Culturi profitabileINTERESANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

LEGUMA UITATĂ A ROMÂNILOR: Francezii o caută PRIN FERMELE NOASTRE și o exportă PE BANI GREI ÎN SUA!

Foto: www.nelucraciun.files.wordpress.com

O legumă aparent banală, uitată de români, a stârnit interesul francezilor și americanilor. Mai mult, preparată într-un mod tradițional, se pare că în SUA și în Franța, leguma are un preț mare și este considerată o delicatesă. Este vorba despre usturoiul de toamnă, cultură abandonată de legumicultorii români după ce piața a fost invadată de usturoiul adus din China. 

Americanii sunt interesați de usturoiul românesc! Dar nu cultura clasică pe care o cunoaștem cu toții ci acel soi care dezvoltă bulbili la capătul plantei.

Cristian Lungu, cunoscut fermier din comuna Dascălu, județul Ilfov, a primit de curând vizita unor agricultori de seamă din Franța care și-au exprimat interesul pentru a exporta usturoi din țara noastră, atât în Franța cât și în America.

Cristian Lungu este un cunoscut fermier care lucrează atât pământul, cât deține și unele dintre cele mai frumoase exemplare de vaci Holstein din România

”Fermierul pe care l-am primit în vizită are un fiu stabilit în America. Fiul lui l-a rugat să se intereseze neapărat de o legumă care crește în Ungaria sau în România. Și de aceea a venit mai mult în vizita din România. Ce era acest produs? Usturoiul de toamnă românesc, cel care face inflorescențe în al căror capăt apar niște bulbili, adică sămânța care va da căpățâna care după doi ani poate să producă și ea la rândul ei, inflorescență. Deci se recoltează inflorescența într-un anumit stadiu și în momentul în care se taie aceasta începe să toace semimărunt, se stopește cu zeamă de lime, se adaugă puțin ulei de floarea-soarelui, sare și se depozitează în borcane. Acest preparat costă 25 de dolari în America iar în Franța este mult mai scump pentru că nu se găsește și este o delicatesă, deoarece francezii îl folosesc la aperitivele pe bază de brânzeturi. Iar în America se pare că este folosit ca și condiment natural pentru salate. La ei devine un aliment atât de prețios și scump iar noi îl vedem chiar ca o legumă cumva banală”, a explicat Cristian Lungu pentru Agrointeligența – www.agrointeligența.ro.

Potrivit fermierului ilfovean, discuțiile s-au axat pe ideea de a produce preparatul finit în România și a fi exportat ca atare în Franța și America.

”Discuțiile s-au concretizat prin exprimarea intenției lor de a exporta acest usturoi din țara noastră. Eu știu că în America se intră foarte greu cu semințe iar ideea a venit tot din partea francezului. Mi-a propus să facem cultura și produsul în România și îl exportăm în Franța și America, ca produs finit. Discuțiile au rămas să fie reluate după punerea pe hârtie a tuturor detaliilor. Urmează să mergem și noi în Franța pentru un schimb de experiență. L-am trimis și la Gheorghe Vlad la legumicultură tocmai pentru a discuta despre interesul pentru usturoi și la Buzău ca să vadă culturile”, a mai spus Cristian Lungu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

A venit vremea în care calitatea ia locul cantității

Fermierul Cristian Lungu spune că vremea în care se produce mult și slab calitativ a trecut. Produsele de calitate sunt din ce în ce mai căutate.

Iată că acea vreme a venit. Ce mă determină să spun acest lucru este chiar  faptul că acum o săptămână am primit această delegație din Franța condusă de un profesor universitar în economia agrară și în același timp reprezentant al fermierilor din zona Poitiers, agricultori care produc bio, produse de fermă. Și-au exprimat interesul pentru produsele românești pentru export în Franța dar, mai mult, pentru a fi duse în America. Dânsul reprezenta fermele mici și mijlocii care produc bio. Ei sunt organizați în asociații și cooperative care îi reprezintă și îi ajută foarte mult la vânzarea produselor”, a mai povestit fermierul din Ilfov.

Acesta ne-a relatat o conversație pe care avut-o cu fermierul francez și care l-a marcat. ”La un moment dat, s-a pus problema câte specialități de brânzeturi are iar răspunsul m-a uimit. Fermierul francez mi-a spus că dacă până acum 3 ani erau 1.000 de feluri de brânză în Franța, de trei ani de zile de când ei caută alte produse tradiționale prin istoria neamului, au mărit cu 200 sortimentele de brânză. A ținut să sublinieze că noi românii avem doar câteva feluri de brânză și acelea sunt brânzeturi proaspete care nu ne avantajează cu nimic, în sensul că dacă produsul nu este vândut în timp scurt se strică și sunt aruncate, nu sunt refabricate”, a mai istorisit Cristian Lungu.

Rămâne de văzut dacă interesul francezilor pentru usturoiul românesc se va concretiza iar Agrointeligența – www.agrointeligența.ro o să revină cu siguranță cu amănunte.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Un soi de usturoi despre care se face vorbire aici, in zona Buzaului, mai are denumirea de “usturoi calugaresc” cu doua variante, cu seminte mici, in capsula aeriana,si alta cu seminte ceva mai mari.Aici s-a prezentat, fara detaliere,folosirea acestor seminte.Daca cineva stie cum, cand si in ce fel se pot conseva aceste seminte, ar fi bine sa fie indicata, metoda, pe acest sait. Personal, am cultivat aceste seminte,toamna, pe randuri,la 10cm intre,iar semintele la 1-2 cm, iar primavara, la sfarsitul lunii mai,am recoltat plantutele si le-am conservat cu denumirea “Usturoi verde la borcan”conservare ce poate dura si 4-5 ani fara sa se strice.Mi s-a spus ca ar fi o metoda germana.La cei interesati pot sa le comunic varianta.Spanacul despre care dl Sorin scria,este de fapt MANGOLD ( gasiti amanunte pe Net).I se mai spune’ Spanac spaniol’ si este cu mult mai gustos si untos decat spanacul obisnuit si se poate consuma tot timpul anului.Este o planta anuala,ce face seminte in urmatorul an.

  2. Bună ziua,eu cultiv acest soi de usturoi(de Bucovina) și î-mi produc sămînța BIO în fiecare an.Căpățîna are 9-10 căței la exterior și 2-3 la interior și are 100 gr,cine dorește sămînță mă poate contacta la nr.tel:0771620388

  3. In urma cu 15- 20 de ani am cultivat acest soi de usturoi pe care l-am primit de la un prieten din Serbia.( roman din Banatul sarbesc )Pur si simplu mi-a inundat gradina si nu mai stiam ce sa fac sa scap de el ! Era foarte gustos, adevarat, dar nimeni nu-l cumpara si nu dadea doi bani pe el . Nu avea catei, la maturitate era cat o nuca aproape, si se inmultea f rapid din …”catelusii” aceia f ,mici din varful plantei . Din pacate nu mai am nici urma de acest fel de usturoi caruia nu i-am mai dat nicio importanta. Tot de ala acest prieten mai am un soi de spanac extraordinar. Se face cat o sfecla ceva mai mica are multe frunze si un gust f f placut, dar nu trece la piata. Nu l-am distrus inca pt ca familiei ii place f mult. Nu ingheata nici iarna si se poate consuma proaspat tot anul.

  4. interesant articol.Domnul Cristian Lungu merita consideratie si respect. Un zootehnist multicultural, inzestrat cu ceea ce este mai frumos, de a face si a da. Am cultivat doua loturi de usturoi – unul romanesc si celalalt ,,chinezesc”. Din datele obtinute USTUROIUL ROMANESC detine nuste atuuri, iuteala cateilor, frunzele de un verde intens, mai tari decat cel chinezesc. Am recoltat cca 3 – 4 kg de samanta de usturoi in anul 2016, samanta pe care, acum cateva zile, am ,,semanat – o”. In cazul ramnerii peste iarna a cateilor in pamant acestia nu se strica. In anul urmator vor incolti si, in luna martie, se pot recolta primele frunze, dupa care vor inflori, dau catei si fructe (seminte)- inflorescenta. Chinezii folosesc tinctura de usturoi de mii de ani. ( A se vedea schema de tratament din cartea renumitului apicultor Antonescu – ALBINELE SI … NOI.
    PENTRU APICULTORI ACEASTA LEGUMA NU AR TREBUI SA LIPSEASCA DIN SCHEMA DE TRATAMENT A ALBINELOR CONTRA … Nosemozei si prelungirea vietii albinei. Usor de semanat, de intretinut (fara daunatori), de folosit (tinctura).

Scrie un comentariu