• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNȚ ANM! Cum va fi VREMEA ÎN URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

    Roxana Dobre -

    Vremea surprinde din nou iar meteorologii nu au vești bune în prognoza efectuată pentru următoarele două săptămâni, adică 8-21 mai, pentru fiecare regiune în parte. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

    BANAT

    În primele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor scădea de la 18 la 14 grade, iar cele minime de la 11 la 3 grade, în medie regională, iar vremea va deveni rece pentru această perioadă. După data de 10 mai, valorile termice vor crește din nou, astfel încât temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 26 de grade, iar cele minime vor fi de 11…12 grade. Spre sfârșitul primei săptămâni va avea loc o răcire ușoară a vremii, iar regimul termic va fi caracterizat de maxime diurne de 21…22 de grade și minime nocturne de 9…10 grade.

    Probabilitatea de apariție a ploilor se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză. Local, îndeosebi în intervalele 8-10 mai și, respectiv, 13-15 mai, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

    CRIŞANA

    În intervalul 8-10 aprilie vremea se va răci semnificativ și va deveni rece pentru această perioadă. După data de 10 mai, valorile termice vor marca o creștere semnificativă, atât ziua, cât și noaptea, astfel încât temperaturile maxime vor urca, în medie, de la 12 la 24 de grade, iar cele minime de la 1…2 grade la 12 grade. Pe 14 mai, vremea se va răci din nou și se vor înregistra valori medii ale maximelor diurne de 21…22 de grade și ale minimelor nocturne de 9…10 grade, caracterizând un regim termic apropiat de normalul perioadei.

    Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar local, îndeosebi către sfârșitul primei săptămâni de prognoză, cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

    TRANSILVANIA

    La începutul intervalului valorile termice vor scădea semnificativ de la o zi la alta și vremea va deveni rece pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor scădea de la 17 la 11 grade, iar cele minime de la 9 către -1…0 grade, în medie regională. După data de 10 mai, va avea loc o creștere de temperatură, spre valori diurne situate, în medie, în jurul a 23 de grade, și minime de aproximativ 10 grade. Dar, către sfârșitul primei săptămâni, va avea loc o nouă scădere a regimului termic, ce se va caracteriza prin valori apropiate de normele perioadei, respectiv temperaturi diurne de 19…20 de grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 5…7 grade.

    Probablilitatea de ploaie se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar între 8 și 11 mai, precum și între 13 și 16 mai, cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

    MARAMUREŞ

    La începutul intervalului, vremea va deveni tot mai rece, iar temperaturile maxime vor fi în scădere către 11 grade, în timp ce minimele vor tinde, în medie, spre aproximativ 1 grad. În intervalul 11 -13 mai, regimul termic va marca o creștere, astfel încât se vor atinge valori diurne de 21…22 de grade și nocturne de 10…11 grade. Ulterior, după data de 13 mai, regimul termic va marca o ușoară scădere, spre valori maxime de 19…20 de grade și minime de 7…8 grade, în medie regională, valori normale pentru această perioadă a anului.

    Vor fi ploi, aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, iar probablitatea ca acestea sa fie, local, mai importante cantitativ, va fi mai ridicată în prima zi și, din nou, în perioada 12-15 mai.

    MOLDOVA

    Procesul de răcire va fi important în intervalul 08 – 10 mai, când media maximelor termice va scădea de la 18 la 11 grade, iar minimele nocturne vor coborî de la 10…11 grade spre 1…2 grade, vremea devenind rece pentru această perioadă. În intervalul 11 – 13 mai, temperaturile diurne vor crește la 17…18 grade și cele nocturne la 8…9 grade, pentru ca în a doua săptămână a perioadei de prognoză să se înregistreze un regim termic fără variații semnificative, caracterizat prin valori apropiate de normele climatologice ale perioadei.

    Probabilitate pentru ploi la nivel local va fi mai ridicată pe 8…9 mai, precum și în intervalul 12…14 mai, când se pot înregistra și cantități de apă mai importante.

    DOBROGEA

    Între 8 și 10 mai va avea loc un proces de răcire a vremii, astfel încât valorile termice vor deveni mult mai scăzute decât normele perioadei. Maximele diurne vor scădea de la 18 la 12 grade, iar minimele nocturne, de la 11…12 grade la începutul intervalului, spre 5 grade, pe 10…11 mai. Ulterior, regimul termic va marca o creștere spre valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, respectiv 17…18 grade ziua și 12…13 grade noaptea, la sfârșitul
    primei săptămâni de prognoză. În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații semnificative și va avea valori maxime, în medie regională, între 18 și 20 de grade și minime între 9 și 11 grade.

    Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată între 8 și 10 mai, precum și în 13 și 14 mai, când se pot înregistra local cantități de apă mai importante. În restul intervalului de prognoză, doar izolat și trecător vor fi ploi de scurtă durată.

    MUNTENIA

    În intervalul 8 – 11 mai vremea se va răci treptat, devenind rece pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor scădea de la 21 la 12 grade, iar cele minime de la 11 la 3 grade. După 11 mai, regimul termic va marca o creștere, spre valori diurne de 25…26 de grade și nocturne de 12 grade, în medie, la sfârșitul primei săptămâni a intervalului de prognoză. În cea de a doua săptămână temperatura aerului va crește ușor și treptat, de la 18 la 22 de grade la valorile maxime, în timp ce valorile minime se vor situa, în mod constant, în jurul a 8 grade.

    Va ploua aproape în fiecare zi a perioadei de prognoză, dar în intervalele 7 – 9 mai și 13 – 15 mai, probabilitatea ca aceste precipitații să se semnaleze pe arii mai extinse și să fie mai importante cantitativ va fi ridicată.

    OLTENIA

    Prima săptămână a intervalului de prognoză va debuta cu o vreme în răcire, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la 20 de grade în prima zi spre 14…15 grade în jurul datei de 10 mai, după care vor crește spre 25 de grade către sfârșitul primei săptămâni de prognoză. La final de săptămână, regimul termic va marca o nouă scădere, spre 18 grade în jurul datei de 15 mai. În a doua săptămână, temperaturile diurne vor crește ușor și treptat, spre 22 de grade la finalul intervalului de prognoză. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, fiind în scădere, de la 11 la 3 grade în intervalul 8 – 11 mai, vor crește spre 13 grade în jurul datei de 14 mai, pentru ca apoi să scadă, din nou, până la 8…9 grade în decursul celei de a doua săptămîni de prognoză.

    Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată pe 8 și 9 mai, precum și, din nou, în intervalul 13 – 16 mai, cînd pe arii restrânse se pot cumula cantități de apă mai importante.

    Sursa: www.meteoromania.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!