lungul anului nu peste noapte ca la noi. Fermierul roman vrea profit imediat sa se imbogateasca de pe pamantul altora . Sunt zeflemisti egoisti si daca ar putea dupa un an bun sa fie milionari in euro. Dar ei lasa in urma saracie si oameni care nu au ce pune pe masa in timp ce fermierii isi iau limuzine si puse la dos miliarde.

  3. Eu nu inteleg de ce atata nepasare din partea colegilor de breasla. Este interesul lor nu al angajatilor Apia. Este vorba de banii din subventii care i vor pierde.

  4. De ce nu vor fermierii sa respecte si ei niste reguli? Ei sunt mai cu mot ? Ce au facut pana acum ? Su fost plecati la munte sau prin tarile calde au fost prin concedii extravagante . De ce nu angajeaza oameni sa le tina evidenta ? De avari ce sunt mai sunt categorii de patroni avari dar ca fermierii nu sunt. Trebuie sa le dea cineva o lectie ca de alta data sa respecte niste reguli. Daca la bani asteapta invitatii inseamna ca au bani si nu le trebuie.

    1. Ei da, de ce nu te faci si tu Corina , fermier daca tot se dau atatia bani? Habar nu ai pe ce lume traiesi, dupa atatea ploi fermierii au ramas in urma cu infiintatul culturilor, nu pot pune pe altcineva sa depuna cererea la APIA pt. ca doar ei stiu parcelele si ce culturi au infiintat.Bine mai era daca taceai!!!!

  5. In toate tarile din Europa subventiile se platesc integral pana la 31/12 , in afara de sprijin cuplat sau pachetele x, y , z . La noi , cu putin noroc primim banii pe la jumatatea campaniei de primavara . In toata Europa se da derogare pentru depunerea cererii pana la maxim 15/06 , numai la noi se bate ministrul cu ….-n piept ca nu se poate . Noi suntem mai smecheri sau mai prosti ?

Scrie un comentariu