• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BOALA CARE ÎI POATE OMORÎ pe FERMIERII ROMÂNI! Ce spune COMISIA EUROPEANĂ!

    Roxana Dobre -

    Boala crâncenă la care sunt predispuși fermierii și toți cei care activează în sectorul agricol, mai ales a celor care intră în contact direct cu substanțele folosite la tratamentele fitosanitare. Astfel, contactul cu diverse produse chimice folosite în agricultură dar și expunerea prelungită la soare, pot avea efecte grave asupra agricultorilor ajungându-se în cazuri extreme chiar și la mult temutul cancer. Semnalul este tras de Daniel Buda, europarlamentar român care a ridicat problema la Bruxelles!

    ”Din păcate, incidența cazurilor de cancer este din ce în ce mai crescută în rândul agricultorilor! Cu puţin timp în urmă am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema incidenţei cancerului în rândul agricultorilor care este din ce în ce mai mare de la an la an. Cauzele și tipurile acestei boli diferă, de la cancerul de piele cauzat de expunerea îndelungată la soare, până la cancerul pulmonar determinat de inhalarea diferitelor substanțe folosite la erbicidarea terenurilor. De asemenea, este de menționat faptul că principala cauză a deceselor din Uniunea Europeană care au legătură cu locul de muncă este cancerul iar în România s-a constatat faptul că din cauza acestei boli mor aproximativ 50 de mii de oameni anual”, anunță europarlamentarul pe pagina personală de Facebook.

    Acesta spune că este imperios necesar să fie luate măsuri de conștientizare pentru cei care deţin ferme, indiferent dacă acestea din urmă sunt mici sau cu mai mulți angajați. ”Angajații trebuie să fie informați cu privire la cauzele apariției acestei boli precum și la modalitățile în care aceștia pot fi protejați, feriți pe cât posibil de dezvoltarea cancerului. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la incidența apariției cancerului în sectorul agricol”, mai subliniază Buda.

    Comisia Europeană vrea să ia măsuri

    Buda spune că astăzi, 8 mai, a primit și răspuns la această solicitare din partea Comisarului European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, care l-a asigurat că la începutul anului 2018, Comisia intenţionează să adopte o propunere în acest sens.  “Lupta împotriva cancerului profesional reprezintă o prioritate pentru Comisie. În acest sens, Comisia desfășoară mai multe acțiuni legislative și nelegislative de sensibilizare cu privire la prevenirea cancerului profesional și la mai buna promovare a punerii în aplicare a legislației relevante a UE. Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă sprijină schimbul de bune practici și acțiunile de sensibilizare în acest domeniu. Directiva 89/391/CEE2 prevede cerințe minime sub forma unor principii generale privind prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securității, eliminarea factorilor de risc și de accident, informarea, consultarea, participarea echilibrată și formarea lucrătorilor și a reprezentanților acestora, precum și liniile directoare generale privind aplicarea principiilor menționate. Directiva respectivă este completată în ceea ce privește expunerea la substanțe chimice periculoase, de Directiva 98/24/CE3 și de Directiva 2004/37/CE4, care se aplică în cazul în care lucrătorii sunt expuși la pesticide care sunt „agenți chimici periculoși” sau „agenți cancerigeni” și/sau „mutageni”, în sensul acestor directive. În 2016 și în 2017, Comisia a adoptat două propuneri pentru modificarea Directivei 2004/37/CE. Astfel cum a subliniat Comisia, aceste două propuneri prevăd revizuirea a două propuneri deja existente și includerea a 16 noi valori limită de expunere profesională pentru agenții cancerigeni în domeniul de aplicare al directivei. Comisia contează pe Parlamentul European să ia poziție cu privire la aceste propuneri în cel mai scurt timp pentru ca valorile limită de expunere să intre în vigoare cât mai curând posibil. Lucrările pregătitoare pentru o viitoare propunere au început deja, cu obiectivul adoptării unei propuneri a Comisiei la începutul anului 2018”, este răspunsul primit de oficialul român.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale