• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cornel Stroescu, fermier: Vom da Ministerul Agriculturii în judecată dacă nu va permite depunerea cererii unice și după 15 mai, chiar și cu penalizări

    Roxana Dobre -

    O nouă voce din rândul fermierilor iese la înaintare și vorbește deschis despre nevoia de prelungire a termenului de depunere a cererii unice de plată. Conform datelor anunțate ieri de Ministerul Agriculturii și APIA, erau depuse cereri pentru 5,84 milioane de hectare din totalul de 9,3-9,4 milioane de hectare eligibile pentru plățile directe. Situația îl nemulțumește pe fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți care spune că în zona sa sunt probleme la declararea suprafețelor în lipsa unui cadastru. 

    Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Mehedinți și fost președinte al Camerei Agricole Naționale, lucrează aproape 2.000 de hectare, spune că a primit semnale că fermierii sunt extrem de nemulțumiți și amenință că vor da Ministerul Agriculturii în judecată!

    Am citit ieri articolul dvs. cu părerea liderilor fermierilor despre prelungirea cererii unice. Ei probabil (liderii fermierilor n.r) nu au nevoie de așa ceva dar sunt fermieri mari care nu au cum, au mii de parcele și în al doilea rând APIA blochează oamenii. Nu pot să digitizeze (fermierii n.r.) pentru că APIA blochează serverul de la 10 până la 4, după-masă. Și oamenii au avut controale, nu au putut să meargă mai departe și acum fiecare, s-au schimbat blocuri în fiecare an și de aceea trebuie să mergi să măsori terenurile, trebuie să mergi să măsori parcelele pentru că dacă nu e cadastru avem o problemă majoră. Care au suprafețe mici, da, dar de aceea sunt 3 milioane de hectare pentru că efectiv nu e timp. Trebuie să mergi în câmp, să digitizezi, să măsori că altfel vine controlul și nu mai rămâi cu nimic. Dacă Uniunea Europeană spune că putem prelungi cu o lună fără penalități vine al nostru ministru să facă praf agricultura”, a declarat astăzi, 10 mai, Cornel Stroescu, în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

    Aceste mai spune că majoritatea fermierilor cu care a stat de vorbă sunt disperați și se tem că o să piardă banii pentru Campania 2017. Mai mult, fermierul mehedințean a subliniat că fermierii sunt deciși să dea Ministerul Agriculturii în judecată dacă termenul-limită de 15 mai nu este prelungit sau dacă nu se aplică perioada cu penalizări.

    ”Sunt oameni disperați, care din asta trăiesc. Și plus că nu ne-a dat niciun leu, celor care am fost la control. Niciun leu! Pe 2016 niciun leu nu am primit din subvenție. Dar nu știu ce vrea să demonstreze, încă o dată, să ne ia alții banii, străinii. Nu știu care e avantajul că închide el acum și nu mai dă voie să…nici măcar cu penalizări. O să îl dăm în judecată dar nu va plăti el, va plăti tot statul. Tot noi vom plăti”, a mai punctat Stroescu.

    În data de 8 mai, la sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a avut loc o videoconferință în prezența ministrului Agriculturii Petre Daea, la care au participat alături de secretarul de stat Daniel Botănoiu, conducerea instituțiilor din subordine (direcțiile agricole județene, centre locale și județene ale APIA, direcțiile sanitar veterinare județene), reprezentanți ai ANSVSA, conducerea ANZ, precum și reprezentanții asociațiilor de crescători de ovine, bovine și caprine.

    Tema abordată a fost Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată în anul 2017 derulată la nivelul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu scopul de a reaminti că termenul limită de depunere a cererilor este data de 15 mai 2017.

    Potrivit MADR, s-a făcut un apel către potenţialii beneficiari ai sprijinului financiar să respecte programarea la care au fost invitați să depună Cererea unică de plată, iar cei care nu au reușit să se prezinte la data programată să contacteze de urgență Centrul județean/local APIA.

    Reamintim că pentru a veni în sprijinul fermierilor, în weekend-ul 13 – 14 mai, sediile APIA județene/locale vor funcționa după programul de lucru normal.

    Până la data de 8 mai au fost depuse un număr de 749.378 cereri pentru o suprafață de 5.843.433,68 hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial